Načelnik Generalštaba otkriva - šta će biti sa vraćanjem obaveznog vojnog roka

Vojska Srbije (VS) je danas, imajući u vidu šta smo od naoružanja uveli u upotrebu i za šta smo se obučili, mnogo jača nego što je bila prošle godine, a naredne godine bićemo znatno jači, izjavio je načelnik Generalštaba Milan Mojsilović, ocenivši da je obavezan vojni rok dugoročno rešenje za neutralnost Srbije.

Aleksandar Vučić Vojska Srbije
Aleksandar Vučić Vojska Srbije, Foto: printscreen

U intervjuu za današnju Politiku, general Mojsilović je posebno zahvalio vrhovnom komandantu VS, predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, i Ministarstvu odbrane za uložene napore i energiju na jačanju vojske u celini.

Upitan da kaže dokle se stiglo sa analizom ponovnog uvođenja obaveznog služenja vojnog roka, on je rekao da je u strategiji odbrane izraženo opredeljenje da se zaštita i ostvarivanje odbrambenih interesa zasniva na modelu totalne odbrane.

Da li ste za vraćanje obaveznog vojnog roka?

Ukupan broj glasova: 678

 • Da: 66% (448)
 • Ne: 34% (230)

"Iako je sadašnji model dobrovoljnog vršenja vojne obaveze dao pozitivne efekte u prvim godinama primene, prvenstveno zbog velikog interesovana mladih da se po odsluženju vojnog roka zaposle u VS, ali i zbog činjenica da je kandidatima ženskog pola pružena mogućnost da služe vojni rok, primenom principa dobrovoljnosti deo ukupnog regrutnog potencijala nije osposobljen za odbranu zemlje. Zato se podmlađivanje i adekvatna popuna rezervnog sastava nameću kao imeprativ u podizanju odbrambenih sposobnosti VS", izjavio je načelnik.

On je dodao da se vraćanja obaveznog vojnog roka nisu odrekle ni mnoge bogatije države.

Aleksandar Vučić Vojska Srbije
Aleksandar Vučić Vojska Srbije, Foto: printscreen

Ocenio je da je "vraćanje vojnog roka jedno od rešenja za unapređenje kvaliteta kadrovske i starosne strukture ratnih jedinica VS, uz istovremeno osposobljavanje najšireg dela stanovništva za odbranu zemlje i postupanje u vanrednim situacijama.

"Lično smatram, a to je i stav Generalštaba VS, da je u uslovima vojne neutralnosti i obaveza služenja vojnog roka sa oružjem dugoročno rešenje koje će zadovoljiti potrebe mirnodopske i ratne vojske. Naravno, odluka o vraćanju vojnog roka nije isključivo vojno pitanje i potreban je širi društveni konsenzus", kazao je Mojsilović.

Naglasio je da će, međutim, profesionalni vojnici i dalje biti ključni oslonac komandi i zadataka VS.

"Ukoliko se donese odluka o vraćanju obaveznog služenja vojnog roka, model popune VS biće kombinovani. Profesionalnim vojnicima se mora pružiti izvesnost, kada je reč o radnom odnosu. Jedna od ideja je da im se posle određenog broja trogodišnjih ugovora o zaposlenju na određeno vreme, recimo tri, obezbedi zaposlednje na neodređeno i mogućnost da, po ispunjenju uslova, odu u penziju iz VS", rekao je, između ostalog, Mojsilović.

Povezane vesti

 • Korisnik: Bobi Vranje
  26/04/2021 - 07:30
  Nikakvo vracanje vojnog roka!!!!!!! Ko je placen neka brani zemlju a ako ne moze i za to postoji resenje! NATO!!!!!!!JADUX
 • Korisnik: JNA
  25/04/2021 - 08:51
  Nisu mi jasni ovi koji glasaju protiv. Ko mislite da vam brani državu? Da li bi imali obraza da mirno posmatrate kako vam neko napada državu, a vi nesposobni da je branite? Na žalost pretvaramo se u zombije.
  • Pop @JNA
   25/04/2021 - 13:54
   Ти који су против нису ни намирасили војску а камоли да бране нашу земљу, и не требају нам јер би се завукли у мишију рупу и да недао нам бог чувају леђа.
UČITAJ JOŠ KOMENTARA