Preči mu Kazahstan od Kosova: Tomislav Nikolić
Boško Karanović
Preči mu Kazahstan od Kosova: Tomislav Nikolić
Preči mu Kazahstan od Kosova: Tomislav Nikolić, Foto: Boško Karanović


Njegovo ćutanje o ovoj velikoj temi, koju je inače rado svojatao tokom čitavog mandata, signal je da šef države nije zadovoljan, možda i zbor toga što će njegova platforma o Kosovu zauvek ostati u fioci.


Politički analitičar Branko Radun ocenjuje da je izostanak reakcije predsednika države u najmanju ruku čudan.


- Potpisani sporazumi su zapravo implementacija Briselskog sporazuma, dakle važni događaji na koje je predsednik morao da reaguje. Verovatno je razlog neka vrsta njegove opreznosti. On ima pravo i da bude nezadovoljan, ali sačekajmo da vidimo da li je tako - kaže Radun za naš list.

Dogovorili se: Vučić, Mogerini i Mustafa
Dogovorili se: Vučić, Mogerini i Mustafa, Foto: EU

 

DS i SDS: Sporazumi su dobri, ali...

Bivši pregovarač Beograda i šef poslanika DS-a Borislav Stefanović priznaje da u ovim okolnostima nije moglo da bude bolje. Prema njegovim rečima, dobro je što je formiran ZSO i što su pitanja energetike i telekomunikacija rešena kako je i ranije najavljivano, ali da je loše što nije rešeno pitanje imovine i što ZSO nema izvršna ovlašćenja. Nekadašnji ministar za KiM i poslanik SDS-a Goran Bogdanović kaže da je dobro što je došlo do dogovora, naročito što to otvara put Srbije ka EU, ali iznosi kritike u pogledu ovlašćenja ZSO. - Ovo što govore o nadležnostima, to ima svaka druga opština na Kosovu, u Srbiji, Evropi - rekao je Bogdanović i dodao da bi, pod uslovom da je sve što govori vlast istina, trebalo da dođe do promene kosovskog ustava i zakona.

Iz kabineta predsednika za „Alo!“ su kratko rekli da je Nikolić u Kazahstanu, gde boravi u trodnevnoj poseti, i da još ne znaju da li će njegov stav o briselskom dogovoru biti predočen javnosti.


Dogovor koji je pao u utorak uveče u Briselu pozdravio je i šef srpske diplomatije Ivica Dačić, koji je poručio da sad od EU očekuje brzu odluku o daljim pregovorima.


- Kao potpisnik Briselskog sporazuma, podržavam postizanje dogovora o njegovoj punoj implementaciji. Naročito je važan dogovor o Zajednici srpskih opština, jer su Albanci uporno odbijali da ga potpišu. Očekujem nakon ovog dogovora i brzu odluku EU o otvaranju prvih poglavlja u pregovorima - izjavio je Dačić za naš list.


Njegov austrijski kolega Sebastijan Kurc poručio je juče da su dogovorom Beograda i Prištine u Briselu otklonjene sve prepreke i da više ništa ne stoji na putu otvaranju prvih poglavlja pregovora EU sa Srbijom.


- U Briselu ću u skladu s tim vršiti pritisak da dođe do otvaranja poglavlja... Sporazumi su bili neophodni za približavanje EU i donose stabilnost celom regionu zapadnog Balkana - istakao je Kurc i dodao da građani Srbije, ali i celog regiona, imaju razlog da se raduju dogovoru u Briselu.


Podrška dogovoru stigla je i iz Vašingtona. Stejt department saopštava da će postizanje sporazuma o formiranju ZSO, telekomunikacijama, mostu na Ibru u Kosovskoj Mitrovici i energetici poboljšati život i u Srbiji i na Kosovu. SAD su pohvalile obe vlade za napredak postignut u ispunjavanju obaveza preuzetnih potpisivanjem sporazuma u Briselu, čime se približavaju normalizaciji odnosa i putu ka EU.


- SAD će nastaviti da snažno podržavaju nastojanja EU da se dijalog okonča - navodi se u saopštenju.

Napali i svog premijera: Pristalice „Samoopredeljenja“
Napali i svog premijera: Pristalice „Samoopredeljenja“, Foto: AP

 

„Samoopredeljenje“: Tači je izdajnik!

Pokret „Samoopredeljenje“ optužio je kosovskog premijera Isu Mustafu i šefa diplomatije Hašima Tačija da su potpisivanjem sporazuma o ZSO dozvolili stvaranje države u državi i počinili nacionalnu izdaju. Predsednik tog pokreta Visar Imeri pozvao je da se zaustavi formiranje ZSO, naglasivši da ne treba isključiti čak i nasilje. Mustafa je oštro reagovao na protest „Samoopredeljenja“ koji je održan ispred njegovog porodičnog imanja kod Prištine i ponašanje njegovih pripadnika nazvao je fašističkim. On je istakao da je njegova porodica traumatizovana akcijom „Samoopredeljenja“, čiji su pripadnici ispred imanja pokušali da postave transparent na kojem je pisalo „Isa ranč. Možeš da prodaš svoju, ali ne kosovsku imovinu“. Lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj smatra da je sporazum o formiranju ZSO nazadovanje. - Ovaj sporazum stavlja Kosovo u komplikovanu poziciju, a Tači i Mustafa nisu vodili računa o interesima građana Kosova, koji sada moraju naći način da pozovu na odgovornost Mustafu i Tačija - poručio je Haradinaj.

Komentari (5)

Bata Niš

27.08.2015 08:06

Svaka ''platforma'' za Kosovo koja se ne pravi u saglasnosti sa odlučujućim faktorima SAD-EU je osuđena na propast.To što je Toma sa svojim ''saradnicima'' i ''savetnicima'' zamislio kao nekakvu populističku tezu o Kosovu bez utemeljenja u postojeće stanje stvari prolazi onako kako je jedino moguće.Bez ikakvog efekta.

Raska

27.08.2015 09:14

Ma da je samo zbog toga, gleda sta se dogadja sa Radomirovim kadrom. Ne daju im mira. Zamislite razotkrivaju talog npr taj vec cuveni dr Sjacovic- Sirotan iz Agencije za lekove, pa ne daju coveku da se materijalno razmase, da nagradjuje Sredozemku i gorilu tzv Muftezubog, veselog Jocu. Ne daju im prekorednu kontrolu lekova, razgovore sa komitetntima pojedincima u 4 oka, proglasavanje vise od 350 med sredstava jedne firme da to nisu- da olaksaju ljuima, stavljanje na pl spisak fantomima, itd

gaga vuk

27.08.2015 10:04

Ma nije ljut uopste, obezbedio je za sto godina celu familiju, mi kkoji smo bili veoma bliski sa njim to dobro znamo, i to je jedan od najvecih razloga zasto nijedna vlast nece doneti zakon o poreklu imovine, zato niko ne dira Dikica, Djelica Labusa Miskovica, Beka, Bubala i ostalu bratiju, stra poslovica je tacna vrana vrani oci ne vadi, pa setite se Cede i Dacica sta su imali pre nego sto su usli u politiku, a sad neznaju koliko im je bogatstvo, i to sve u interesu gradjana Srbije.VEpEZ

Milja

27.08.2015 10:48

Kosovsku imovinu :D stvarno, teska Arnautska nacija je na nasoj teritoriji.

ali pasa

27.08.2015 14:51

@Milja - onu teritoriju koju ste je doveli sa karpate , za kojom mislis ne znam. idi pitaj Raadeta mikalcica da ti obrazlozi boljje jer vidim da si necitan.