Zlatibor Lončar
Printskrin
Zlatibor Lončar

Printskrin

Zlatibor Lončar, Foto: Printskrin

U Srbiji je zabeležen prvi smrtni slučaj od korona virusa, a reč je o pacijentu iz Kikinde, saopštila je danas premijerka Ana Brnabić na konferenciji u Vladi Srbije.

- Moram da saopštim da smo nažalost izgubili prvi ljudski život u borbi protiv korona virusa. Pre nekoliko sati u KC Vojvodine u Novom Sadu preminuo je muškarac star 59 godina iz Kikinde - rekla je Branbić.

Kaže da je dobio korona virus od čoveka čiji je sin bio u Milanu i koji se i sam bori sada za život.

Ona je u svoje i u ime predsednika Alkesandra Vučić izjavila porodici saučešće.

Brnabić je rekla da je osam zaraženih korona virusom u Srbiji trenutno u teškom stanju i lekari se bore za njegov život.

- Danas smo dobili opomenu da znamo koliko su teški izazovi pred nama - izjavila je premijerka.

- Naši timovi se bore za život 8 ljudi. Na svima nama, dragi građani je odgovornost da zaštitimo sebe, najmilije i najbliže komšije i lokalnu zajednicu da izlazimo samo kada moramo i da poštujemo sve mere kako bi smo sačuvali zdravlje nacije - rekla je Ana Brnabić.

- Od sutra u 20 časova prestaje javni prevoz na teritoriji Srbije. Od nedelje u 20h se zatvaraju restorani, kafići i tržni centri. U ovom trenutku opasnost je suviše velika. Pritisak na naše lekare i suviše veliki da bi smo razmišljali o materijalnim troškovima. Dozvolićemo dostavu hrane i rad taksi vozila.

- Molim još jednom poslodavce da imaju razumevanja za zaposlene, da im omoguće rad od kuće, ako mogu. Oni koji ne mogu, preko Privredne komore Srbije da se jave i da im obezbedimo prevoz, samo zato što treba da nastavimo da radimo i posle epidemije. Niko neće propasti, ako manje bude poslovao. Hajdemo svi da se strpimo i da razmišljamo o svima i pokažemo maksimalnu solidarnost. Verujem da možemo da budemo i više disciplinovani i da imamo više razumevanja za ljude. Da damo svi zajedno sve od sebe. Borba će biti teška - rekla je Brnabić.

- U ovom trenutku mi imamo više nego u danima iza nas koje testiramo. Zato smo juče doneli odluku da i laboratorije obavljaju testiranje da bi brže obrađivali i radili.

Ana Brnabić

Printscreen

Ana Brnabić, Foto: Printscreen

- Danas u Italiji ima 627 mrtvih u jednom danu, 6.000 zaraženih. Ako Srbija ne bude slušala šta kaže struka, isto ćemo završiti! U Italiji se i dalje ne pridžavaju svih apela, idu u kafiće, druže se, a ovo je rezultat toga. Njihovi zdravstveni radnici ne mogu da se bore više! Ako ne smanjimo pritisak na naš zdravsveni sistem, neće moći da se izbore koliko god opreme ima. Ljudi molim vas, shvatite ozbiljno. Ne dozvolite da Ministarstvo unutrašnjih poslova ljude juri po ulici. Nemojte da smo toliko neozbiljni.

- Žao mi je što imam ovakve vesti danas. Veliko hvala doktorima i celom timu koji su dali sve od sebe, nisu se štedeli!

Struka u potpunosti podržava Vladu Srbije i predsednika Aleksandar Vučića u donošenju najstrožih mera u borbi protiv korona virusa, rekao je ministar zdravlja Zlatibor Lončar i ukazao da naš zdravstveni sistem radi u posebnom režimu, i da bi svaka neodgovornost svih nas mogla bi da dovede do rušenja tog režima.

- Većina zdrastvenog sistema je angažovana u borbi protiv korona virusa, ali niti želimo, niti možemo da zapostavimo druge ljude, koji imaju tegobe i koji ne mogu da čekaju - rekao je ministar na konferenciji za novinare.

Rekao je da je postignut dogovor da domovi zdravlja veći deo svojih kapaciteta koristi za te ljude kojima je neophodna zdrastvena pomoć, a da za one sa respiratornim infekcijama imaju odvojene kapacitete.

U domovima zdravlja, dodao je, ima po minimum desetak telefonskih linija da građani mogu da dođu do svojih izabranih lekara, da dobiju savet ili preporuku.

- Stanje će se menjati iz dana u dan na osnovu zahteva koji budu postojali za primarni deo zravstvene zaštite. Mi već sada imamo preko hiljadu telefonskih brojevima na kojima dajemo informcije i savete. Elektronski recepti važiće do daljnjeg - rekao je Lončar.

Što se tiča hroničnih bolesnika, koji idu na dijalizu, hemoterapiju ili zračenje, Lončar je istakao da nema razloga da o tome razmišljaju, jer svaki pacijent sa takvim potrebama ima kod sebe papir i niko ga neće dirati tokom trajanja zabrane kretanja.

Svi oni, ponovio je, imaju uput o tome gde idu, te je zato, istakao je, krajnje neozbiljno da bi neko mogao da zamisli da će na primer trudnica koja se porađa biti zaustvljena.

- Zamolio bih da se sa takvim stvarima ne šale i ne igraju - upozorio je Lončar i istakao da je, kako je rekao - ovde reč o izuzetno ozbiljnoj situaciji.

Ovo je, istakao je, situcija u kojoj zdravstveni sistem koristi sve kapacitete, lekari i medicinske sestre su posvećeni pacijentima bukvalno po ceo dan i celu noć, rade u semenama, retko odlaze kućama.

- Zato bih molio sve da to imaju u vidu. Oni imaju toliko posla i ovaj njihov posao se povećava zato što neko ne želi da se ponaša shodno situaciji u kojoj se nalazimo - rekao je Lončar.

Ponovio je da se ovaj virus ne može preneti na daljinu, već isključivo kontaktom, kada se sa nekim vidite.

- Prema tome da li će neko da ga prenese nekome samo zavisi od nas lično, i ni od koga drugog. Sutra ne može niko da nam bude kriv - rekao je Lončar.

Ponovo je upozorio da svaki sistem ima svoje granice izdržljivosti, pa tako i nas zdravstveni sistem i ne samo naš, već i oni mogo bolji sistemi.

- To vam veoma ozbiljno kažem. Struka je krajnje jedinstvena. Juče na kriznom štabu nijedan član iz struke nije bio protiv toga da se uvedu najstrože mere koje postoje da sprečimo ono što još uvek može da se spreči - rekao je.

Prema tome, ističe, što se struke tiče ona je apsolutna podrška i vladi i predsedniku i svima da se ide sa najozbiljnijim merama.

- Mi sutra nećemo moći da objasnimo da smo srušili jedan zdravstveni sistem zato što smo imali one neodgovorne kojima nije bilo stalo ni do sebe, ni do drugih - rekao je Lončar i sve građane pozvao na jedinstvo, da jedni drrugima pomognemo i da uradio sve što je u našoj moći da ovu krizu prebrodimo.

Druga faza lečenja bolesti znači da smo morali da ispraznimo bolnicu Dragiša Mišović kako bi smestili zaražene na lečenje. U trećoj fazi ćemo isprazniti bolnicu u Zemunu. Ponavljam, do ovih faza se došlo samo zbiog neodgovornosti. Prema tome, neodgovornost može preskupo da nas košta.

Medicinska pomoć iz Kine doći će u Srbiju sutra, a sa njom i kineski eksperti za korona virus, rekla je premijerka Brnabić.

Avion koji je Vlada poslala u Kinu biće napunjen medicinskom opremom, kako je rekla premijerka, ali, mnogo važnije i ljudstvom.

Istakla je da je to organizovano zahvaljujući angažmanu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i da se taj avion trenutno nalazi nadomak Šangaja.

- Sutra uveče se vraća sa velkim brojem medicinskih aparta i zaštitne opreme, ali doći će, čemu se najviše radujemo, eksperti iz Kine, koji su se u toj zemlji borili protiv korona virusa i koji će pomoći našim stručnjacima - rekla je Brnabić i zamolila sve građane još jednom:

- Molim vas da ostanete kući.

 

Tagovi

Komentari (7)

Ana

20.03.2020 20:43

Srbija izgleda jos uvek ne shavta koliko je situacija ozbiljna. Svaka neodgovornost pojednica nas moze kostati vise nego ikad. Molim se stalno da shvatimo svi koliko su nasi zivoti vazni.

sasa

20.03.2020 22:05

Drzava ce sa njene strane sve uciniti!

Gagi

20.03.2020 22:12

Трагедија! Ваљда ће многи сада схватити колико је озбиљна ситуација...

Tina

20.03.2020 23:18

Angažovanje i požrtvovanost ministra Lončara u ovom kritičnom trenutku za Srbiju je za svaku pohvalu.Vidi se da krajnje profesionalno ali i emotivno pristupa ovoj borbi sa opakim virusom.

Vesna

21.03.2020 07:18

Moramo da se usredsredimo na mere koje su preduzete i savete stručnjaka.

Biljana

21.03.2020 07:49

Pojedinci u našoj zemlji kao da svojim neodgovornim ponašanjem još uvek ne shavta koliko je situacija ozbiljna, stiče se utisak da to čine namerno.. Svaka neodgovornost pojednica nas može koštati više nego ikad, da nedaj Bože izgubimo svoje najmilije.. Molim se stalno da shvatimo svi koliko su naši životi važni.

Rade

21.03.2020 08:12

Potpuno je u pravu vlada što još više pooštrava mere kojima želi da maksimalno smanji aktivnosti stanovništva.