PLAN ZA BALKAN, USIJANI TELEFONI SA KINOM I TAJNA HRAMA Tramp, Putin i Si dolaze u Beograd da uspostave novi svetski poredak

Da li je Srbija ključna tačka u ovom delu sveta?

Si Điping Vladimir Putin Donald Tramp svetska vlada
Si Điping Vladimir Putin Donald Tramp svetska vlada, Foto: printscreen

Iako se posle potpisivanja sporazuma u Vašingtonu mislilo da će Srbija narušiti odnose sa Kinom i Rusijom, na geopolitičkoj mapi svetskih sila vidimo promene koje su iznenadile i najveće pesimiste.

Da li je Srbija ključna tačka u ovom delu sveta?

Ukupan broj glasova: 1667

  • Da: 62% (1026)
  • Ne: 23% (376)
  • Možda: 9% (150)
  • Ne znam: 3% (51)
  • Nemam neko mišljenje: 4% (64)

Sporazum o normalizaciji ekonomskih odnosa Beograda i Prištine, u prvom planu podrazumeva obnovu odnosa Srbije i SAD kao najveće svetske sile, za mnoge je taj odnos prema Vašingtonu u početku bio trn u oku, a počele su da kruže razne teorije kako zvanični Beograd napušta svoje tradicionalne saveznike iz Moskve i Pekinga.

Čitava stvar ubrzo je demantovana, a kao najbolji dokaz da Srbija ostaje na putu nezavisne i neutralne politike vođene isključivo sopstvenim interesima, dolaze informacije o poseti ruskog, kineskog, a izvesno i američkog predsednika našoj zemlji, u narednih godinu dana.

To su vesti koje Srbiju čine izuzetnom i predstavljaju Beograd kao ključnu tačku u ovom delu sveta oko koje koplja lome vodeće sile na planeti SAD, Rusija i Kina, nastojeći da ostvare svoje interese, a to je svakako bitka u kojoj jedna mala zemlja, poput Srbije, može da ostvari svoje interese.

Grenel potvrdio šta se sprema na Balkanu, usijani telefoni sa Pekingom i plan Putinove posete

Specijalni izaslanik američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel potvrdio je da se poseta prvog čoveka SAD Donalda Trampa Srbiji uveliko planira i da se trenutno radi na pronalaženju datuma njegovog dolaska.

Predsednik Rusije Vladimir Putin dolazi u oktobru u Srbiju, a planirano je da tokom svoje posete prisustvuje centralnoj državnoj ceremoniji povodom završetka radova i otvaranja Hrama Svetog Save na Vračaru.

Kineski predsednik Si Ðinping je u aprilu imao telefonski razgovor sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, u kojem je, prihvatio poziv da ponovo dođe u Beograd.

Raspodela moći

Novinar i politički komentator Milovan Jovanović kaže da je Srbija postala najvažnija i najuticajnija zemlja zapadnog Balkana, a njen predsednik Aleksandar Vučić ključna politička ličnost celog regiona.

Milovan Jovanović
Milovan Jovanović, Foto: Privatna arhiva

- Raspodela moći u svetu je takva da se velike sile bore za dominantan uticaj svuda u svetu, pa samim tim i na Balkanu. SAD, Nemačka, Francuska, Kina, Rusija, Turska, kao i pojedine zemlje Bliskog istoka, pokušavaju da pridobiju balkanske države na svoju stranu. To je izazov za Srbiju, koja se trudi da balansira između jedne i druge strane. Ako Tramp osvoji drugi mandat, realno je da poseti Beograd, jer je predsednik Vučić sporazumom u Vašingtonu, uspeo da obnovi savezništvo s Amerikom koje je za Srbiju i sve njene građane životno važan - naglašava Jovanović.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi