Dragan Đilas i Vuk Jeremić
Printscreen
Dragan Đilas i Vuk Jeremić

Printscreen

Dragan Đilas i Vuk Jeremić, Foto: Printscreen

Umesto toga, lideri pojedinih stranaka dodatno su uzdrmali inače uzavreli opozicioni front otvarajući nove teme, poput revanšizma i bojkota izbora, a sve kako bi obezbedili što bolju poziciju pred izbore i zahvatili što više glasova iz rezervoara apstinenata.

Ovako sagovornici "Novosti" tumače poslednje sukobe i svađe među tzv. bojkot opozicijom, koji se gotovo svakodnevno otvaraju oko različitih pitanja: strategije nastupa u dijalogu, predsedničkog kandidata, lustracije... Između dojučerašnjih partnera iz Saveza za Srbiju padaju teške optužbe i uvrede, a na društvenim mrežama između njih se vodi pravi rat.

U ovim obračunima "najradikalniji" nastup ima šef Narodne stranke Vuk Jeremić, koji je najpre optužio lidera Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa da hoće "gulaš od pregovarača" u dijalogu, a nedavno se potencijalnim glasačima ovako obratio na "Tviteru":

Da li ste za revanšizam, nakon što ovo zlo bude pobeđeno? Ako jeste, onda je Narodna stranka vaš prirodni izbor!

Svoje principe "revanšizma" Jeremićevi su uneli i u program Narodne stranke, poručujući da sud, zatvor i ostalo čekaju sve koji su stekli enormno bogatstvo zahvaljujući vezama sa aktuelnom vlašću, ili koji uopšte sarađuju sa SNS. U NS su ovim povodom pripremili i predlog zakona o lustraciji.

Ovakve ideje naišle su na kritike većine opozicionih stranaka uključujući Đilasov SSP, odakle poručuju da neće biti revanšizma, već pravde. U javnosti je počelo da se licitira ko bi sve o opozicionih prvaka mogao da se nađe "na udaru" revanšizma", odnosno ko je na bilo koji način sarađivao sa Aleksandrom Vučićem i naprednjacima.


Tako se došlo i do samog Jeremića, koji je za kandidaturu za predsednika Generalne skupštine UN tražio i dobio podršku Vlade Srbije na čijem čelu je tada bio Vučić. "Prozivana" je i potpredsednica NS Sanda Rašković Ivić jer je svojevremeno glasala za Tomislava Nikolića, kao i lider Dveri Boško Obradović, koji je 2012. pozivao građane da glas na predsedničkim izborima daju tadašnjem predsedniku SNS.

Đilasu je zamereno što je svojevremeno hvalio projekat "Beograd na vodi", a kao predsednik Košarkaškog saveza Srbije zahvaljivao Vučiću na finansijskoj podršci i u znak zahvalnosti mu uručio medalju koju su košarkaši osvojili na šampionatu sveta u Španiji. Spisak opozicionih prvaka kojima bi se mogle naći "sporne tačke" je poduži.

Dok se još nisu ni stišale strasti oko lustracije, Jeremić je ponovo bacio "bombu", porukom da ne isključuje ni bojkot izbora ako uslovi ne budu adekvatni.

Bojan Klačar, iz CeSID, kaže, za "Novosti", da je očigledno da su članice nekadašnjeg Saveza za Srbiju krenule svaka svojim putem i da žele da obezbede što bolje pozicije pred sledeće izbore:

- Otvaranjem teme revanšizma Jeremić i NS očigledno žele da dođu do one kategorije birača koja je izrazito nezadovoljna Vučićem i SNS.

IZNUĐENA SABORNOST VODI U MINUS

Zasad se u delu opozicije naziru najmanje četiri izborne kolone, a koje bi predvodili Vuk Jeremić, Boris Tadić, Dragan Đilas i Boško Obradović. Prema Klačaru, među njima će možda biti nekog grupisanja oko predsedničkog kandidata i nekih drugih pitanja, ali mala je šansa da će biti velikog zajedničkog izbornog fronta opozicije:

- Sudbina SzS pokazala je da iznuđena sabornost ne daje velike rezultate. Naime, na kraju se ispostavilo da su stranke ovog bloka pojedinačno vukle više podrške nego zajedno u Savezu.

PROČITAJTE JOŠ: