SPEKTAKL NA DVA POLIGONA Vučić na vojnoj vežbi "Odgovor 2021": Teroristi zauzimaju farmaceutsku kompaniju, 1.500 učesnika velike akcije! (FOTO/VIDEO)

Na poligonu Orešac kod Vršca počela je oko 11 časova združena vojno-policijska taktička vežba sa bojevim gađanjem "Odgovor 2021", kojoj prisustvuje predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Predsednik Vučić je, nakon predaje raporta, pozdravio pripadnike vojske tradicionalnim pozdravom - Zdravo!

Vežba je počela ispaljivanjem signalne rakete.

Prisustvuju vežbi i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik, ministri odbrane Nebojša Stefanović, unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović, direktor policije Vladimir Rebić i direktor Bezbednosno-informativne agencije Bratislav Gašić.

Bojevo gađanje iz helikoptera

Zadatak helikoptera Mi-35 na današnjoj vežbi je da nakon slamanja napadne moći i zaustavljanja neprijatelja pruže vatrenu podršku u cilju pripreme za izvršenje protivnapada. Helikopteri Mi-35 dejstvovaće nevođenim raketnim zrnima i topovima 23 milimetra.

Napadački helikopter vojske Srbije

Na poligonu Pasuljanske livade biće prikazana njihova osnovna namena - izvođenje borbenih dejstava po ciljevima na zemlji, u okviru vazduhoplovne vatrene podrške snagama kopnene vojske, odnosno protivoklopna borba i uništenje neprijateljeve žive sile.

Helikoperi Mi-35 zbog vrhunskih performansi, u svojoj klasi važe za jedne od najboljih jurišnih helikoptera na svetu, namenjenih za izvršavanje borbenih zadataka u svim vremenskim i meteo uslovima. Zbog velike vatrene moći i snažnog oklopa, na zapadu ih zovu „leteći tenkovi“, a u Rusiji „krokodili“.

Vojna vežba
Vojna vežba, Foto: Printscreen/Alo.rs

Ratno vazduhoplovstvo i PVO Vojske Srbije, nabavkom helikoptera Mi-35, zajedno sa helikopterima Mi-17 i H-145, značajno je unapredilo svoje operativne sposobnosti, što je i veliki iskorak u tehničkom i tehnološkom smislu.

Na današnjoj vežbi dejstvovaće i protivoklopni helikopteri tipa „gama“ u cilju zaštite snaga na prednjem kraju odbrane. Oni će, prema planu vežbe, prikriveno prići liniji otvaranja vatre i uz minimalno zadržavanje, sa daljine od 2.300 metara, raketama „maljutka“ neutralisati neprijateljska oklopna vozila.

Sa aerodroma Lađevci danas će poleteti i jurišni avioni „orao“ koji će na Pasuljanskim livadama dejstvovati raketama vazduh-zemlja po neprijatelju, u cilju nanošenja što većih gubitaka i usporenja tempa njihovog napada.

„Orao“ je i namenjen za takvu upotrebu, da dejstvom po neprijatelju pruži neposrednu podršku kopnenoj vojsci.

Doleću i dva Miga

U cilju obezbeđenja prevlasti u vazdušnom prostoru na poligonu Pasuljanske livade biće angažovana i dva lovačka aviona MiG-29 koji će u simuliranoj borbi ovladati vazdušnim prostorom i stvoriti uslove za vazduhoplovnu vatrenu podršku. Migovi će poleteti sa aerodroma „Pukovnik pilot Milenko Pavlović“ sa Batajnice.

Srbija je posle više od 25 godina nabavila devet “Erbasovih” savremenih višenamenskih helikoptera H-145M, najsavremenijih u svojoj klasi, od čega pet za Vojsku Srbije,koji su u naoružanje uvedeni prošle godine. Time je nastavljeno opremanje Vojske Srbije najsavremenijim naoružanjem i vojnom opremom koja značajno doprinosi jačanju njenih odbrambenih kapaciteta i operativnih sposobnosti.

Ono što će helikopteri H-145M izvesti danas na poligonu Pauljanske livade jeste njihova glavna namena - transport ljudi i sredstava, ali se mogu koristiti i za obavljanje traganja i spasavanja, medicinsko prevoženje, izviđanje i osmatranje bojišta, kao i za vatrenu podršku.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Pripadnici specijalnih jedinica Vojske Srbije i MUP-a prikazaće obučcenost i spremnost za izvođenje protivterorističkih akcija i rešavanje talačkih situacija.

Cilj združene vežbe je da se pokaže odlučnost, uvežbanost sadejstvo, vatrene mogućnosti i spremnost vojske i policije da po naređenju vrhovne komandeodgovore na sve rizike i pretnje po bezbednost Republike Srbije.

Vežbu izvodi nešto više od 200 pripadnika 72. Brigade za specijalne operacije, delovi 63. Padobranske brigade, helikopterska jedinica RV i PVO, te stotinak pripadnika Specijalne antiterorističke jedinice i helikopterske jedinice MUP-a.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Александар Вучић (@avucic)

Vežbi prisustvuju i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, ministri odbrane Nebojša Stefanović, unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović, direktor policije Vladimir Rebić i direktor Bezbednosno-informativne agencije Bratislav Gašić, saopštila su ministarstva odbrane i unutrašnjih poslova.

Vežba ima pet segmenata tokom kojih će bezbednosne snage dejstvom iz vazduha, sa kopna i na vodi uz upotrebu osam helikoptera, 22 oklopna borbena vozila "Miloš" i hamer, sedam desantnih čamaca tri sistema bespilotnih jedinica i antidron sistema združenim snagama neitralisati teroriste i rešiti talačku krizu.

Tema vežbe je neutralizacija terorističke grupe koja je napala farmaceutsku industriju u Vršcu i evakuisala se u rejon Orešca.

Vojne i policijske snage će nakon toga demonstrirati oslobađanje taoca iz autobusa koji su teroristi poveli sa sobom.

Inače, združena taktička vežba sa bojevim gađanjem "Odgovor 2021" biće održana danas na poligonima "Orešac" i "Pasuljanske livade", u prisuštvu predsednika Vučića.

Učestvuje ukupno oko 1.500 pripadnika Kopnene vojske, Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane, 72. brigade za specijalne operacije, 63. padobranske brigade, Žandarmerije, Specijalne antiterorističke jedinice i Helikopterske jedinice MUP-a.

U završnici zajedničke vežbe danas će više od 1.200 pripadnika Vojske Srbije i oko 300 pripadnika policije, na dva poligona prikazati deo sposobnosti, uvežbanosti, vatrene moći i sadejstva u rešavanju kriznih situacija.

Povezane vesti

 • Korisnik: Zvezdica
  17/04/2021 - 19:12
  Snaga vojske pokazuje snagu Srbije.
 • Korisnik: Vesna
  17/04/2021 - 16:59
  Neverovatno!
 • Korisnik: Ivana
  17/04/2021 - 14:21
  Zahvaljujući Aleksandru Vučiću imamo VS na koju smo ponosni. Hvala našem predsedniku na svemu što radi za interes naroda i države. nama je najvažnija ekonomska saradnja sa svetom Potrebno je Srbiji malo nuklearnih naoružanja da bi bila skroz bezbedna.Niko više nije ulagao u VS koliko predsednik Vučić.
 • Korisnik: Sara
  17/04/2021 - 13:55
  Danasnja vojska Srbije dostojna je slavne srpske vojske iz nase proslosti.
 • Korisnik: Jelena
  17/04/2021 - 13:39
  Ovako se to radi u spremnoj i dobro organizovanovanoj državi! Druge neka gledaju i uče.
UČITAJ JOŠ KOMENTARA