Aleksandar Vučić
Foto: Printscreen/Informer TV

O novim izborima u Beogradu, pretnjama opozicije bojkotom i novim nasiljem, o novoj Vladi Srbije, o pritiscima na našu državu - mogućem prijemu lažne države Kosovo u Savet Evrope, najavljenoj rezoluciji o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN, o opasnosti od novog rata na Balkanu, o ratu u Ukrajini, ali i mogućem izbijanju trećeg svetskog rata, o Dinku Gruhonjiću, o ubijenoj devojčici Danki Ilić (2)...

O svim ovim i mnogim drugim temama predsednik Vučić govorio je u velikom intervjuu za Informer TV.

aleksandar vučić

informer TV

 

Sa predsednikom Vučićem razgovarali su glavni urednik Informera Dragan J. Vučićević, kao i drugi novinari ovog medija.

O ubistvu Danke Ilić

Predsednik Srbije govorio je o potrazi policije za telom male Danke.

- Neko ko je izvršio zločin misli da će proći nekažnjeno. U našoj zemlji ima bezbroj onih koji znaju o tome i svim drugim zločinima - prokomemntarisao je Vučić.

On je dodao da, ako neko delo zaslužuje smrtnu kaznu, onda je to ovo.

Na pitanje kako se osećao kada je saznao najgore vesti o maloj Danki, Vučić kaže:

- Znao sam da je dete udareno autom, znao sam još neke detalje, ali ništa konačno. Kako da kažem, kada ste na takvom mestu, morate da vodite računa da ne pokazujete emocije previše, ako ih pokažete, onda je to neumesno, ne želim da budem kao neki koji su organizovali demonstracije zbog smrti dece. kako se vi osećate kada čujete da je neko nevino detence stradalo zbog ludaka, psihopate? Umesto da dete odvedu u bolnicu... - kaže Vučić.

Predsednik dodaje da su se u jednom trenutku svi ponadali da će dete naći u Beču, posebno nakon izjava najbližih srodnika.

aleksandar vučić

informer TV

 

- Šta u stvari očekujete? Jeste li 3 godine slušali kako proizvodim drogu na Jovanjci, a niti poznajem čoveka niti znam o čemu se radi? Govorim o ovome zbog nekih drugih tema koje su pisali mediji. Kada krenete u fazu nečije kriminalizacije i dehumanizacije, dođete do toga da nekome otac nije otac - kaže Vučić.

O napadima iz regiona

Predsednik je podsetio na pisanje dnevnika "Danas" sa tendencioznim naslovom u vezi sa Vučićem, o novinaru Fahriju Musliu.

- Da li ste ikada videli tako kvaran naslov? I onda ste vi krivi jer je Bata Gašić doneo neku papirčinu sa podacima. Ja sam samo rekao da policija nastavi sa radom.

Vučić je podsetio i na napise o Skaj komunikaciji o "Oskaru".

- Danas smo videli da je suština cele priče kako će oni da naprave atmosferu u Srbiji, kako će da organizuju navijače, i sada po prvi put vidite da to rade kriminalni klanovi. Onda vidite kako se kreira atmosfera da bi se neko pomerio - objašnjava Vučić.

- Svi mediji, kao po komandi, Vučić je za sve kriv. U Sarajevu, Podgorici, Zagrebu, svuda gde ima Šolak prste. Postavite sebi jedno pitanje - zašto svi ti mediji mrze jednog čoveka iz Srbije? Svašta sam im učinio u životu. Da li je moguće da svakoga dana bude kampanja u tim medijima? Evo zašto je to tako: zato što ne mogu da podnesu da Srbija raste i napreduje, da se približava Bugarskoj, Rumuniji, Hrvatskoj, Mađarskoj... Oni hoće Srbiju na kolenima, za ponižavanje, ćuškanje, pljuvanje, ali onda ne bi morali da je napadaju svaki dan - objasnio je Vučić.

Predsednik je upitao da li se neko u političkom životu nizvinio za sve laži koje su napravili.

aleksandar vučić

informer TV

 

- Mala je šansa da mi ne dođu glave. To sam očekivao 2020., i tada nisam poslušao BIA kako da se ponašam na otvaranju spomenika Stefanu Nemanji, ali tada je bilo stotinu naših snajperista koji su to kontrolisali pa su odustali. Čujem da sada kupuju neke kladionice u Srbiji, da pripreme logistiku za prljave poslove. Svi oni rade uvek uz podršku neke strane službe - otkriva Vučić.

Vučić je prokomentarisao i današnji komentar Milana Kneževića vezano za prepisku Zvicera o predsedniku Srbije, i prokomentarisao da je Milan "duhovit i pametan".

Predsednik dodaje da su Zvicer i Milović pisali i o velikosrpskom nacionalizmu zato što se zna ko je njima šef u regionu.

- A znam i ko im je šef van regiona. Ja da sam na njihovom mestu, ja bih ubio Aleksandra Vučića. To im je najpametnije da urade - kazao je on.

Rekao je i da je njegov sin Vukan mnogo lep, i da tatu voli najviše na svetu, komentarišući optužbe da je njegov najmlađi sin hologram.

- Šta god kažu, džaba im je - rekao je Vučić.

O kampanji za Beograd

Vučić je prokomentarisao da je opozicija nekada u Beogradu stajala bolje, a da su onda pretili neredima ako se ne raspišu izbori.

- Misle da su najpametniji, i odlučili su da moraju da budu na vlasti. Šta je narod odlučio, baš ih briga - ocenio je Vučić.

- To niko u istoriji nije govorio. Kada bismo mi, nekada, organizovali demonstracije, nisu nas puštali do RTS-a, bio bi kordon žandarmerije, nastajali bi neredi i Ranko Panić je ubijen - podsetio je Vučić na dane kada je on bio opozicija.

aleksandar vučić

informer TV

 

Blokirali su auto-puteve, upadali u Skupštinu Grada, mnoge druge stvari - podseća Vučić.

Predsednik kaže da je slušao razna tumačenja iz opozicije, a onda su raspisani svi izbori koje su tražili.

- Onda kada smo pobedili na izborima, mi smo rekli da mi nismo Đilas, i da nećemo da formiramo vlast sa bilo kime. Ne razumem politiku Nestorovića, to je krajnje neodogovoran odnos prema državi Srbiji. To što ti želiš da imaš tri odbornika više, cenu za to ne sme da plaća cela zemlja - kaže on.

Dodaje da smo zatim došli dotle da se raspisuju novi izbori, ali im nije odgovarao termin zbog "holideja".

- To je taj jedan od 10 odmora na koje idu najbogatiji. Srednja klasa i siromašni moraju da rade puno, a ovi što imaju najviše uvek im je država kriva. To je tako u svim državama sveta. Na sve to, oni kažu idemo na "holidej", ne može tada. Mi onda damo da budu izbori 2. juna, poslednji zakonski rok. Onda oni kažu da neće ni 2. juna. Onda posle kažu da im je kasno, da nemaju vremena. Da prevedem ja to na srpski. Znaju oni da gube izbore, imaju istraživanja koja su im uradili Amerikanci. Uradili su Amerikanci još nešto za njih. Oni znaju da im je teže da pobede u Beogradu nego u Nišu recimo - rekao je predsednik.

Zatim je prikazan snimak Dragana Đilasa u vezi sa predstojećim izborima.

- Postoje 3 zahteva opozicije. Jedan je birački spisak, da imaju uvid i kontrolišu. Mi rekli, formiramo zajedničku komisiju, imate uvid, sve što hoćete. Pod 2 rekli, imaju problem sa RTS-om, a tamo ih ima kao kusih pasa. Mi oduševljeno rekli, i mi smo za to, da sednemo da vidimo šta može da se uradi. Pod 3, izbori da budu kako mi kažemo. Sve protiv zakona. Da li ste ikada čuli za to, igde u svetu? - upitao je Vučić.

aleksandar vučić

informer TV

 

Ističe da su 100.000 puta pretili građanima na ulici, i zauzimanjem zgrada.

- I šta da zauzmete, postajete vlast? Ja pitam, kao što sam pitao za biračke spiskove. Kako to mrtav glasa, i kako se uzme vlast na ulici. Petog oktobra su radile strane sile ovde. A njihov bojkot neće podržati niko osim jedne, koja će i to potuljeno raditi. Niko ih neće podržati, naći će neke političke imbecile da ih podrže. Grošelja, Juratovića, ove koji nikada više neće biti evroposlanici. Pitamo ih hoće li ODIHR, da primenimo preporuke. Oni kažu ne. Ovaj iz Zeleno-levog fronta još bio pristojan, kao hajde da razmislimo. A Tepićka ga prekida i kaže mi to nećemo prihvatiti. Zna se ko ima snagu u Junajted grupi - dodaje predsednik.

Vučić dodaje da se radi o detinjastim, besmislenim trikovima.

Na pitanje da li misli da li će opozicija izaći na izbore, Vučić kaže:

- Baš me briga. Ima toliko važnijih tema...

Ističe da se opozicija koristi trikovima, i da je Jovanović najpokvareniji među njima.

- Hoće da ljude otera u zatvor najtežim krivičnim delima. Hoće da muljaju na biračkim mestima, a država će imati odgovor, neće moći da spreče da materijal stigne na biračka mesta. To su tako detinjasti besmisleni trikovi. I na kraju će iz nervoze, pošto znamo sve šta planiraju da rade. Tamo ima odgovornih ljudi, koji neće to da rade. To nosi 10-15 godina robije. Šta ćete, da bijete nekoga ispred biračkog mesta? Šta će, Teodorović da blokira biračka mesta - zapitao je kroz smeh, i rekao:

- Doći će moj Vukan da ga skloni odatle.

Zatim je prikazana izjava Miroslava Aleksića u vezi sa izborima u Beogradu i na lokalu.

aleksandar vučić

informer TV

 

- Niko nije takav idiot da veruje u takve gluposti, oni sami ne veruju u to. Jeste li vi muzičari ili šta ste? Šta god da urade, narod zna zašto ne izlaze na izbore. Ne zbog Republike Srpske ili biračkih spiskova, već zato što znaju da ne mogu da pobede. Narod hoće stabilnost i promene, ali promene koje znače posao, plate i penzije. Narod hoće da vidi veliki trud i rad. Narod neće sukobe, to niko neće, a oni samo pričaju o tome. Mogu da ih izazivaju, samo će nastaviti da gube. Kao što su radili sa onim rezolucijama iz Strazbura. Ljudi žele da vide metro, Nacionalni stadion, akvatik centar... - dodaje on.

O EXPO 2027.

Ističe da će akvatik centar biti odmah pored Nacionalnog stadiona, i da ćemo dobijati najveća takmičenja iz vodenih sportova.

- To će biti izuzetna baza za naše vaterpoliste i plivače. Vidite kako se sada mi u atletici nadamo mnogim medaljama. Tu je i Angelina Topić, i Vilagoš, Milica Gardašević... Očekujemo još medalja, i to možete tek kada stvorite uslove - istakao je predsednik.

Dodaje da mu se mnogi smeju za leteće automobile, i ponovio da ako ne bude većih bezbednosnih problema u međuvremenu, mi ćemo 2027. godine imati leteći taksi kao deo Ekspa.

- Mi ćemo za Ekspo imati leteći taksi, da pokažemo kako to izgleda. Radimo sa dve kompanije, jedna je francuska, jedna je valjda iz Austrije. Smejali su se i za Savanovu, pričali da je to Vučićeva kafana. A Ćuta sada ne izlazi odatle, drmne četiri vinjaka, Bog da ga poživi - kaže Vučić.

Istakao je da ne sme da daje kvalifikacije da li je opozicija antisrpski orijentisana.

- Ali reći ću ovo. Vi i svi mi smo se napravili gluvi i slepi za sve ono što je Jovanović radio dok je bio na vlasti. Pa se sada pitam kako je uspeo da nas ubedi da je rodoljub. On je radio sa Samardžićem, i jedino što imate su krivične prijave za lopovluk na KiM, i da su proveli pogrom nad Srbima. Ćutali su kada je Priština proglasila nezavisnost. Toliko o patriotizmu - kazao je on, i podsetio na to koliko je zemalja povuklo priznanje Kosova od kada je on na vlasti.

aleksandar vučić

informer TV

 

O situaciji na Kosmetu

Predsednik je rekao da je situacija po pitanju KiM sada potpuno drugačija u odnosu na period od pre 20 godina.

- A oni svi danas ćute. Iako sam precizno rekao i oko Dinka Gruhonjića i Ane Lalić. Štitiću njihovo pravo da kažu šta hoće, štitiću njihov integritet. Ali ti ljudi su najgore i najodvratnije stvari protiv Srbije pričali. I oni su svi na njihovoj strani. To ljudi osećaju, ljudi to svojom glavom i srcem osećaju. I to je jedan od razloga što ljudi ne žele da ih vide - kazao je on.

Vučić je rekao i da nam se sve ovo još od pre Prvog srpskog ustanka i Prvog hatišerifa dešavalo.

- I tada možete da vidite, naročito posle Berlinskog kongresa, velike sile u tom periodu, od Turaka do Britanaca, Nemaca i mnogih drugih, koji uvek u regionu dele Srbe na jednu stranu, a njihove prijatelje na drugu stranu. I uvek će biti mnogo tih malih patuljastih, i zato moraju da ih ujedinjuju u mržnji prema Srbima. I da grade identitet tih država na neprijateljstvu prema Srbiji. To nije neka preterana novost osim što ponekad prevazilazi granice dobrog ukusa - rekao je predsednik.

On ističe da kada gledate region, vidite veliku ostrašćenost, ali i da sebi daju za pravo da govore protiv Srbije šta god im padne na pamet, a da niko ne sme da im odgovori.

- Neću da vam se izvinjavam zato što ste tamo ubijali Srbe, a pravite se da se ništa nije dogodilo! Vi danas po poslednjem popisu imate taj broj Hrvata pravoslavne vere? Koga lažete? Sad ja moram da hvalim Dinka Gruhonjića da me pohvali Žiofre? Bar da kaže da mu je glupa šala o Dinku Šakiću, ali ne - istakao je Vučić.

O Dinku Gruhonjiću

Predsednik kaže da su Gruhonjiću neki ljudi pretili, te da on od toga mora da bude zaštićen.

- Dinko bar nije menjao ime kao Borko - prokomentarisao je predsednik.

- Moja majka, ona je od Milovanovih, starosedelačka porodica u Vojvodini. Kakve veze ona ima sa vojvođanskom nacijom? Ova Ana, ona nema nikakve veze sa Vojvodinom. Sad smisliše i vojvođanski naciju. Svašta će još da smisle. Samo da se naša crkva sačuva od unutrašnjih udara. Očekujem udare na srpsku crkvu iznutra, upravo zbog takvih stvari - kaže Vučić.

aleksandar vučić

informer TV

 

Zatim je prikazan deo govora Gruhonjića na splitskom festivalu od prethodne godine.

- Kaže, dolaze i kupuju stanove. A što si ti došao u Novi Sad i kupio stan? Evo ja sam iz Beograda, što si ti došao, ti si iz Banjaluke došao? Srbija je otadžbina za svakog ko dođe, ko je doživljava kao otadžbinu. Kome ćeš ti da zabraniš da dođe, Gruhonjiću? To su opasne stvari, a ne to što si ti veliki mangup pa si mene uvredio - kaže Vučić.

O pomoći malom Lavu

Sonja, majka malog Lava Teodorovića koji boluje od SMA, rekla je da se uvek vodila čistim roditeljskim srcem, i da je verovala da će ishod biti kakav je bio.

- Neizmerno sam zahvalna predsedniku države i svima koji su pomogli. Volela bih da iskoristim ovu priliku da mu se od srca zahvalim na ovoj podršci, i da mu se zahvalim što je takav čovek kakav jeste. Trudimo se da dostignemo svoj cilj, a Lav je tu da nas nadahnjuje - rekla je Sonja Teodorović.

- Hvala građanima Srbije koji su uspeli da izdvoje dovoljno novca, zbog toga što je Srbija tako mnogo uspešnija. Mi smo pratili slučaj malog Lava. Toliko je nađeoski lep da privlači pažnju, prosto morate da zaustavite sve priče i pomognete brzo. Sećam se, pozvao sam porodicu teodorović, oni su se iznenadili, ja sam pitao koliko to košta. Čuo sam da je mnogo para, a onda sam rekao "mi ćemo to da učinimo". Onda sam pozvao Sinišu i rekao, ne može samo taj slučaj, moramo za svu decu. To dođe na 100 miliona evra, što nije lako naći, ali smo se trudili da pronađemo. Ova žena i suprug su fini ljudi, pristojni, sve su dali za dete - kaže Vučić.

On kaže da je njegov posao obično da saopšti lepe vesti, ali da je tom prilikom imao da saopšti i dobre.

- On sve komplekse mora da hrani, i on je to kroz kliberenje tamo pokazao - rekao je Vučić o domaćinu spitskog festivala Rebedu.

- Želim i njima da imaju neke goste, ali ja ne želim tamo da budem - rekao je Vučić, i dodao da, s druge strane, namerava da poseti Jasenovac, pa makar i za 5, 10 ili 15 godina.

Predsednik je rekao da su jedino Srbi iskreno, ali pogrešno, verovali u Jugoslaviju.

- Ovi ostali su samo čekali kada će zabiti nož u leđa. Oni su smatrali Jugoslaviju kukavičkim jajetom. Bili su na strani Austrije u prvom radu, u drugom na strani nacista. Frustracije i kompleksi su čudo. Ali činjenice su činjenice - dodaje Vučić.

On je rekao i da je pitanje ujedinjenja pitanje onoga što imate u glavi.

- Njima je u Kenigsbergu nastala država, pa su je izgubili. Danas se Kenigsberg zove Kalinjingrad. Gubili su i Alzas, i Strazbur. Ali su uvek čuvali jedinstvo kroz jezik i snagu. Najveći nemački junaci su Šiler, Gete i braća Grim. To je jedna vrsta ujedinjenja, koja nema veze sa granicama. Druga vrsta je teritorijalna, i ujedinjenje populacije. Anahrono je govoriti o tome, ali su svima to dozvolili osim Srbima. Čak i Rumuni, evo nedavno je premijer rekao da su spremni da pričaju o ujedinjenju sa Moldavijom - kaže Vučić.

aleksandar vučić

informer TV

 

To je nešto što svuda prolazi, ali kada Srbi izraze takvu želju - onda je to jeres.

- Što se tiče državnih organa i reakcije na Gruhonjića, uvek plašljivi kada je reč o onome što se naziva politički proces i medijski pritisak. A imate tužioce koji idu kod ambasadora, slikaju se, i drže tirade i govore šta sme da se rade. Pričaju kako Vučić kontroliše sve, a onda izađe Đilas i kaže da ima 130 presuda, sve u njegovu korist. Pa jesu li to moje sudije, ili tvoje - zapitao je Vučić.

- Mi smo više tribina održali o Milanu Tepiću nego što je ljudi imalo hrabrost da kaže da je on junak. On je sebe digao u vazduh da ne bi dao oružje onima koji su se digli protiv svoje zemlje. Zakleo se čovek da će braniti otadžbinu, on je junak. Ali kod nas svi najbolji postaju najgori.

Predsednik kaže da je kod nas sve inverzno, i da u takvom stavu prednjače tzv. "woke" mediji.

- Ne morate da se izvinjavate zbog laži, za Jovanjicu, ali hoćete li makar da se izvinite mojoj majci zbog gadosti koje ste izgovarali? Neće. Naravno da neće. Vi ne osećate Srbiju, ne osećate Srpsku, naš narodu Crnoj Gori, na Kosmetu - kazao je Vučić.

O sastanku sa Makronom

- Moj posao kao predsednika je da idem kod najvažnijih ljudi na svetu. U Prarizu ćemo govoriti o 14 tema. Tri će biti vezane za veštačku inteligenciju. Razgovaraćemo o nuklearnoj energiji, setiće se neko pa će pustiti ovo što sam govorio 2040. godine, nećemo imati struje, treba nam 4 puta više struje. Jedan deo su električni automobili, veštačka inteligencija pojede sve. Kažu, neće nas biti više. Ali kada si mogao da uključiš klimu u junu, julu... Samo mi pokažite onog ko je leti nije namestio na maksimalno 18 stepeni. Pošto je to novi životni standard, biće nam pogtrebno mnogo više struje. Biće ponovo nestašice gasa, imate mnogo gasnih elektrana, ali nama je potrebno da imamo sve vrste energije - kaže Vučić.

Dalje, on kaže da će razgovarati s Makronom o vojnoj industriji, i da se nada da će u ponedeljak završiti ugovore o 12 novih "rafala".

- Hrvati su kupili nove avione. A mi ćemo kupiti "ganc nove". Time, mi postajemo velika sila, u našim okvirima. Rafal je inače jedan od najboljih aviona na svetu. Najbolji radar, najbolje rakete  - istakao je Vučić.

Aleksandar Vučić

Informer TV

 

- Razgovaraćemo o evropskom putu Srbije, o razgovoru sa Prištinom, verujem da će Francuska iskazati prijateljsku nameru da pomogne Srbiji. Razgovaraćemo o Srebrenici. Nama stalno govore da se vraćamo u prošlost kada pričamo o 1999. a ja sada pitam što se oni vraćaju u prošlost, i to četiri godine ranije. Nemaju odgovora na to - kazao je Vučić.

Dodao je da čim neko kaže da ta rezolucija nije važna, to znači da taj neko ne misli dobro Srbiji.

O Srebrenici

- Imamo mi presudu, res iudicata, nema suđenja za istu stvar dva puta. Hoću da kažem, nije to pitanje. Već je pitanje morala, imaćete u svakom udžbeniku da je neko to počinio. Neće moći da kažu Srbija, već će reći da su to Srbi uradili. Pa da sada moramo da se odričemo svoje braće. Još od turskog vremena je rađeno sve da se muslimani odvoje od Srba. Jel stvarno mislite da ćete posle ovoga da privolite Srbe iz Srpske uz sebe. Svi su protiv toga. I šta dobijate time, želite lošije odnose? Ok, uvredio si Vučića, a šta ćemo posle toga - zapita je on.

Kaže i da je trenutna vlast uradila najviše u istoriji za Bošnjake, i da će tek uraditi još više.

- I da izgubimo, neće za njih to biti laka pobeda, plašim se, biće Pirova - dodao je Vučić.

Vučić kaže da niko ne spori da je tamo bio jezivi zločin, i podsetio na incident tokom njegove posete.

- Da li ste čuli da svi stranci koji upravljaju situacijom u regionu traže da se pronađu lica koja su me napala? Ne, nego su tražili neku dvojicu bednika koji su tamo brali paradajz. Ja vas pitam, kažite mi zemlju u kojoj je izvršen pokušaj linča državnika a da niko nije odgovarao? Mi se valjda stidimo, valjda smo mi odgovorni zbog toga. Nego lažu ljude o nekakvom snajperu, jasno se vidi da je stativ kamere, ali nastavljaju da lažu. Ja im smetam kao neko ko sme da govori na svakom mestu - kaže Vučić.

On je podsetio na sastanak sa Trampom u ovalnom kabinetu.

- Ja ušao i veli Tramp, "ej visoki, ti si iz Srbije, lepo izgledaš, nego kako ti sa Kinezima? Jesi li video šta su uradili sa kovidom". A ja rekoh: "Ja odlično sa Kinezima, imam odličnu saradnju sa njima". I kao što sam to rekao Trampu, tako sam i Bajdenu, i Šolcu i Makronu uvek govorio. Čak i Putinu. Imao sam jednom težak razgovor sa njim, posle smo se sprijateljili i imali dobre odnose. Moj posao je da štitim Srbiju, a ne Rusiju ili bilo koga drugog - rekao je on.

vučić

informer TV

 

Vučić je zapitao što bi bilo ko voleo našu zemlju, i da smo mi kamičak u cipeli svima.

- Kada odem u Davos, prva rečenica koju čujem od predstavnika iz regiona na tim sastancima je sledeća: "Mi smo za razliku od nekih usaglašeni, sve što pošaljete odmah uradimo". A ja onda pitam zašto uopšte postoje. Što ne stave sekretaricu, šta god im neko napiše da to objave i to je to. Šta će im vlade uopšte, kada rade šta im neko drugi kaže. Ali kada izađemo sa sastanka, svi oni cene samo mene i Srbiju, zato što mi nismo faks prijemnik. Ponosan sam što je Srbija takva, i prema Amerikancima, i prema Rusima - kazao je predsednik.

On je istakao da moramo da pričamo sa svima, da sačuvamo mir.

- Naša deca, žene, majke, sestre, ćerke... One traže sigurnost. Da im se deca ne vraćaju u kovčezima. Hoće da budu sigurne kako će ova zemlja da radi i funkcioniše. One hoće veće plate i penzije. Moram da vam kažem važnu vest, i ako to manje zanima vaše gledaoce - naveo je Vučić i nastavio:

- Za mene je vest da smo u februaru imali rast od 5,9 odsto. Sigurno je da će do kraja godine, ako se to nastavi, biti značajnog povećanja plata i penzija. Za dušu našeg naroda je važno da oni vide da napredujemo - kaže Vučić.

Govoreći o glasanju o genocidu u Srebrenici, Vučić kaže da su nas Rusi tada spasili u Savetu bezbednosti.

- Niko ne može da ukine Republiku Srpsku. Po Dejtonu je ona sastavni deo BiH, ali po Dejtonu ima svoj narod i ingerencije. Mogu da pokušaju da je ukinu, ali ne bih im to savetovao. To će biti i jedna od tema našeg Vaskršnjeg saveta sa RS - rekao je on.

Na pitanje da li nam se može ponoviti sudbina Hutua iz Ruande zbog rezolucije o Srebrenici, Vučić kaže da poznaje predsednika te zemlje Kagamea.

- On je bio borac u tom pokretu, visok i mršav čovek. Onako kako bi čovek trebalo da izgleda, a ne kao ja. Uticajan je u svetu, i mnogo puta sam ga viđao, posebno u UAE. Mi ćemo pričati sa svima, i pokušati da vidimo šta možemo. Šanse su nam male u UN, pošto su na pokvaren način izabrali GS UN, ali borićemo se - kaže predsednik.

Kaže i da je Nemce pitao da li su osuđivani za genocid, i da je predstavnik te zemlje pokazao jedan papir i rekao da su osuđeni za holokaust.

- Ja sam pitao da li su osuđeni za masakr u Kragujevcu, za logore u Srbiji. Ja sam onda pokazao papir i rekao da je to Rezolucija 1244. Pa nekim drugima mora da se poštuje teritorijalni integritet, a nekim slobodarskim narodima ne mora - dodao je on.

vučić

informer TV

 

Predsednik kaže da će posetiti Republiku Srpsku sa radošću, i da ako su protiv nekoga uvedene sankcije to nije slika sramote.

- Sramota je onog ko je uveo sankcije. A mi ćemo uvek biti uz Republiku Srpsku. Pozdrav svima u RS. I srećan sam što mogu da čuju ono što slobodno izgovaramo - dodaje Vučić.

O ratu u svetu

Vučić smatra da uskoro neće biti mira u Ukrajini, i da će situacija u svetu biti "sve gora".

- Iako svi u ovom trenutku misle da Zapad neće poslati vojsku u Ukrajinu, ja mislim da hoće. Stavite se u njihove cipele, oni misle da se Putin neće zaustaviti u Ukrajini. Misle da će Putin da pregazi Herson i Nikolajev i okružiti Odesu, pa produžiti ka Pridnjestrovlju. Smatraju da je bolje da ga sačekaju u Odesi. To je vrlo logično iz zapadnog ugla gledišta. Nisu ni oni glupi, nisu ni Rusi glupi. Igra moći, ko je jači, jedni traže promenu geopolitičkih karata u svetu, ovi drugi ne daju. To su činjenice, nastaviće se i biće sve gore - rekao je predsednik.

On kaže kako se nada da je pogrešio, ali misli da nije.

Vučić kaže da je Makron pričao sasvim racionalno o Ukrajini, iz njegovog ugla.

- Ne kažem ja da će to doneti dobar rezultat, daleko od toga. Ali ako Ukrajina izgubi Odesu, pa šta onda... I on je uradio nešto što je nekada radio Čerčil. Počeo je sa 13 odsto podrške u francuskoj javnosti, sada je skoro na 50 odsto. Ne zaboravite da su francuski interesi napadnuti i u Maliju, Nigeriji, Burkini Faso. Sada je francuski čovek Maki Sal u Senegalu izgubio izbore. Sada Jermenija ponovo hoće pod francusku zaštitu. Na mnogo tačaka je ugrožena francuska politika - kaže on.

Ističe da je Francuska najveća evropska vojna sila, i da se Makron ponaša kao lider takve sile.

Aleksandar Vučić

Informer TV

 

- Ređajući činjenice, dolazim do zaključka da će situacija biti samo lošija. Ja bih voleo da kažem da se rat završava, jer znam da će plate skočiti u nebesa - kazao je predsednik.

O ekonomiji u Srbiji

- Naša stopa rasta je viša nego na Zapadu. Velika je vest ovo poboljšanje izgleda za kreditni rejting, to znači jeftiniji novac, veće poverenje investitora... Ja se možda ne sviđam nikome, ali je pitanje da li im se sviđaju naše javne finansije. Stopa javnog duga je ispod 50 posto, biće 51 do kraja godine. Kada sam ja došao, bio je čak 79 posto kada sam postao premijer - podsetio je Vučić.

On kaže da su ga napadali kada je smanjio penzije, ali da sada imaju mnogo veće.

Vučić je potvrdio da je u beogradskoj opštini Vračar prosečna plata 1.481 evro, i rekao:

- Pa šta sad? Šutanovac je rekao da će, kada plata pređe 500 evra, glasati za SNS. Bar je pošten - prokomentarisao je Vučić.

Predsednik dodaje da su javne finansije u dobrom stanju, da je stopa investicija dobra, ali ćemo imati problem sa radnom snagom.

- Dobro je što smo uradili identifikacione kartice za Otvoreni Balkan. Evo ekskluzivne vesti, 2.200 ljudi se prijavilo, najviše iz Severne Makedonije, da dođu da rade u Srbiji. 

Aleksandar Vučić

Informer TV

 

- Imaćemo i muku sa populističkim pokretima koji traže da se smanji broj radnih dana, radnih sati... Imaćemo manje Srba, kao i manje svih drugih u regionu, ali kod nas je manje loša situacija nego kod ostalih. I dalje postoji deo ljudi koji ne prihvata ljude koji žele da dođu iz inostranstva. To i energija su dva naša najveća problema - ocenio je Vučić.

Pitanja i pozdravi građana

Na pitanje gledateljke zašto prvo Ekspo, a onda kanalizacija, kaže da su u pitanju veliki projekti koji su indirektno povezani.

- Konačno završavamo plan za kanalizaciju u Borči, i to je deo naših projekata Čista Srbija. Radimo prečišćivače u Velikom selu, i to je veliko pitanje. Mi time ne znamo da upravljamo. U Leskovcu smo potrošili milijarde, a sada ćemo da vidimo da napravimo ugovor sa Francuskom, da njihove kompanije pomognu oko upravljanja prečišćivačima. Da nam Sava i Dunav budu kao u Beču, prozirni i čisti - rekao je predsednik.

Dodao je da je EXPO prilika da se sve te stvari urade ili promene.

- Mi ćemo biti ponosni domaćini celom svetu. A moramo da izgradimo puno puteva, od Sombora do Kikinde, do mnogih gradova. Milion to stvari podrazumeva. Da li sam srećan što nam kasni gas, recimo u Valjevo. Pa nisam, ali stiže. Kao što stiže auto-put, investitori, bolnica... Sećate se da su hteli da unište Krušik, a danas svi hoće da ga kupe. Pa smo uspeli da ga sačuvamo, i dobro funkcioniše - kaže on.

Predsednik kaže da je ljudima važu da vide nečiji angažman i rad.

- Ima u Vili Mir, posle Đinđićevog ubistva, napravili su ona neprobojna stakla, pa nije baš čist pogled. Ali sam skoro tamo doveo i Šmita. I pokazao, uložili smo stotine miliona evra da se završi Hram Svetog Save. Pa gledate preko Kliničkog centra, Prokopa, pogledate zgradu Ušća, pa zgadu BIGZ-a, i samo na tom malom području možete da kažete: Pa čekajte ljudi ovo smo uradili za veoma kratko vreme. To se sve vidi golim okom. Beograd na vodi se vidi u svom sjaju. To je nešto što niko ne može da vam oduzme, to su stvari koje radite. Evo sada kreću radovi na Tiršovoj 2. A spočitavaju nam ljudi koji nisu izradili nijednu bolnicu. Mi smo sa livade napravili KC u Nišu - podseća on.

Vučić kaže da razume da ima ljudi koji žele da idu na odmore i vikende.

- Kada živite za nešto i sanjate velike snove, onda patite kada ne isporučite nešto što ste obećali - objasnio je Vučić.

Zatim je prikazan prilog o radovima na Kablaru. Kako kaže, otići će, ali neće šetati staklenim "walkway-om", već će radije da sedne u neku kafanu.

- Ja znam da će sve da bude urađeno, makar u tri smene radili - kaže Vučić o napretku radova na projektu EXPO.

Aleksandar Vučić

Informer TV

 

- Garantovano će sve biti završeno. Verovali su Oliveri Kovačević (u vezi Beograda na vodi), koja je rekla da je to sve Vučićeva fantazmagorija. Pre kraja godine ići ćemo do Subotice za sat i 10 minuta. Kineska kompanija koja to radi je fantastična. Rade ljudi kao švajcarski sat. Ljudi su inače nepoverljivi, uvek je lakše dobaciti nekome ko pokušava da uradi, "baš ćeš ti da podigneš taj kamen". Zaboravio sam da odgovorim na pitanje oko BRIKS-a... Da ispričam priču - počeo je Vučić.

- Doaš je u posetu moj prijatelj šeik Mohamed bin zajed, pa pita, koliko godina ti ima sin? Ja kaže, što me šitaš pa znaš, čestitao si mu rođendan? Prođe 10 minuta, opet me isto pita. Pa i treći put, ja kaže, nemoj da me zavitlavaš, šta je u pitanju? On kaže, zato da ne razmišljaš šta će da bude za 5-10 godina, nego strateški, za 20-30. Sada ima 6 godina, gde hoćeš da živi? U razvijenom, dominantnom delu Evrope ili u zaostaloj, staroj Evropi? On kaže da je odlučio da Emirati idu u BRIKS. Ja kažem, čekaj, mi smo okruženi EU i NATO zemljama, mogu da blokiraju, sankcije da uvedu... On je bio spreman na to. Kaže, kako si to mislio da ti neko uvede sankcije, a ovamo 5 milijardi ljudi? Ja ti pričam za 20 godina. Za pet minuta će da zaborave na sankcije - kaže Vučić.

On je dodao da je shvatio da je šeik mnogo više energije i novca uložio u to da se tržište i budućnost ispita.

- Neko će u budućnosti srpske politike to morati najozbiljnije da uzme u obzir. Sada smo na evropskom putu, ali BRIKS ne smemo nikako da potcenimo, i da uvek imamo to u glavi - zaključio je Vučić, i dodao:

- Meni je Maduro rekao: "Brate da se vidimo tamo, ti imaš ogroman ugled na globalnom jugu". Nemac mi kaže skoro: "Zamisli Grk sa Krita mi rekao skoro Vučić je održao najbolji govor u UN". Ljudi cene slobodarske zemlje, to je jedan široki pokret, ja bih ga nazvao anti-"woke" pokret. To je danas sve teže pobediti - dodaje on.

Zatim je prikazan prilog radova u Pambukovici.

- To su divni ljudi, kao i širom Srbije. Samo da se zahvalim svim vašim ljudima ovde večeras, i svima koji su na terenu radili. Nikada nisam video da se neko toliko trudio, ja ne znam šta ste hteli da puštate, sačuvajte ostale priloge za neki drugi put. Do 2. maja biće glasanje u SE, pa će biti prilike za razgovor - kaže Vučić.

Nakon toga, prikazan je snimak Vučića i njegove kćerke Milice u emisiji kod Snežane Dakić.

Predsednik je rekao da je skroz zaboravio na taj događaj.

- Milica govori danas ruski bolje nego srpski, engleski i nemački jednako dobro, a uči i turski i španski - otkrio je Vučić.

Zatim je pušten snimak izjave nekadašnje razredne Aleksandra Vučića, Irine Galkine, koja je otkrila da je imao sve petice i da je učio sve što je bilo potrebno.

Aleksandar Vučić

Informer TV

 

- Milica mi se smejala kako sam govorio ruski pre 10 godina, pa sam uzeo dodatne časove, sada je to bolje - kaže Vučić.

On kaže da pametni ljudi uče uvek i da nikada nije dovoljno učenja. 

- Irina Galkina je jedna divna žena, bila je stroga ali izuzetno pravična. Bio sam baraba, došao iz bloka 45 u školu, pa je došlo do preokreta, imao sam sve petice. Onda sam opet išao u vojsku, imao milion problema, pa se onda desila tragedija u mom bloku, kada su jedan na dugog pucala dvojica najboljih drugova, ja sam se okrenuo fakultetu i napustio ulicu - kazao je predsednik.

- Ja imam troje dece. Danilo je duša od čoveka, emotivan i hrabar. Voleo bih da su mu radne navike veće i da više uči. Milica je strahovito jaka i biće neko. Njih dvoje su bez majke ostali, samo ja mogu o njima da brinem. Vukan je najšarmantniji, voleo bih da ime srce kao Danilo i oštrinu kao Milica, što nije lako. To se retko sreće, ona je mnogo jača od mene - kaže Vučić.

Zatim je predsednku Srbije pitanje postavila njegova savetnica Suzana Vasiljević.

- Koja mu je omiljena destinacija za godišnji odmor i kada će na tu destinaciju da ode, bar na par dana? - upitala je.

Vučić je rekao:

- Ona se uvek žali da ne pričam nisakim. Svašta su ona, Tanja i Ivica prošli, neko 8, neko 12 godina. Čuj, njoj da kažeš, ona samo ide u Dubai i Abu Dabi. Od gradova u Evropi, svakako Peterburg, Pariz i Madrid. Amerika je prelepa - kazao je predsednik. 

Aleksandar Vučić

Informer TV

 

- To što je meni posao važan i ne mislim da je uživanje, da ostavite utisak na nekoga, to je druga stvar - dodao je Vučić.

Na kraju emisije, Vučić se zahvalio svima na angažmanu i trudu. On je pozdravio i sve gledaoce u RS i Crnoj Gori.

- I naravno, ako nas je neko prenosio na Kosovu i Metohiji, puno pozdrava za sve u našoj južnoj pokrajini - zaključio je Vučić.

***

Ranije danas, predsednik Srbije Aleksandar Vučić dao je u Zemunu potpis podrške listi naprednjaka i koalicionih partnera za beogradske izbore "Aleksandar Vučić - Beograd sutra" i poručio da Beograd mora da bude na pravom putu.

Tom prilikom je istakao je da je pozicija Srbije u nekim stvarima bolja, a u nekim teža, ali nam je potrebno jedinstvo i da budemo što stabilniji i čvršći.

BONUS VIDEO

@alo_portal DANKA JE UBIJENA! Policija uhapsila dve osobe, priznali su ZLOČIN 🎥|VideoPlus #danka #amberalert #vučić #aleksandarvučić #dankailić #dankailić💔 ♬ original sound - Alo_portal

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (58)

Loading
Jovana

06.04.2024 20:14

Vučić je uvek dobar sagovornik jer je upućen u sva dešavanja kako u zemlji tako i u svetu i o mnogim temama može da razgovara.

Sandra

06.04.2024 20:16

Sigurno ću gledati, jer su ove emisije u kojima Vučić gostuje uvek zanimljive s obzirom na to da je dobro informisan i načitan tako da o mnogim temama može da govori.

Vasilije

06.04.2024 20:16

Vučić će uvek da izaeđe pred narod Srbije sa istinom i svi treba da gledaju svako obraćanje Vučića

Viki

06.04.2024 20:17

Večeras cela Srbija čeka gostovanje predsednika na Informer Tv-u jer će nas informisati o svim važnim pitanjima za našu zemlju.

Ena

06.04.2024 20:17

Sve bitne teme za Srbiju je Vučić obuhvatio u ovom intervjuu.

Maja

06.04.2024 20:17

Biće zanimljivo čuti šta nas čeka u narednom periodu i šta sve Vučić planira da se radi u Srbiji.

Slobodan

06.04.2024 20:17

Narod Srbije uvek prati Vučića i njegova obražanja jer svi žele da znaju istinu

Nina

06.04.2024 20:18

Večeras od 21h Aleksandar Vučić će se obratiti o svim aktuelnostima i dešavanjia u našoj zemlji. Na Informer TV ćemo čuti o svim dešavanjima direktno od Vučića.

Žarko

06.04.2024 20:18

Srbija je uvek uz Vučića i narod Srbije uvek prati svako Vučićevo obraćanje

Ninaa

06.04.2024 20:18

O svim aktuelnim temama cucete od Vucica veceras u 21h.

Ivana

06.04.2024 20:18

Obavezno slušamo intervju predsednika Vučića.

Dobrila

06.04.2024 20:18

Ja uvek volim da pogledam emisije u kojima gostuje Vučić jer on otvoreno govori o svemu i nikada ne ulepšava stvari.

Bilja

06.04.2024 20:18

Vučić će govoriti o veoma važnim i ozbiljnim temama.

Milica

06.04.2024 20:19

Večeras ćemo čuti najvažnije i proverene informacije od predsednika Vučića.

Mira

06.04.2024 20:19

Вечерас ћемо на Информер ТВ од 21 сат чути директно од Вучића све најновије информације везано за нашу земљу.

Zorica

06.04.2024 20:19

Obavezno ću pogledati a to preporučujem svima jer je uvek najbolje čuti prave informacije iz prve ruke.

Rade

06.04.2024 20:20

Mislim da svaki građanin večeras treba pažljivo da sluša šta Vučić priča, govoriće o važnim temama kako za našu zemlju, tako i za građane.

Sasa

06.04.2024 20:20

Za bolji Beograd uz izbornu listu “Aleksandar Vučić- Beograd sutra”

Olja

06.04.2024 20:21

Са ужитком пратимо вечерашње гостовање Вучића на ТВ Информер од 21h до поноћи.

Milena

06.04.2024 20:21

Večeras će predsednik Vučić iskreno i otvoreno govoriti o svim aktuelnim temama.

Vidoje

06.04.2024 20:21

Vučić se zalaže za bolju Srbiju i uvek pred narod izlazi sa istinom

nevena

06.04.2024 20:21

gostovanje predsednika cemo pazljivo pratiti

Oki

06.04.2024 20:21

Večeras pratimo informer tv i šefa države od 21:00 časova.

mila

06.04.2024 20:23

predsednik ce nam reci mnogo vaznih informacija

Marko

06.04.2024 21:21

Jos jedna prilika da se iz prve ruke cuje sta nas muci ovih dana, sta je dobro sto ce Srbija uraditi i za sta se borimo.

Ана

06.04.2024 21:21

Као и увек о свим актуелним темама говориће председник.

Mina

06.04.2024 21:22

Pravo mesto da se čuju adekvatne infornacije a ne laži sa N1.

Zlatko

06.04.2024 21:23

Predsednik Vučić je uvek spreman da odgovara na pitanja novinara

Srna

06.04.2024 21:23

Информисање грађана од стране председника Вучића је кључно за одржавање отворене и искрене комуникације

Ana

06.04.2024 21:24

Odlicno je imati priliku pratiti ovako vazno gostovanje predsednika!

Mira

06.04.2024 21:24

Mnogo je vaznih tema o kojima Vucic govori, a koje su bitne za svakog od nas. Pratimo.

Rade

06.04.2024 21:24

Smatram da je veoma bitno cuti predsednikovo misljenje o vaznom temama.

Beba

06.04.2024 21:24

Smrtnu kaznu kao opomenu da drugi i ne pomisle da urade tako nesto

Jovan

06.04.2024 21:25

Treba čuti informacije i odgovore na sve aktuelne teme i pitanja koja se tiču naše zemlje i našeg naroda.

Nena

06.04.2024 21:25

Svaka cast predsedniku koji stize da javnost obavesti o svim temama.

Ana

06.04.2024 21:26

Gradjani Srbije vole da slušaju predsednika jer uvek dobiju odgovor na sve važne teme u zemlji!

Anja

06.04.2024 21:26

Iako se suočavamo sa teškim izazovima i složenim pitanjima, imati priliku da čujemo perspektivu predsednika Vučića može nam pomoći da bolje razumemo situaciju i pronađemo načine za izgradnju zajedničkog puta ka boljoj budućnosti.

Sasa

06.04.2024 21:26

Važno obraćanje Vučića jer će biti reči o važnim temama za našu zemlju.

Ivana

06.04.2024 21:27

Pratimo Vučića kraj malih ekrana da budemo upoznati sa aktuelnim temama.

Joki

06.04.2024 21:28

Vučić je u pravu da ovi zlikovci koji su svirepo ubili nedužno biće zaslužuju smrtnu kaznu.

Jelena

06.04.2024 21:29

Predsednik će nas večerašnjim obraćanjem obavestiti o svim važnim temama za našu zemlju!

Gaga

06.04.2024 21:29

Nezapamćen a tragedija zadesila je našu zemlju. Monstrume koji su ubili malenu Danku streljati!!!

DragoN

06.04.2024 21:29

Malo im je i smrtna kazna za takav zločin!

Kaja

06.04.2024 21:31

Ovo delo zaslužuje smrtnu kaznu,i treba je uvesti!

Ivana

06.04.2024 21:31

Aleksandar Vučić će večeras obavestiti narod o svim aktuelnim temama u Srbiji!

Jova

06.04.2024 21:31

Svi smo se nadali da je Danka u Beču, ali nažalost se desio najgori mogući scenario. Smrtna kazna za ubice dece.

Strina

06.04.2024 21:32

Vučić je u pravu i skroz podržavam sve što je naveo. Treba uvesti smrtnu kaznu.

Sofija

06.04.2024 21:35

Smrtna kazna je resenje za onakve monstrume!

Sofija

06.04.2024 21:35

Smrtna kazna je resenje za onakve monstrume!