Korona u Vladi, miševi u rupama

Najbitnija je higijena

Vlada Srbije
Vlada Srbije, Foto: Alo/Vladimir Marković

U Vladi Srbije preduzete su sve mere za zaštitu zaposlenih od samog početka epidemije, tvrde ministri za „Alo!“.

- Pre svega radi se po novoj organizacionoj šemi, koja podrazumeva i rad od kuće. Smanjili smo sastanke i kontakte na najmanju moguću meru, a kada ih održavamo, pridržavamo se pravila o nošenju maski i udaljenosti od najmanje metar i po - ističe za „Alo!“ ministar trgovine Rasim Ljajić i dodaje da se svima prilikom ulaska u Palatu Srbije obavezno meri temperatura i daje dezinfekciono sredstvo za ruke. On navodi da poštuje pravila u prevenciji infekcije.

- Naročito dva ključna: lična higijena i zaštita i socijalna distanca. Život mora da se odvija i u ovako teškim uslovima. Iako je situacija krajnje ozbiljna, ako ste na rukovodećoj funkciji, onda nemate prava na tu vrstu straha koja će vas paralisati. Neko je dobro zaključio „da svaka kriza izvlači od dobrih ljudi ono najbolje, od loših ono najgore“. I ja sam u ministarstvu video da su se mnogi sklonili u mišje rupe, iako to nisam očekivao, ali sam se i iznenadio od nekih, istina malobrojnih, koji rade 15-16 sati dnevno. Zato će, kad sve ovo prođe, biti velikih promena - zaključio je Ljajić.

Rasim Ljajić
Rasim Ljajić, Foto: Alo / Dejan Briza

Potrebne zaštitne mere u svom resoru preduzeo je i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, koji na strah ne pomišlja i ističe da mora da radi.

- Lično poštujem sve mere predostrožnosti i na taj način se trudim da se zaštitim, jer posao koji radim mora se obaviti zbog dobrobiti svih građana. Na kraju, to je moj posao i moja dužnost - kazao je on.

Branko Ružić, ministar državne uprave i lokalne samouprave, navodi da je pridržavanje pravila iz usvojenih mera aksiom ponašanja u ministarstvu na čijem se čelu nalazi.

- Naša obaveza je da činimo sve što je u našoj moći da olakšamo sprovođenje mera Vlade na čitavoj teritoriji Republike Srbije u segmentu gde smo mi nadležni. Čitava Vlada radi timski, solidarno i vrlo odgovorno. Strah, uz poštovanje pravila, svakako ne bi trebalo da bude opcija. Dovoljno je da pomislimo na naše zdravstvene radnike, radnike javnih komunalnih preduzeća...i da shvatimo da strah prosto nije opcija - poručio je on. 

Branko Ružić
Branko Ružić, Foto: Alo / Dejan Briza

Blažić prvi zaražen

Podsetimo, došlo je do prvog slučaja zaraze koronavirusom u Vladi Srbije, a zaražen je Branislav Blažić, državni sekretar u Ministarstvu zaštite životne sredine. Svi iz tog ministarstva koji su bili u kontaktu s njim poslati su u izolaciju, a ministar Goran Trivan samo je telefonski kontaktirao s Blažićem i ostalima s kojima je državni sekretar bio u kontaktu lično. Blažić je hospitalizovan na Infektivnoj klinici u Beogradu.

 

Povezane vesti