Patrijarh Irinej
AP Darko Vojinović
Patrijarh Irinej

Alo!/M. Jošida

Patrijarh Irinej, Foto: Alo!/M. Jošida

Sinodom je predsedavao mitropolit dabrobosanski Hrizostom, trenutni čuvar patrijarškog trona, prisustvovali su episkopi Irinej bački, Jovan šumadijski i mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije. Vladika David kruševački, koji je takođe član Sinoda, nije bio u prilici da dođe na sednicu, jer je trenutno na lečenju u jednoj beogradskoj bolnici zbog infekcije koronavirusom.

Mitropolit dabrobosanski Hrizostom rekao je juče da će održavanje izbornog Sabora zavisiti od korone. 

- To zavisi pre svega od problema sa komunikacijama zbog epidemije, znate da imamo arhijereje na području Evrope i drugim kontinentima, neophodno je voditi računa da oni moraju da dođu na izborni Sabor - rekao je u intervjuu za Televiziju „Hram“ mitropolit Hrizostom.

Kako je podsetio, po Ustavu SPC izbor bi trebalo da bude negde do 20. februara naredne godine, po Sretenju, ako epidemiološke prilike budu dozvoljavale da se „saberemo na izborni Sabor“.

- Ako bude drugačije, onda ćemo gledati kad bude moguće da se sazove. Sinod će o tome blagovremeno obavestiti crkvenu, ali i opštu javnost - rekao je mitropolit Hrizostom, navodeći da se predviđena metodologija u izboru novog poglavara SPC neće menjati.

Ovaj virus je ubica iz zasede

Hrizostom je uputio molbu vernicima, ali i svima drugima, da se pridržavaju zakonom propisanih epidemioloških mera - distance, nošenja maske, higijene.

- Ne treba očekivati neko čarobno rešenje. Vidite koliko se muči nauka da savlada virus, nadamo se da će uskoro stići vakcina i da ćemo, ako Bog da, tako biti zaštićeni i pobediti ovu podmuklu, opasnu, neočekivanu bolest. Ona je ubica iz zasede - rekao je mitropolit Hrizostom.