Darija Kisić Tepavčević
TANJUG/TARA RADOVANOVIC
Darija Kisić Tepavčević

TANJUG/TARA RADOVANOVIC

Darija Kisić Tepavčević, Foto: TANJUG/TARA RADOVANOVIC

Članice Vlade Srbije uputile su podršku Dariji Kisić Tepavčević, ministarki za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, koja je osam meseci bila na meti manijaka koji joj je putem poruka pretio, uznemiravao je i vređao.

Zorana Mihajlović

Alo!

Zorana Mihajlović , Foto: Alo!

- Očekivala sam napade na rodno odgovornu vladu. Sve to spada u mizogine komentare, ali najvažnije od svega je šta će koja od nas uraditi u ovoj vladi - kazala je za „Alo!“ Zorana Mihajlović, ministarka rudarstva i energetike i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnosti.

Tatjana Matić, ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija, ističe za naš list da je svaki oblik omalovažavanja, vređanja i pretnji i u privatnoj i u javnoj komunikaciji, nedopustiv u jednom civilizovanom i demokratskom društvu.

Tatjana Matić

Privatna arhiva

Tatjana Matić, Foto: Privatna arhiva

- Posebno je važno suzbiti mizoginiju i diskreditaciju po rodnoj osnovi, kojoj su žene koje obavljaju odgovorne poslove naročito izložene. Uvrede na račun nečije ličnosti, uključujući i osobe koje obavlja javnu funkciju nemaju nikakvog opravdanja, uprkos stresu i pritiscima kojima su ljudi izloženi usled pandemije, koje im ipak ne daju za pravo da svoje frustracije usmeravaju prema drugima. U svakom konkretnom slučaju neophodno je da nadležne institucije sprovode postupak bez uticaja javnosti - istakla je ona.

Podrška Kisićevoj stigla je i od njene koleginice Marije Obradović, ministarke državne uprave i lokalne samouprave.

Marija Obradović

E-stock / Miloš Rafailović

Marija Obradović, Foto: E-stock / Miloš Rafailović

- Lično ne reagujem na ovakve situacije, ignorišem, jer se nikada nisam osetila ugroženom do te mere da mi je neophodna intervencija nadležnih. Ovo je izuzetno neprijatna situacija za ministarku Kisić i nadam se da će imati sudski epilog koji će biti znak ostalima da ovakvo ponašanje mora biti sankcionisano i da je nedopustivo - kazala je ona za „Alo!“

Podsetimo, u Beogradu je uhapšen Simon Simonović zbog uvreda i pretnji koje je uputio ministarki Dariji Kisić Tepavčević. Agonija članice Vlade trajala je više od osam meseci, a za to vreme Simonović joj je putem poruka pisao razne optužbe, brutalne uvrede, a upućivao joj je i pretnje.

Upravo zbog svega ovoga i bojazni da bi mogao i fizički da naudi ministarki, njega su pripadnici Bezbednosno-informativne agencije uhapsili nakon što je avionom pre nekoliko dana doleteo iz Norveške u Beograd. Simonović se tereti da je proganjao ministarku Dariju Kisić Tepavčević.