Aleksandar Vučić
Foto: Tanjug/TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Pitanja novinara

Upitan za rekaciju o smeni gradonačelnika KM i uslovima za nabavku "rafala" od Frnacuske, te o tome da li će Srbija uvoditi sankcije Rusiji, Vučić kaže:

- Kurti organizuje izbore, izađe 3-4 posto. Hapsi ljude, zatvara, a nama kažu, samo da učestvujemo u izborima, oni će odmah podneti ostavke. Oni ne podnesu ostavke, oni kažu da podnesemo peticiju koja bi kao bila validna uz sve Kurtijeve prevare. Sve to prikupimo, ne, sad da učestvujete na referendumu, a tamo nema dovoljno Srba koji žive! I Srpska lista kaže da je besmisleno, fizički je nemoguće da se to dogodi! I posle svega, Beograd je kriv. Sram vas bilo, lažovi jedni!

- Makron je rekao da moramo da donesemo sankcije Rusiji, i da je to ucena. Naš stav 8 dana nakon početka sukoba u Ukrajini je isti - Srbija je mala, ali velika u srcu i gigant po državotvornosti, i ne menja svoj stav. Pošto slušam da me je ucenjivao prepiskom na "skaju", da kažem, nikada nisam imao prepisku na "skaju", lažovčine jedne! Šta ćete, kada imate ljude koji više vole donji deo svojih leđa nego svoju zemlju - ocenio je Vučić.

U vezi sa incidentima u Novom Pazaru, izjavama Denisa Bećirovića i fotografiju srpske opozicije sa Mihailom Rotom, Vučić kaže:

Aleksandar Vučić

Alo.rs / Dušan Adamović

 

- Svako u svoje jato, i dalje neću da komentarišem ovo treće. Što se tiče drugog pitanja, nije problem jesam li ja mirotvorac ili ne. Samo pročitajte njegova dela da vidite kakav je to lažov i falsifikator. Ali ja razumem da ne mogu da pobede Dodika, pa moraju da nađu većeg krivca. Nikog on ne interesuje. Ovo je pitanje za Nemce, Engleze, Turke, sve koji to podržavaju - kaže Vučić.

On kaže da nije malo ako Srbija skupi pola glasova kao "ovi NATO velikani".

- Ko ne zna šta se dogodilo u NP, bilo je incidenata kada je veliki broj kamiona i šlepera ušao u Srbima naseljeni deo Novog Pazara nakon obečležavanja Bajrama. Ni Srbima nije bilo pametno što smo prećutali kada je pravljen veliki vatromet za Badnji dan, ali Srbi nisu išli u bošnjačka naselja - kazao je Vučić, i najavio posetu ovom kraju.

On kaže da moramo naučiti da poštujemo praznike jedni drugih.

U vezi sa procedurom oko glasanja o Rezoluciji u Srebrenici, Vučić kaže da ništa ne može da kaže zvanično.

- Smislili su trik da ne može da bude prosta većina. Za pretpostaviti je da će najveći broj biti uzdržanih. Šanse su nam male, gotovo nikakve, samo kada ih izračunate koliko ih ima raznik koji jedva čekaju da se dodvore, pa koliko toga moramo da stignemo preko slobodarskih nraoda, ali borićemo se. Radićemo danonoćno, nećemo spavati, štitićemo svoju zemlju. I mi ćemo njih smeti u oči da pogledamo - ocenio je Vučić.

Aleksandar Vučić

Alo.rs / Dušan Adamović

 

- Borićemo se, suprotstavićemo se, nećemo u ratove, suprotsavićemo se politikom. Borićemo se do poslednjeg sekunda. Bude li trebalo, neću biti u Srbiji od 20. i daću sve od sebe. Pošto svi znaju kakvu nepravdu čine Srbiji, dobićemo mnogostruko više glasova. Mi ćemo celokupan sprski narod pozvati, i to je najvažnije - da mi znamo svoju suidbinu i budućnost i da znamo šta je istina. Da nam ukinu srce i da nam ostave najteži ožiljak na duši srpskog naroda, moći će da vide dan, dva, pet i godinu kasnije - nikada neće moći da pokore srpski narod. Naša trobojka biće najpoznatiji znak otpora u celom svetu - zaključio je Vučić.

Obraćanje Aleksandra Vučića

- Danas sam razgovarao sa predsedavajućim predsednikom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. U ponedeljak ću poslati specijalnog izaslanika kod predsednika Generalne skupštine Ujedinjenih nacija sa mojim pismom i tražiti da dobro razmotre kršenje svih procedura. Naime, obaveza je da se pitanjem BiH bavi Savet bezbednosti u skladu sa poveljom Ujedinjenih nacija, zato što je i dalje reč o nestabilnom regionu, zato što i dalje tu postoje i međunarodne snage, čak i ono što oni nazivaju visoki predstavnik, da nije, ne bi postojao i ne bi ga slali - kazao je Vučić.

- Moje drugo pitanje je, hoće li ova Rezolucija dodatno da podeli zemlje sveta, ili će svi biti jednoglasni? Zašto ovo govorim? Zato što oni hoće da prebace glasanje sa Saveta bezbednosti na Generalnu skupštinu Ujedinjenih nacija da od nečega od čega zavisi očuvanje mira oni žele da prebace na priču na kulturu mira i kulturu sećanja. Onda su prekršili i drugu stvar od toga da je potrebno dve trećine upravo zato što se radi o nečemu što može da ugrozi ili očuva mir - kaže Vučić.

- Dakle, to su proceduralni razlozi. Suštinski razlozi, rekao bih. Postavio bih 3 pitanja svima iz NATO-a, pošto je jasno da su glavni sponzori NATO zemlje plus Ruanda, dakle, glavni sponzori su velike sile, Nemačka pod broj 1, Velika Britanija, Amerika, Francuska, svi ostali, Turska, naravno. Valjda im nije lako o Jermenima da pričaju, pa se pozabavili Srbima i svima drugima. Njih sedamnaest ukupno, uključujući i Sloveniju, valjda su ostavili po strani Hrvate i još neke koji će da budu mnogo glasni, ali da baš ne bi išli toliko da nas unižavaju, da ne bismo smeli da pričamo o Jasenovcu i svim ostalim srpskim stratištima. Dakle, moje pitanje za sve njih, a što sad? To je moje prvo pitanje. Obeležavate 29. godišnjicu, pa nije on čak ni okrugla godišnjica. A što niste 28? Što niste 25? Što niste 26? Što niste čekali 30?

Aleksandar Vučić

Alo.rs / Dušan Adamović

 

On je podsetio da je Rezolucija o Holokaustu ograničena samo na Jevreje.

- Uvek su bile jednoglasno usvojene, hoće li ovo biti jednoglasno? I Srbija će sama političkim, ne vojnim sredstvima da se suprotstavi svim NATO zemljama od Turske do Nemačke. Znamo da su nam šanse mininalne, ali borićemo se do poslednjeg trenutka, za svaki glas. A onda se vi pravdajte kako ste doneli odluku sa 65 "za". Jer deo njih svakako neće da ide uz one koji su kolonijalisti. Jedini protivnik vam je mala Srbija - istakao je Vučić.

- Predsednik Dodik je rekao neke teške i velike stvari. Ja sam zamolio ruskovodstvo RS da svakoga dana razmatraju da vidimo šta nam je činiti. Za nas su međunarodni zakoni jedina bramna nasilju moćnih koji bi da se peru za razne stvari u svetu danas - kaže Vučić.

On je dodao da je komentar nemačke ambasadorke na jučerašnjem brifingu "sramotan".

- I tog dana, ako budete usvajali Rezoluciju, pokazaćemo vam koliko smo ponositi, nikada nas nećete podjarmiti i nikada srpski narod neće pristati na sve vaše besmislene optužbe. Pri svemu tome moramo naše građane i Srbije i Srpske, svuda gde god da žive, na svakom mestu istaći ćemo naša nacionalna obeležja, dan kasnije, dan nakon što nas proglase za genocidni narod, istaći ćemo našu najlepšu trobojku. I nemoj da se pravite naivni i da nam prodajete rog za sveću - kaže Vučić.

Aleksandar Vučić

Alo.rs / Dušan Adamović

 

- Šta je smisao ovoga? Da ukinete Srpsku? Šta je to što tražite? - upitao je predsednik Srbije.

On je poručio Bećiroviću, povodom toga da je problem u Vučiću, da mu zahvaljuje i da on njemu ne može da da takav kompliment jer on nije niko i ništa, osim sitnog lažova i falsifikatora.

- Borićemo se do poslednjeg trenutka, do poslednje kapi znoja, daćemo sve od sebe, pa ćemo da vidimo. Očekuje nas težak period, očekuje nas borba za članstvo Srbije u SE, jer oni prijemom Kosova zapravo izbacuju Srbije iz Se. Dobre vesti su ekonomske, valjda, od toga se živi, i to je važno. Uputićemo poziv i drugim Srbima iz regiona, delegacija RS je imala tu ideju, a ja još jednom molim ljude iz RS da dobro razmisle, mi da im uvodimo sankcije i idemo protiv njih - nećemo - zaključio je Vučić.

Obraćanje Milorada Dodika

Na početku obraćanja, predsednik RS je ponovio zajednički stav da genocida u Srebrenici nije bilo.

Aleksandar Vučić

Alo.rs / Dušan Adamović

 

- Pitanje Srebrenice žele da kvalifikuju kao genocid. Prvo rekao sam i javno govorim da se genocid nije desio, da je genocid izmišljena forma u kojoj su pokušali da satanizuje čitav Srpski narod i da kroz individualne presude koje su bile na sudovima u Hagu to prebace na kolektivnu odgovornost tog jednog naroda, Srpskog naroda. Naravno da ću sve učiniti da do petog kada imamo naš vaškesni sabor uvjerim predsjednika Vučića da podrže sve odluke koje će namjerava Republika Srpska da donese. Mi smatramo da je ovo direktno rušenje mogućnosti da se živi zajedno u BiH da ta izmišljena akt u Ujedinjenim nacijama je upućen bez saglasnosti organa BiH da se lažno predstavljaju kao da predstavljaju BiH što naravno nije tako. Oni predstavljaju samo muslimansku odnosno bošnjačku stranu i direktno su upereni protiv Republike Srpske i Srpskog naroda - kazao je Dodik.

- Neko pokušava uporno da kvalifikuje krivicu za jedan narod, a traže da mi živimo s njima. To je apsurdno. U Srebrenici je poginulo 3.500 Srba i preko 4.000 Bošnjaka. Pogibija Srba se ignoriše, a u prvi plan se gura pogibija Bošnjaka - istakao je Dodik.

On je kazao da je zahvalan predsedniku Vučiću zato što ga je saslušao.

***

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sastali su se danas u Beogradu sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, srpskim članom Predsedništva Bosne i Hercegovine Željkom Cvijanović i predsednikom Narodne skupštine RS Nenadom Stevandićem.

Teme razgovora, osim odnosa Srpske i Srbije, bile su i najavljena Generalna skupština UN na kojoj će se raspravljati o Rezoluciji o Srebrenici.

Jedna od tema o kojoj se takođe razgovaralo, jeste i organizacija predstojećeg Uskršnjeg sabora Srbije i Republike Srpske.

Sastanak je počeo u 18 časova u Vili Mir.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (50)

Loading
ika

11.04.2024 19:57

Vucic ce se i dalje boriti jako bez obzira na sve moguce.

Elena

11.04.2024 20:01

Vučić se lavovski bori za interese srpskog naroda.

Vera

11.04.2024 20:10

Ovo je još jedan pritisak na Srbiju I srpski natod

Maja

11.04.2024 20:10

Pritisci na Srbiju su sve jači i jači. Nije Vučiću ni malo lako

Lela

11.04.2024 20:12

Borićemo se svim pravnim sredstvima za istinu

Marko

11.04.2024 20:12

Dodik i Vučić će i ubuduće nastaviti zajednički rad za bolju budućnost srpskog naroda.

Kaća

11.04.2024 20:12

Ne da Vučić na Srbiju,ne da nikome da preti i ucenjuje Srbiju

Karolina

11.04.2024 20:16

Odavno je prošlo to vreme kada je Srbiju mogao svako da ucenjuje i uslovljava.

Tanja

11.04.2024 20:17

Suprotstavićemo se svakome ko na bilo koji način želi da nam naudi.

Marijana

11.04.2024 20:41

Vucic se nesebicno bori za dobrobit srpskog naroda

Jovana Jovanovic

11.04.2024 20:47

Srbiju nikada niko nije uspeo da pokori, nikada! Bravo predsednice nas!

Raso

11.04.2024 21:02

Srbiju niko ne moze da unisti,mi smo sve jaci I jaci.

Tanja

11.04.2024 21:31

Srbi su herojski narod! Koliko god hteli da nas slome, sve smo jači!

Nena

11.04.2024 21:31

Srbija ne mora ništa, sledi samo put mira i stabilnosti.

Jeca

11.04.2024 21:34

Ovako se bori za svoju zemlju. Svaka cast predsednice!

Aca

11.04.2024 21:36

Mi smo prkosan narod. Ali nikome ne pretimo. Želimo mir svuda i svakome.

Simo

11.04.2024 21:37

Naša trobojka je najlepša zastava. Ona je u srcu svakog patriote.

Zvezdana

11.04.2024 21:38

Vučić se svom snagom bori za svoj narod!

Lena

11.04.2024 21:38

Srbija je jaka i stabilna zemlja i uvek će biti.

Tina

11.04.2024 21:39

Vucic se bori za nasu Srbiju kao pravi lav. Bravo.

Jovana

11.04.2024 21:40

💪🏻💪🏻🇷🇸🇷🇸🇷🇸

Gaga

11.04.2024 21:40

Vučić svojim stavom radi ono što je najbolje za Srbiju i sve građane!

Gika

11.04.2024 21:40

Dok je Srbiji Vučića biće i borbe za očuvanje zemlje i naroda.

Goran

11.04.2024 21:40

Nasu zemlju treba da stitimo i da se borimo za nju

Maki

11.04.2024 21:41

Naša trobojka vijoriće se širom naše zemlje .

Ivana

11.04.2024 21:42

Ovo je nasa Srbija i ne dajemo je nikome.

Tijana

11.04.2024 21:43

Vise niko ne moze Srbiju da kinji i ponizava zahvaljujuci Vucicu.

Sanja

12.04.2024 05:58

Srbija će nastaviti da štiti svoje interese i interese svog naroda

Milan

12.04.2024 05:59

Pritisci na Srbiju su ogromni, ali Vučić ne odustaje od toga da zaštiti svoj narod

Vanja

12.04.2024 06:00

Nikakvi pritisci, nikakve ucene neće naterati Vučića sa se odrekne Srbije i njenih građana

Vanja

12.04.2024 06:02

Srbi si narod bogate istorije, svojih stavova i rodoljubiv narod koji će nastaviti da štiti svoju državu i interese

Lana

12.04.2024 06:03

Srbija je mala,a istovremeno toliko velika u nekim stvarima i po odredjenim pitanjima;s nase strane uvek je pruzena ljudskost i pravicnost. Medjutim,borbeni smo po pitanju nasih stavova i po odbrani naseg identiteta i mira;nikada niko nece moci da nas ugnjetava i gazi!

Mare

12.04.2024 06:05

Srbija je zemlja koja želi mir i koja neće odustati od toga da se bori za svoj narod

Tadija

12.04.2024 06:27

Imamo jasan stav za sva pitanja i sprmene odgovore

Tas

12.04.2024 06:29

Srbija ce trobojkom da se bori za svoja prava. I svaki Srbin ma gde bio treba da razvije zastavu Srbije.

Ivana

12.04.2024 06:33

Predsednik Vučić se mudro bori za Srbiju.

Milena

12.04.2024 06:35

Srbija je poštena i prijateljska zemlja . Predsednik Vučić je istinski borac za bolje sutra.