Vojsilav Šešelj
Tanjug/Sava Radovanović 23.02
Vojsilav Šešelj

Tanjug/Sava Radovanović 23.02

Vojislav Šešelj , Foto: Tanjug/Sava Radovanović 

U ekskluzivnom razgovoru za portal Alo!, Šešelj je najpre dao jedan kratak komentar kako bi razvejao sve sumnje.

- Mogu da rade šta hoće, ta stvar je završena što se našeg pravosuđa tiče - rekao je on.

Podsetimo, Zakon o izručenju Haških optuženika ne predviđa izručenje optuženih u slučaju ne poštovanja suda. Takođe, Vjerica Radeta i Petar Jojić imaju sudsko rešenje  Višeg suda u Beogradu koji samo dodatno potvrđuje da njima ništa ne može biti urađeno.

Sa ovime se slaže i Vojislav Šešelj koji nam je rekao da u ovom slučaju, za nepoštovanje suda u Hagu, jednostavno ne postoji pravni okvir preko koga bi Radeta i Jojić bili izručeni.

- To rešenje je doneo naš sud. Jedino u slučaju ratnih zločina, genocida ili zločina protiv čovečnosti moglo bi da se govori o izručenju. U ovom slučaju, za nepoštovanje suda nema izručenja - kazao je Šešelj, pa dodaje da, ukoliko nastave da  institraju na izručenju, Hag bi morao da se obrati srpskim pravosudnim institucijama.

Vjerica Radeta

Tanjug

Vjerica Radeta, Foto: Tanjug

- Oni bi morali oko pitanja izručenja da se obrate srpskim sudovima. Jednom su čak i prenosili svoju nadležnost na domaće sudove, ali od toga nije bilo ništa.

Šešelj ističe kako su ove optužbe sasvim izmišljene jer nikada nije bilo nikakvog uticaja na svedoke. Čak i tokom njegovog sudskog procesa u Hagu, brojni svedoci su pred tribunalom potvrdili da niko nije vršio uticaj na njih.

Kada je reč o samoj prijavi Mehanizma u Hagu Savetu bezbednosti UN, Šešelj je ubeđen da tu neće biti nikavih problema.

- Ja se nadam da pored Rusije i Kine takva stvar ne može proći - rekao nam je on.

NEMA OBNOVE POSTUPKA

Čak i kada bi se u nekom teoretskom slučaju doneo novi zakon o izručenju optuženika mehanizmu u Hagu, ne bi bilo moguće na osnovu toga teretiti Vjericu Radetu i Petra Jojića.

- Ovaj se postupak ne može obnoviti ni pod kakvim uslovima. Čak i kad bi se promenio zakon i donela mogućnost izručenja zbog nepoštovanja suda, to bi onda protiv Radete i Jojića bio retroaktivni postupak koji ne priznaje Ustav Srbije - zaključio je u razgovoru za Alo! Vojislav Šešelj.

Komentari (1)

deki

17.04.2021 16:02

Ja nepoštujem hag, nato,EU,Ameriku, Molim da me sudija pomiluje za jaja