General Milan Mojsilović
Ministarstvo odbrane
Aleksandar Vučić Vojska Srbije

printscreen

Aleksandar Vučić Vojska Srbije, Foto: printscreen

Upitan da kaže dokle se stiglo sa analizom ponovnog uvođenja obaveznog služenja vojnog roka, on je rekao da je u strategiji odbrane izraženo opredeljenje da se zaštita i ostvarivanje odbrambenih interesa zasniva na modelu totalne odbrane.

Da li ste za vraćanje obaveznog vojnog roka?

 

"Iako je sadašnji model dobrovoljnog vršenja vojne obaveze dao pozitivne efekte u prvim godinama primene, prvenstveno zbog velikog interesovana mladih da se po odsluženju vojnog roka zaposle u VS, ali i zbog činjenica da je kandidatima ženskog pola pružena mogućnost da služe vojni rok, primenom principa dobrovoljnosti deo ukupnog regrutnog potencijala nije osposobljen za odbranu zemlje. Zato se podmlađivanje i adekvatna popuna rezervnog sastava nameću kao imeprativ u podizanju odbrambenih sposobnosti VS", izjavio je načelnik.

On je dodao da se vraćanja obaveznog vojnog roka nisu odrekle ni mnoge bogatije države.

Aleksandar Vučić Vojska Srbije

printscreen

Aleksandar Vučić Vojska Srbije, Foto: printscreen

Ocenio je da je "vraćanje vojnog roka jedno od rešenja za unapređenje kvaliteta kadrovske i starosne strukture ratnih jedinica VS, uz istovremeno osposobljavanje najšireg dela stanovništva za odbranu zemlje i postupanje u vanrednim situacijama.

"Lično smatram, a to je i stav Generalštaba VS, da je u uslovima vojne neutralnosti i obaveza služenja vojnog roka sa oružjem dugoročno rešenje koje će zadovoljiti potrebe mirnodopske i ratne vojske. Naravno, odluka o vraćanju vojnog roka nije isključivo vojno pitanje i potreban je širi društveni konsenzus", kazao je Mojsilović.

Naglasio je da će, međutim, profesionalni vojnici i dalje biti ključni oslonac komandi i zadataka VS.

"Ukoliko se donese odluka o vraćanju obaveznog služenja vojnog roka, model popune VS biće kombinovani. Profesionalnim vojnicima se mora pružiti izvesnost, kada je reč o radnom odnosu. Jedna od ideja je da im se posle određenog broja trogodišnjih ugovora o zaposlenju na određeno vreme, recimo tri, obezbedi zaposlednje na neodređeno i mogućnost da, po ispunjenju uslova, odu u penziju iz VS", rekao je, između ostalog, Mojsilović.

Komentari (3)

JNA

25.04.2021 08:51

Nisu mi jasni ovi koji glasaju protiv. Ko mislite da vam brani državu? Da li bi imali obraza da mirno posmatrate kako vam neko napada državu, a vi nesposobni da je branite? Na žalost pretvaramo se u zombije.

Pop

25.04.2021 13:54

@JNA - Ти који су против нису ни намирасили војску а камоли да бране нашу земљу, и не требају нам јер би се завукли у мишију рупу и да недао нам бог чувају леђа.

Bobi Vranje

26.04.2021 07:30

Nikakvo vracanje vojnog roka!!!!!!! Ko je placen neka brani zemlju a ako ne moze i za to postoji resenje! NATO!!!!!!!JADUX