Aleksandar Vučić
AP Photo/Virginia Mayo
Aleksandar Vučić

AP Photo/Virginia Mayo

Aleksandar Vučić, Foto: AP Photo/Virginia Mayo

Prema programu obeležavnja Dana sećanja, u Kozarskoj Dubici predviđen je sastanak Vučića, srpskog člana i predsedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodika, predsednice Republike Srpske Željke Cvijanović i premijera Radovana Viškovića sa načelnicima opština Kostajnica, Kozarska Dubica, Nevesinje i Drvar.

Potom je predviđen dolazak predsednika Srbije na grobno polje Topole u okviru Spomen-područja Donja Gradina, saopšteno je iz pres-službe predsednika Srbije.

Zatim sledi Parastos žrtvama, te polaganje venaca, kao i obraćanje Vučića.

Sistem koncentracionih logora Jasenovac predstavlja jedno od najvećih stratišta u Drugom svetskom ratu, a od 1941. do 1945. godine u tom logoru ubijeno je stotine hiljada civila, najviše Srba, Jevreja i Roma, uključujući i desetine hiljada dece u logoru Jastrebarsko.

Međunarodna komisija za istinu o jasenovačkom sistemu hrvatskih koncentracionih logora zaključila je da su Hrvati u Jasenovcu i Donjoj Gradini ubili više od 700.000 Srba, 80.000 Roma i 23.000 Jevreja.

Sistem logora smrti NDH obuhvatao je oko 80 logora, a Donja Gradina je najveće stratište u sistemu koncentracionih logora Jasenovac.

Komentari (2)

Milan

07.05.2021 21:00

Srbija je sada jaka kako politički tako i vojno i više nikada neće dozvoliti stradanje i pogrome svog naroda!

ratko m.

07.05.2021 21:40

Neka pocivaju u miru , necemo ih nikad zaboraviti kao ni one koji su pocinili genocid nad srpskim narodom.