Amfilohije
Alo! M.Josida
Amfilohije

Alo! M.Josida

Amfilohije , Foto: Alo! M.Josida

Crnogorska vlast i Milo Đukanović pregovaraće sa Mitropolijom crnogorsko-primorskom, a ne sa Patrijaršijom u Beogradu i patrijarhom Irinejom.

Ovo je juče poručio mitropolit Amfilohije, naglašavajući da je mitropolija koju vodi "autonomna i samostalna kroz vekove".

Objašnjavajući zašto je njegova Mitropolija samostalna u odnosu na SPC, Amfilohije je ponudio i ovo objašnjenje:

- Ma kakva autonomija, svaka episkopija u pravoslavnoj crkvi je autonomna. Mitropolija je bila samostalna, autonomna kroz vekove. To je pravilo u crkvi oduvek bilo. Mitropoliju je osnovao pre 800 godina Sveti Sava.

U izjavi za portal Standard, kojom je praktično proglasio otcepljenje od Srpske pravoslavne crkve (SPC), on je naširoko objasnio zašto smatra da je Mitropolija faktički nezavisna u odnosu na SPC. Time je, u stvari, potvrdio oono na šta je indirektno upozorio predsednik Srbije Aleksandar Vučić: postojanje tajnog plana i dogovora koji će u stvari pomoći Milu Đukanoviću da otme svetinje SPC u Crnoj Gori.

Podsetimo, nakon što je crnogorskog predsednika iznenadila masovna pobuna naroda, koju nije očekivao, bacio je mamac i ponudio dijalog. Problem je, međutim, što taj dijalog ne bi vodio sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) i njenim patrijarhom Irinejom, već Mitropolijom crnogorsko-primorskom i Amfilohijem (Đukanović iznoseći ponudu nijednom rečju nije pomenuo srpsku crkvu).

Đukanović planira da umiri proteste tako što će ući u pregovore sa Mitropolijom crnogorsko-primorskom, na čijem je čelu Amfilohije Radović, s kojim je već dugo na istim talasnim dužinama. Spreman je čak i da naizgled popusti i "prepiše" svu imovinu SPC u Crnoj Gori na mitropoliju, s kojom bi, kako planira, posle lako našao zajednički jezik. Time bi Milo i Amfilohije, , ubili dve muve odjednom: crkve i manastiri svakako bi na kraju svega, na duži rok, završili kao svojina crnogorske države, a narod bi prethodno bio umiren jer bi vernici mislili da je dovoljno to što su svetinje vraćene mitropoliji. Zamka je, međutim, u tome što bi titular bila mitropolija kojom upravlja Amfilohije, a ne SPC, i za srpsku crkvu bi svetinje bile bespovratno izgubljene.

- Đukanović je svestan da se malo zaigrao ekspresnim usvajanjem spornog zakona. Nije očekivao ovako masovne proteste. Ali, kao i uvek u decenijama iza nas, on ima i rezervni plan i namera mu je da vernike umiri sporazumom sa Amfilohijem. Posle izvesnog vremena bi sproveli ono što su prvobitno i zamislili - objasnio je jedan diplomata.

Već juče oglasio se i Amfilohije jasnom porukom da će eventualne pregovore o temeljnom ugovoru koji se tiče crkvene imovine u Crnoj Gori vlast voditi sa njim, a ne sa beogradskom Patrijaršijom. Na to je dodao da je Mitropolija na čijem je on čelu "autonomna i samostalna kroz vekove".

Milo Đukanović

Tanjug/Predsedništvo Srbije

Milo Đukanović, Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

Amfilohije je objasnio da Mitropolija želi temeljni ugovor po uzoru na one koje je Crna Gora potpisala sa Katoličkom crkvom i Islamskom zajednicom i dodao da tu neće biti pomena o novom statusu Mitropolije, autonomnom ili autokefalnom, ponavljajući da je ona već autonomna.

Amfilohije ističe da je Mitropolija bila samostalna od ukidanja Pećke patrijaršije 1766. godine, te da se u prošlosti zvala autokefalnom zato što je bila jedina eparhija koja je bez prekida postojala i koja je sačuvala samostalnost Pećke patrijaršije. Ukazao je da je bila jedina eparhija Pećke patrijaršije koja je bez prekida ostala do današnjeg dana, a da su Beogradska i Karlovačka nastajale i menjale se.

- Jedina koja je ostala samostalna i sačuvala samostalnost Pećke patrijaršije jeste Mitropolija crnogorsko-primorska. Zvala se u to vreme autokefalna jer je u to vreme stvarala državu. Ona nije prihvatala odluku Carigrada, kojom je poništena Pećka partijaršija. Mitropolija je jedina ostala bez prekida, a to je kasnije potvrdio ruski sinod rukopolažući episkope crnogorske koji nisu tražili da budu rukopoloženi od Carigrada, nego su tražili od Rusije da im se rukopolažu episkopi sve do Mitrofana bana 1920. godine, što ne znaju neznalice i oni vaspitani na brozovori, na lenjinizmu i marksizmu - istakao je Amfilohije, koji je naveo i da "kada sa nama pregovaraju, to je isto kao da pregovaraju sa beogradskom patrijaršijom, tu nema nikakve razlike".

Komentari (2)

goran

21.01.2020 10:43

E, moj Risto, ništa više neće biti isto.