Lazanski o izbijanju najvećeg sukoba u istoriji, da li će NATO preći crvenu liniju
alo.rs
Miroslav Lazanski
Miroslav Lazanski, Foto: Printscreen

Dok se situacija na istoku Ukrajine zaoštrava, Rusija je pokrenula velike vojne vežbe na zapadnim granicama. To je zapadnim medijima poslužilo da pojačaju antirusku retoriku.

Lazanski je rekao da je siguran da neće biti nikakvog nuklearnog rata, i smatra da su to samo novinske spekulacije radi što većih tiraža.

- Amerika i Rusija su obnovile ugovor START 3 o nuklearnom balansu, i tu nema nikakvih iznenađenja u njihovim odnosima. I jedni i drugi imaju pravo da održavaju vojne vežbe. Načelnik generalštaba izraelske armije je jednom prilikom rekao da vojska ima dva zadatka: "Ili da ratuje ili da se sprema za rat". Dakle, nikakvog rata Rusije i NATO pakta neće biti, zato što je Rusija jednostavno suviše snažan protivnik da bi NATO ulazio u sukob sa njima - ističe Lazanski.

On je pričao i o odnosima Rusije i Srbije, i ponovio je da Moskva uvek ima razumevanje i poštovanje za poziciju Beograda.

- Zato što su naša pozicija i spoljna politika konzistentni i dosledni. Tu nema iznenađujućih momenata za rusku stranu, i zato oni to visoko cene - kazao je Lazanski.