Vučić iz Pariza objavio dobru vest, a tiče se Kosova

Kosovsko pitanje Rojters inače naziva jednim od "najtežih teritorijalnih sporova u Evropi".

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić, Foto: printscreen

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u petak da su se isplatili napori Nemačke i Francuske da ponovo pokrenu pregovore između Beograda i Prštine i da se nada postizanju obostrano prihvatljivog sporazuma.

"Niko ne može da garantuje šta će se desiti na kraju procesa, ali ovo je prva relativno optimistična vest", rekao je Vučić juče u intervjuu za Rojters, mada nije mogao da precizira kada bi sporazum mogao da bude postignut.

Kosovsko pitanje Rojters inače naziva jednim od "najtežih teritorijalnih sporova u Evropi".

Vučić je nakon video konferencije sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i, francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i premijerom privremenih kosovskih institucija Avdulahom Hotijem istakao da želi da pomiri Srbe i Albance, koji su još uvek zastrašeni ratovima 90-ih.

"Ne zanima me da li će se to dogoditi za mesec ili dve godine", rekao je Vučić u pogledu postizanja rešenja.

Agencija podseća da je Kosovo nekoliko godina nakon NATO bombardovanja Srbije proglasilo nezavisnost, što Beograd ne priznaje, a što je preduslov za članstvo Srbije u EU, navodi agencija.

Dijalog Beograda i Prištine je u zastoju skoro dve godine, nastavlja agencija i dodaje da će se razgovori Vučića i Hotija nastaviti u Briselu, a predvodiće ih šef diplomatije EU Žozep Borel i specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

 

 

Povezane vesti

  • Korisnik: Bane
    11/07/2020 - 16:48
    Isključivo Rezolucija 1244 UN. Sve drugo je veleizdaja Srbije. Kako se kažnjava veleizdaja? I, ne interesuje nikog normalnog nacistički četvrti eu-rajh.
  • Korisnik: protiv Pariza
    11/07/2020 - 14:26
    Ma kazi to Francuzima ne mogu nam pricati o kosovu: za veliku Srbiju.
UČITAJ JOŠ KOMENTARA