Aleksandar Vučić sa prijateljima iz Japana
Alo.rs

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se u 13.00 časova sa delegacijom japanske grupacije NIDEC Corporation, u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Александар Вучић (@avucic)

Nakon sastanka razmenjen je Okvirni sporazum između Ministarstva privrede Vlade Republike Srbije i japanske grupacije NIDEC Corporation, koja planira izgradnju fabrike pogonskih motora za električna vozila u Srbiji.

Gradonačelnik Novog Sada istakao je veliki značaj izgradnje ove fabrike nadomak tog grada, a predstavnik japanske kompanije potvrdio je da je postignut dogovor.

Vučić je zahvalio svima koji su radili na tome da NIDEC izgradi fabriku u Srbiji.

- Hvala vam na ovom velikom poklonu Srbiji. Ovo je veoma značajan projekat za našu zemlju koji će je suštinski promeniti. Mi danas imamo dva cilja, da pobedimoi pandemiju korona virusa i da ostvarimo što veći ekonomski rast. Pored fabrike kompanija NIDEC će otvoriti i razvojni centar. Kompanija će u početku zaposliti 480 radnika. To znači posao za našu visoko kvalifikovanu radnu snagu, naše inženjere sa fizičkih, matematičkih i tehničkih fakulteta. Plate zaposlenih će biti znatno veće nego što je to prosek u Srbiji. To je kompanija koja proizvodi elektromotore za automobile, a u Novom Sadu će proitvoditi elekrotmotore za upravljače, odnosno volane. Negde 2025. godine kada električni automobili preuzmu primat nad benzincima i dizelašima, uticaj ove fabrike će još više doći do izražaja. Ovo će doneti profit Novom Sadu, povećati životni standard građana i doprineti rastu BDP-a Srbije - rekao je Vučić.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Predsednik je naveo da dolazak ove fabrike znači da Srbija postaje sve bolje mesto za ulaganje i izneo podatak da je naša zemlja ostvarila rekordan priliv stranih investicija.

- Uveren sam da će biti još japanskih investicija u Srbiju. Mi imamo obrazovane, vredne, dobre mlade ljude koji će dobiti priliku da rade ovde. Hvala predstavnicima NIDEC-a što su se odlučili za Srbiju u velikoj konkurenciji zaključio je Vučić i podsetio da će se Beograd i Novi Sad spojiti brzom prugom koja se intenzivno gradi.

Pitanja novinara

Vučić je na pitanje da li će Srbija imati dovoljno vakcina zbog velike potražnje odgovorio da niko nema dovoljno vakcina, ali da će učiniti sve da nabavimo dovoljan broj doza.

- Naš cilj je da imamo tri miliona vakcinisanih do kraja maja. Stižu nam redovno vakcine od proizvođača sa kojima imamo ugovore - rekao je Vučić.

On je na komentar ambasadora Nemačke Tomasa Šiba da je NATO bombardovanje bilo opravdano.

- Iz toga komentara možete da vidite kako se u većini zapadnih zemalja odnose prema nama. Naše je da štitimo svoje interese i pozicije i da kažemo da to nije isitina i da to ne prihvatamo. Isto tako ne želim lično da vređa ambasadora Šiba. Znam koliko je on učinio za Srbiju i da je na to pitanje odogovrio u skladu sa politikom svoje vlade, a ne na ličnom nivou. Nama je važno da razvijamo dobre odnose sa Nemačkom, ali i da štitimo svoj interes - rekao je Vučić.

Predsednik je ukazao i na licemerje određenih medija kada se izveštava o masovnim skupovima tokom pandemije korona virusa.

- Svi su razapeli ljude koji su igrali kolo oko spomenika Stefanu Nemanji, a juče je održan isto tako masovan skup i niko nije pisao kako se tu krše epidemiološke mere i ponaša neodgovorno. To licemerje je posebno karalteristično za tajkunske medije. Znači kada je skup protiv predsednika onda mogu da se krše epidemiološke mere, a kada nije, onda osuđujete okupljene ljude - rekao je Vučić.

Komentari (7)

miki

09.04.2021 15:19

svaka cast..ono sto je dobro treba pohvaliti..(zamrka)..dajte malo i na jug srbije neku fabriku iz IT sektora..da i mi imamo malo vece plate..

stevo

09.04.2021 17:32

@miki - Bice i na jugu i raduje cinjenica da se podjednako ulaze u svaki deo nase lepe Srbije

Zero

09.04.2021 20:18

@miki - Predsednice, izgradite i nama u Istocnoj Srbiji neku Fabriku, i nama treba posao. Hvala!

Pera Detlic

09.04.2021 15:49

Opet kablovi.

Pametnica

09.04.2021 23:15

Svaka cast! Neka se otvaraju nova radna mesta da se omladina zaposljava, da ne odlaze iz zemlje.

Ivana

10.04.2021 01:13

Ovo je zaista dan za naše elekatrične automobile, hvala predsedniče na svemu što činite za našu državu i njene građane.Srbija se cela razvija i gradi.

Lara

10.04.2021 09:11

Ovo je veliki dan za Srbiju, zaista pohvalno da jedan japanski gigant zeli da otvori fabriku bas u Srbiji, sto znači da je Srbija postala u ekonomskom i politickom smislu stabilna zemlja.