Amfilohije
Alo.rs/ Masanori Jošida
Amfilohije

Alo.rs/ Masanori Jošida

Amfilohije, Foto: Alo.rs/ Masanori Jošida

- Međutim, ne samo crkva hrišćanska, islam i judejstvo nego sveukupno religiozno iskustvo sveta od pamtiveka do danas to i takvo proglašenje polnog nagona za čovečnost, samo za sebe, doživljavalo je i doživljava kao čovekomržnju. Jer ono što je ugrađeno u čoveka za rađanje, za stvaranje novog života, obogotvoriti samo za sebe lišavajući ga njegovog prirodnog smisla, proglasiti ga za smisao čovekovog postojanja, znači obogotvoriti smrt i ništavilo, mrzeti čoveka i njegovu prirodu, njegov večni smisao i dostojanstvo. Oni koji traže istopolne brakove imaju li za to saglasnost i blagoslov svojih roditelja, osobito majki? Poznato nam je kukanje mnogih majki takve dece - rekao je Amfilohije, a objavljeno je na zvaničnom sajtu Mitropolije.

 42 poslanika glasala su „za“

41 poslanik glasao je „protiv“

 

- To što važi za homoseksualizam važi podjednako za čedomorstvo ili abortus, ubijanje začete, nerođene dece. Zar nije uvek isto dete, ubijeno bilo posle začeća šest meseci ili posle šest godina? Zar se i jedni i drugi koji to ozakonjuju ne pitaju za sebe - da su moj otac i majka sklapali istopolna partnerstva ili prihvatili da me po začeću ubiju, da li bih ja danas postojao? Da li je ubistvo deteta ljudsko pravo koje treba ozakoniti? - upitao je mitropolit Amfilohije, konstatujući da su očinstvo i materinstvo dve najveće svetinje ljudskog života.

Šta taj zakon omogućava?

Zakon o životnom partnerstvu lica istog pola ne podrazumeva samo venčavanje gej parova već donosi niz prava, poput onog na zajedničku imovinu i nasleđivanje u slučaju smrti partnera...

 

 

Pročitajte još: