Vjosa Osmani
EPA/VALDRIN XHEMAJ
Vjosa Osmani

EPA/VALDRIN XHEMAJ

Vjosa Osmani, Foto: EPA/VALDRIN XHEMAJ

Ona je u intervjuu za „Ajriš tajms“ rekla da smatra i da je razmena teritorija nemoguća, ocenjujući da predsednik Srbije Aleksandar Vučić „tek treba da dokaže da se odvojio od nekadašnjeg Miloševićevog načina razmišljanja“.

Navela je da Priština želi i da lideri Srbije plate za, kako tvrdi, zločine počinjene tokom rata 1998. i 1999. godine i „sistematsko ugnjetavanje kosovskih Albanaca“ koji su im prethodili.

- Mi ćemo se pripremati kao zemlja za slučaj genocida protiv Srbije čim budemo spremni na to, pravno i u smislu dokaza. Svedoci, većina njih su živi, i dokazi su tu, i to je jasno - kazala je Vjosa Osmani i dodala da bi pravda za „13.000 ljudi, stradalih u sukobu, milion raseljenih ili prognanih i 1.600 onih koji se i dalje vode kao nestali“ morala da bude osnova za sporazum za normalizaciju odnosa sa Beogradom, dodajući da je to uslov za obe strane da se na kraju pridruže Evropskoj uniji.

Predsednika Srbije Aleksandra Vučića optužila je da deli, kako je rekla, ekspanzionistički način razmišljanja Slobodana Miloševića.

- Mislim da sprovodi sličnu strategiju na različite načine, očigledno ne ratom i uništavanjem i nasiljem, već drugačijom strategijom, koja i dalje ima za cilj da zauzme više teritorija i nije ga zaista briga za sudbinu ljudi - tvrdi Vjosa Osmani.