Milo Đukanović
EPA
Milo Đukanović

EPA

Milo Đukanović, Foto: EPA

Hrvatski član Predsedništva BiH Željko Komšić i njegov savetnik, predsednik srpske Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović, upozorili su danas da se sutrašnji parlamentarni izbori u Crnoj Gori odžavaju u atmosferi koja ugrožava njen suverenitet i podržali aktuelne vlasti u toj zemlji.

Pročitajte još:

U saopštenju javnost, oni su naveli da "kontinuirani napadi na Crnu Goru traju od njenog izbora da postane nezavisna i slobodna zemlja 2006. godine, što predstavlja put koji nacionalistički i ekstremni krugovi u Beogradu i Moskvi ni tada kao ni danas ne mogu mirno prihvatiti".

- Odluka Crne Gore da postane članica NATO saveza i njena želja, ali i rad na tome, da bude prva sledeća članica Evropske unije, postala je opasnost za paralelne službe bezbednosti, zločinačka udruženja i kriminalne strukture u njenom okruženju, koja koriste svaku priliku da onemoguće njen napredak i stabilnost - ocenjuju Komšić i Jovanović.

Čedomir Jovanović

Tanjug, Dragan Kujundžić

Čedomir Jovanović, Foto: Tanjug, Dragan Kujundžić

Oni su optužili Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC) da je posle donošenja Zakona o slobodi veroispovesti, postala "neskriveni politički činilac i da preuzima zvanično ulogu opozicije u ovoj zemlji, čime zloupotrebljava svoj i položaj u društvu".

Komšić i Jovanović ocenili su i da je, kako kažu, "navodna briga za sopstvenu imovinu i status preslab alibi kojim se ne može sakriti namera da se reafirmišu politički ciljevi zločinačke politike koja je sve dovela na rub propasti devedesetih".

Komšić i Jovanović optužili su, pored SPC, i vlasti i medije u Srbiji i Republici Srpskoj da rade protiv Crne Gore.

Milo Đukanović

PrintscreenYoutube

Milo Đukanović, Foto: PrintscreenYoutube

- Neprihvatljivo je ponašanje, kako pojedinaca iz vlasti, nosioca najvažnijih državnih i stranačkih funkcija u Beogradu i Banja Luci, tako i predstavnika opozicije, ali i najviših vlasti Srpske pravoslavne crkve i njenih najvažnijih tela, gotovo svih medija u Srbiji, njihovih finansijera, grupa i udruženja koja, po ko zna koji put hoće da vrate celokupna društva u vreme devedesetih vršeći neprekidne napade na crnogorski suverenitet, a sve pod plaštom navodne zabrinutosti za ugrožene Srbe u drugoj državi - navode Komšić i njegov savetnik.

- Zato moramo jasno i glasno da se suprotstavimo delovanju onih snaga koje su već jednom proizvele ratove na Balkanu. Jasno je da je danas njihov cilj nije samo rušenje Crne Gore, već i Srbije, Bosne i Hercegovine, a samim tim i mira u čitavom regionu. Vraćanje regiona u političku katastrofu devedesetih delo je paravojnih struktura i snaga unutar sistema, predstavnika tih politika, koji preživljavaju i opstaju decenijama na našim prostorima - ističu Komšić i Jovanović.

ANKETA: Da li će srpske snage izvojevati pobedu na izborima u Crnoj Gori?

 

Oni su naveli i da ovaj njihov "apel ili pismo" treba isključivo tumačiti u pravcu njiihove zabrinutosti pred crnogorske izbore, u kojima, kako navode, "već toliko puta poražene strukture očito traže prostor za nasilno delovanje i otvaraju mogućnost jačeg stranog uplitanja u stvari nezavisne Crne Gore".

- Građanima i građankama prijateljske Crne Gore zbog toga šaljemo podršku i podstrek da istraju u svojoj nameri da međusobne odnose uređuju na način za koji oni smatraju da je svrsishodan i da izdrže sve pritiske onih koji su već toliko puta bezuspešno pokusali da je ugroze. Slobodno birajte uprkos svim pritiscima neprijatelja vaše slobode i nezavisnosti - zaključili su Komšić i Jovanović.

Preporučujemo:

Komentari (4)

branka met

29.08.2020 19:19

Sličan se sličnom raduje!

aco

29.08.2020 23:03

Hahahahahahah Ceda i Komsic.Propali politicari.Cudu srbi oterali a Komsica hrvati.Cak mu zabranili da dolazi u Hercegovinu.

Sajber četrnaesti

30.08.2020 11:39

Чедо пуко си ко Звечка на изборима у Србији Пау страху од одговорности правиш уточиште од бежаније због криминалног богаћења

Filip

30.08.2020 11:52

Čeda izdajnik i neprijatelj Srba.