Zorana Mihajlović
Tanjug Zoran Zestic
Voz Železnice Srbije

RAS

Voz Železnice Srbije, Foto: RAS

Železničari su, kako su nam rekli, nameravali da na ulicu izađu i da se izbore za veće zarade, bolje uslove za rad, kao i za mnogo bolji status železnice i zaposlenih u toj oblasti, a odustali su pošto što su dobili garancije od premijerke i ministra da će im država pomoći.

Na pregovorima, koji su sa predstavnicima države vođeni u sredu do kasno uveče, bili su članovi Sindikata železničkog saobraćaja Srbije „Nezavisnost“, Saveza sindikata železničara Srbije, Sindikata Srbija Kargo, Nezavisnog sindikata železničara Srbije i Regionalno-granskog sindikata železnice Srbije.

Saša Jocić

Tanjug, Rade Prelić

Saša Jocić , Foto: Tanjug, Rade Prelić


- Ova katastrofalna situaciju u koju smo dospeli refleksija je svega onoga što je radila prethodna ministarka Zorana Mihajlović zajedno sa predstavnicima podobnih sindikata! Stanje je takvo da 40 odsto zaposlenih dobija minimalnu zaradu, da se njihova primanja obračunavaju na osnovu nezakonite cene radnog sata, da se železničarima isplaćuju najniže nadoknade za topli obrok i regres u odnosu na sva javna preduzeća u Srbiji. Tu su loši kolektivni ugovori, zbog kojih sve više zaposlenih podnosi tužbe koje prete da parališu železničke firme. Za štete od više milijardi dinara niko nije odgovarao. Premijerka je bila šokirana kada smo joj ispričali sve, rekla nam je da je do nje prethodnih godina sve vreme dolazilo uverenje da je stanje u železnici idealno. I bilo je, ali samo za ministarku i njene sindikalce, koje je ustoličavala i u skupštinu - ispričao je za „Alo!“ Saša Jocić, predsednik štrajkačkog odbora, dodajući da je istina lekovita.

- Pričali smo i o loše urađenoj sistematizaciji od strane ministarke, nismo hteli ništa da prećutimo. Do sada smo tretirani kao pijačna roba, a mi to nismo. Dogovorili smo se sa premijerkom i ministrom da nam se pomogne, dali smo im rok 7 do 10 dana. Delovali su iskreno i videćemo šta će biti - rekao nam je Jocić, koji je vođa Regionalno-granskog sindikata železnice Srbije.

Zorana Mihajlović

Tanjug Zoran Zestic

Zorana Mihajlović , Foto: Tanjug Zoran Zestic

Premijerka će ispoštovati dogovor

Zoran Vučković, predsednik Sindikata železničkog saobraćaja „Nezavisnost“, istakao je juče za „Alo!“ da su njihovi zahtevi cena radnog sata, kolektivni ugovori i primena metodologija. - Postigli smo sporazum sa Tomislavom Momirovićem, ministrom saobraćaja i građevinarstva, i jutros sa premijerkom Anom Brnabić. Mi smatramo da će premijerka sve što je rekla da ispoštuje. To je u narednih 7 do 10 dana - kazao je on za „Alo!“.

Komentari (2)

ChuChu

16.04.2021 14:13

Da bi se stanje radnika na železnici dovelo u najniže normalno stanje, primanja im treba pivisiti za 75% .... A to je teško izvodljivo, a najgore je što niko nikad neće odgovarati zbog ovakvog stanja....

Boba

16.04.2021 20:35

ZORANU ODMAH UDALJITI SA SVIH JAVNIH FUNKCIJA!