Igor Simić
Printscreen/YouTube
Igor Simić

Printscreen/YouTube

Igor Simić, Foto: Printscreen/YouTube

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić rekao je za Kosovo Onlajn da od posete Specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka očekuje da podseti Prištinu na obaveze koje su potpisane u Briselu, a koje ni do današnjeg dana nisu ispunjene.

Simić ističe da uz Prištinu i Evropska unija ima svoj deo odgovornosti što Zajednica srpskih opština nije uspostavljena ni skoro osam godina od potpisivanja sporazuma.

"Od posete Lajčaka očekujem da pre svega podseti Prištinu na obaveze koje su preuzeli potpisivanjem Briselskog sporazuma, a koje i dan danas nisu ispunjene. Pre svega tu mislim na formiranje Zajednice srpskih opština koja je obaveza koja je proistekla iz sporazuma još iz 2013. godine. To što nemamo danas ZSO i sijaset drugih pogodnosti koje su dogovorene Briselskim sporazumima za srpsku zajednicu jeste odgovornost Prištine, ali i EU koja je bila garant primene tih sporazuma. Verujem da će gospodin Lajčak preneti jasnu poruku da je dijalog neminovnost, da je potrebno da se kroz dijalog pronalaze rešenja za sve probleme koji se nalaze na putu između Beograda i Prištine, odnosno između Srba i Albanaca na prostoru Kosova i Metohije“, rekao je Simić.

Kako je najavljeno Lajčak danas dolazi u Prištini i očekuje se da će na Kosovu boraviti do 3. marta, a potom će 3. i 4. marta stići u posetu Beogradu, gde će razgovarati s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerkom Srbije Anom Brnabić.

Iz Beograda, Lajčak 4. marta odlazi u Podgoricu.

Pročitajte još: