ČLANICE G7 SAOPŠTILE PLATFORMU ZA BALKAN: Srbija ostaje bez najvažnije teritorije, Republika Srpska bez nade za samostalnost

Stav G7, iznet posle londonskog samita ministara spoljnih poslova tih zemalja, kako ocenjuje diplomata u penziji Zoran Milivojević, može se smatrati platformom za dalje političko nastupanje zapadne alijanse vezano za ovaj region, a podrazumeva Srbiju bez KiM i centralizovanu BiH.

Kosovo i Metohija
Kosovo i Metohija, Foto: Printscreen

Iz saopštenja ministara spoljnih poslova zemalja članica G7 da promena granica po etničkim linijama nije rešenje za Balkan, kaže Milivojević, jasno proizilazi da su svi „non pejperi“ proizvod Zapada čija je funkcija bila da se pre svega zapadni vodeći faktori izjasne kako vide rešenje i šta je osnova njihove buduće politike na ovim prostorima.

- Sama činjenica da je u saopštenju G 7 Zapadni Balkan našao važno mesto pokazuje da se ovaj region u zapadnoj alijansi kotira na vrlo visokoj poziciji u njihovim strateškim planovima. Posebno interesantno u tome je to što je potvrđeno da nema promene granica, misleći i na Kosovo i na BiH, sa posebnim naglaskom da suverenitet i integritet BiH treba da ostane celovit i da se to pitanje mora rešiti na način da je moguće priključenje transatlantskoj alijansi - kaže Milivojević.

Bivši diplomata zapaža da su ministri zemalja G 7, kad su govorili da nema promene granica, akcenat stavili prvi, takozvani Janšin „non pejper“.

- U njemu se upravo i govorilo o rešavanju problema u regionu na etničkoj osnovi što bi podrazumevalo i nove granice. Iz toga se vidi da je taj prvi „non pejper“ bio na neki način namenski i da je iskorišćen da bi se izneli ti stavovi, da se jasno potvrdi stav Zapada da rešenja treba tražiti u okviru ovih granica, pri čemu oni pod granicama podrazumevaju i Srbiju bez Kosova i Metohije, to jest potvrdu kosovske državnosti. U tom okviru oni vide rešenje otvorenih pitanja na Balkanu - objašnjava on.

Članice G7
Članice G7, Foto: skrinsot youtube

PORUKA ZA SRBIJU

Vidi se da je taj prvi „non pejper“ potekao sa Zapada i da se naslanja na ono što nam je svojevremeno već nudio britanski ekspert Timoti Les i zato mislim, kaže Milivojević, da je to bio probni balon kako bi se stav iznet na samitu G 7 uslovno rečeno „zakucao.“

- Dakle, kao stav koji je nepromenljiv, koji je poruka pre svega Srbiji, ali i drugima da zapadna alijansa rešenja za kosovsko pitanje vidi samo na tim osnovama. Dakle kao pravno obavezujući sporazum dve nezavisne države koje bi imale perspektivu ulaska u NATO i EU - objašnjava Milivojević.

Što se tiče BiH, jasno je pokazano da oni žele centralizaciju BiH što na neki način podrazumeva jasan stav da bilo koje nastojanje u prilog dezintegraciji, vezano i za neke poruke iz RS za Zapad nisu prihvatljive.

- Drugim rečima, drže se politike koja je definisana krajem prošlog veka posle bombardovanja SRJ da je cilj uključenje BiH kao centralizovane države u transatlantsku zajednicu kroz proces evropske integracije - navodi naš sagovornik.

U zajedničkoj izjavi na kraju samita G 7 koji je održan u Londonu od 3. do 5. maja piše i da bi promeni granica u regionu predstavljale pretnju regionalnoj bezbednosti.

Ministri spoljnih poslova SAD, Velike Britanije, Francuske, Nemačke, Italije, Kanade i Japana potvrdili su zajedničku posvećenost bezbednosti, ekonomskom oporavku i evropskoj perspektivi zemalja Zapadnog Balkana kao ključnu investiciju za mir i stabilnost. Oni su takođe pozvali Beograd i Prištinu da konstruktivno učestvuju u pregovorima u okviru dijaloga uz pomoć Evropske unije i da u potpunosti normalizuju odnose kroz sveobuhvatan i pravno obavezujući sporazum koji će doprineti regionalnoj stabilnosti.

Povezane vesti

 • Korisnik: Knjaz
  07/05/2021 - 22:55
  Pa ako nema menjanja granica po etničkim linijama, kako se Kosovo i Metohija uklapaju u to pravilo?
 • Korisnik: milic
  07/05/2021 - 20:55
  Referendum o ulasku u evropsku uniju, a posle Sam svoj majstor. 🤫🇷🇸
 • Korisnik: Strahinja
  07/05/2021 - 20:21
  Svaki razgovori sa njima predstavlja gubljenje vremena i potpuno su nepotrebni.Njihova politika na Balkanu je ista zadnjih 150 godina i nema šanse da se promeni.Nisu oni celi svet.Zato živela Kina i živela Rusija i ostali pametan svet a zapad je pamet odavno izgubio.
  • Sam @Strahinja
   07/05/2021 - 21:48
   Nista ni ti nisi bolji s pamecu.
 • Korisnik: Srbin
  07/05/2021 - 20:09
  Pod hitno dati do znanja gamadi da ako bi tako nešto pokušali da realizuju, odmah startovati sa priznavanjem ( ili pripremom za priznavanje ) delova teritorije koje se od njih žele odcepiti. A ima ih aktuelnih i njima bolnih rana.
  • Sam @Srbin
   07/05/2021 - 21:50
   Mozes priznavati koliko hoces vas glas niko ne broji.Nebitni ste a ti mislis da si neko i nesto.Ne valja se s rogatim bosti jer na kraju budes izboden.
UČITAJ JOŠ KOMENTARA