Vladimir Cvijan
Ilustracija
Vladimir Cvijan, Foto: Ilustracija

Dokumenti su objavljeni na zahtev advokata Ivana Ninića, koji ih je podelio na Tviteru.

Cvijan je preminuo 5. januara 2018. godine, a kao uzrok smrti navedeno je utapanje u Dunavu. Njegovo telo pronađeno je u reci, na četiri do pet metara od obale, a prvi ga je primetio radnik preduzeća "Jugoslovensko rečno brodarstvo" čije ime nije objavljeno.

"Nekadašnji radnik preduzeća 'Jugoslovensko rečno brodatstvo' je dana 5.01.2018. godine, prvi obavestio MUP Republike Srbije, da se u reci Dunav u blizini Ada Huje nalazi leš NN muškarca, za koji se kasnije ispostavilo da se radi o Vladimiru Cvijanu, nekadašnjem narodnom poslaniku i predsedniku Republikanske partije. Radnik je pomenutog dana sa nekoliko kolega boravio na plutajućem objektu 'JRB-a', tzv. 'Stambena lađa' na Dunavu u blizini Ada Huje. Tom prilikom, imenovani je zajedno sa kolegama primetio u vodi leš NN muškarca sa licem okrenutim na dole, na četiri do pet metara od obale", stoji u dokumentima.

"U pogledu vremena uočavanja leša, radnik se ne seća kada se to tačno desilo, ali pretpostavlja da se radilo o periodu oko podneva. Takođe, tom prilikom sa kolegama je komentarisao da je pomenuti leš verovatno već neko vreme bio u vodi, s obzirom da je isti postao vidljiviji kako je vodostaj Dunava opadao. Tada je sa svog službenog mobilnog telefona pozvao rečnu policiju, kojom prilikom ih je obavestio o navedenim okolnostima, a pomenutu organizacionu jedinicu MUP-a je kontaktirao s obzirom da je kroz obavljanje svog posla uobičajeno sarađivao sa istom".

Patrola rečne policije brzo je stigla na lice mesta, "nakon čega je 'JRB' policajcima pozajmio jedan od čamaca u vlasništvu navedenog preduzeća kako bi izvukli pomenuti leš na obalu". U dokumentima se navodi da se radnik ne seća koje boje je bila garderoba na telu muškarca, ali da se sećaju da je "pokojnik imao tamniju kosu i da je bio srednjih godina".

"Na obali od strane policije je izvršen uviđaj, a nakon pola sata telo pokojnika je prevezeno sanitetskim vozilom. Nakon toga radnik i njegove kolege nisu posebno komentarisali navedeni događaj s obzirom da su kroz dugogodišnje obavljanje posla sretali sa više sličnih slučajeva. Pored toga, prema navodima radnika na navedenom objaktu 'JPB'-a nije postojao instaliran video nadzor".

U dokumentima takođe piše i da je radnik, na osnovu svog radnog iskustva, rekao da misli da je "leš donesen rečnim tokom Dunava iz pravca Pančevačkog mosta", i da je to zaključio "jer mu je poznato da se i drugi materijali koje nosi rečna struja nanose na ovu lokaciju".

Razgovor sa radnikom je, kako se vidi na objavljenim dokumentima, BIA obavila 25. marta 2021. godine. Radnik je tada rekao da "do pre nekoliko dana nije imao nikakva saznanja o identitetu pomenutog NN muškarca".

"U razgovoru sa jednim od kolega saznao je da je u medijima objavljeno da je na 1164 kilometru desne obale Dunava tokom 2018. godine pronađen leš NN muškarca, a da se ispostavilo da se radi o 'nekom Cvijanu' koji njemu nije poznat".

U pojedinim medijima su se poslednjih meseci pojavljivale razne misteriozne spekulacije o uzrocima njegove smrti, a dokumenta BIA, objavljena na zahtev advokata Ivana Ninića, donose njihova saznanja i operativne podatke o okolnostima pod kojima je Cvijan preminuo.