Jovanović otvara konferenciju
Foto: Alo/Marina Jančević

„Srbija ima izuzetno bogatu istoriju koju odlikuje kulturna šarenolikost. Duga tradicija međuetničke tolerancije je vremenom dodatno obogatila i naš nacionalni identitet. Uvažavanje različitosti i potreba drugih naroda se ogleda i kroz diverzitet programa na manjinskim jezicima na našim javnim servisima, gde zajednice pored osnovne informisanosti čuvaju i svoj kulturni identitet“, rekao je Jovanović. 

On je istakao da je Republika Srbija pronašla rešenje za brojne jezičke barijere na internetu koje se prevazilaze zahvaljujući internacionalizovanim nazivima domena koji otvaraju širi spektar izbora i mogućnosti. Još 2012. godine je uveden ćirilični internet domen .srb. Takođe, činjenica da se nazivi nacionalnih domena mogu registrovati koristeći znakove manjinskih naroda (i latinične i ćirilične) predstavlja važan uslov za ispunjen diverzitet na internetu.

„Ministarstvo informisanja i telekomunikacija, intenzivno radi na tome da brz i siguran internet stigne do svih krajeva Srbije, do najudaljenijih sela, do svih naših građana. Početkom decembra 2022. godine smo započeli radove na kapitalnom projektu razvoja širokopojasnog interneta kroz izgradnju nedostajuće infrastrukture u ruralnim naseljima i povezivanje javnih ustanova i domaćinstava na širokopojasnu mrežu. Cilj projekta nam je pokrivanje preko 99% ruralnih domaćinstava u Srbiji mrežama nove generacije, do 2025. godine, čime će najudaljenija sela dobiti pristup optičkom internetu brzine preko 100 Mb/s“, naglasio je Jovanović. 

Dan Univerzalne prihvatljivosti organizuje se pod okriljem Internet korporacije za dodeljene nazive i brojeve (ICANN) i Fondacije „Registar nacionalnog internet domena Srbije“ (RNIDS) kao lokalnim partnerom i volonterskom Radnom grupom za Univerzalnu prihvatljivost (UASG). 

Univerzalna prihvatljivost je tehnički zahtev kojim se osigurava da svi validni nazivi domena i imejl adrese, bez obzira na pismo, jezik i broj karaktera koji ih čine, budu jednako prihvaćeni od strane svih internetom omogućenih aplikacija, uređaja i sistema i smatra se osnovnim zahtevom za dalju ekspanziju interneta.

Ovaj skup je imao za cilj da okupi lokalne, regionalne i svetske stručnjake za višejezičnost na internetu koji su pokrenuli temu važnosti Univerzalne prihvatljivosti. Takođe prisutni su imali priliku da se upoznaju sa primerima promocije i implementacije rešenja koja podržavaju Univerzalnu prihvatljivost, o mogućnostima edukacije budućeg IT kadra u ovom segmentu, a u okviru ovog događaja održana je i posebna tehnička radionica koja podučava kako programirati i konfigurisati alate – sajtove, aplikacije, imejl servere da podržavaju UA, nazive domena i imejl adrese na različitim jezicima i pismima.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading