Milorad Dodik
Alo!/Vladimir Marković
Milorad Dodik

Alo!/Vladimir Marković

Milorad Dodik, Foto: Alo!/Vladimir Marković

- Mislim da su te vrste kvalifikacija nepotrebne. To bi jedanko bilo kada bi mi bošnjački narod optužili da se bavi rasizmom, zato što je blagonaklon prema dolasku migranata iz njihovog verskog ambijenta i njihovog, na neki način, kompatibilnog prostora - rekao je Dodik, reagujući na Izetbegovićeve jučerašnje kvalifikacije da se Srbi i Hrvati u BiH prema migrantima odnose rasistički, a da se Srbi prema Bošnjacima u Republici Srpskoj ponašaju i diskriminatorski.

Dodik ističe da Izetbegović već duže ne odustaje od takvih kvalifikacija i čim se domogne međunarodne scene pokušava da Srbe na najsuroviji način optuži, ne računajući da bi neko mogao njega da upita šta radi u svemu tome.

Prema njegovim rečima, insistiranje Bošnjaka na ustavnim promenama, mesecima unazad, u vezi su sa njihovim očekivanjima od nove američke administracije.

- U poslednje vreme čujemo od te nove američke administracije da to baš i nije tako i da bi se trebalo prestati sa takvim nerealnim bildanjem očekivanja, kao i da se treba vratiti nekim vrstama dogovora. Јa iskazujem spremnost da se razgovara o svim temama, ali posle ovakvih kvalifikacija, kao i onih o fašizmu, te o tome da su Srbi loš narod, postavlja se pitanje - ko je on (Izetbegović) da kvalifikuje Srbe na bilo koji način? - pita Dodik.

Dodik je istakao da je realnost da je srpski narod izabrao svoje predstavnike, kao što je i bošnjački narod izabrao svoje i to se ne može izbeći.

Bakir Izetbegović

EPA/KOCA SULEJMANOVIC

Bakir Izetbegović, Foto: EPA/KOCA SULEJMANOVIC

On je ponovio da ovakve izjave samo otežavaju bilo kakav politički razgovor u BiH.

Dodik je poručio da se ustavne promene neće desiti, pogotovo ne one koje očekuje Izetbegović, tim pre jer je potreba da se reši izborno zakonodavstvo nešto što je on sam sebi zajedno sa liderom HDZ-a Draganom Čovićem zadao i tema je koja traje dugo.

Prema njegovim rečima, priča o ustavnim promenama, kao i o slučaju "Sejdić-Finci", ne može da se završi samo onako kako to hoće Izetbegvoić, nego naprosto mora da se uvaži i mišljenje nekih drugih ljudi.

- Pokušaj da se transferiše odgovornost na evropskoj sceni, pa taman ona bila i stranačka, jeste pokušaj podrivanja bilo kakvog dogovaranja u BiH, a da ne pričamo o pomirenju koje je sa takvim izjavama još udaljenije i nemoguće. U svakom slučaju, bez obzira na sve, ostaje žal nad činjenicom da su tamo (osim Izetbegovića) bili i neki Srbi koji uopšte nisu reagovali na takve ocene, što govori o njihovom vokabularu, odnosno načinu na koji oni posmatraju takvu vrstu dijaloga i takvu vrstu ocene - naveo je Dodik, koji je i predsednik SNSD-a.

Dodik je kategorično odbacio bilo kakvu mogućnost da se Srbi mogu svrstati, pa i u primislima, među ljude koji imaju rasističke porive.

- To što mi ne želimo migrante, to nije jedinstveno. Šta je sa Mađarskom, Češkom, Poljskom i drugim zemljama EU koje isto tako ne žele da imaju migrante i kampove? Mi smo jasno rekli da ne želimo da to imamo i mi to nećemo raditi bez obzira na te pokušaje drske kvalifikacije o rasizmu - naglasio je Dodik.

On kaže da takve Izetbegovićeve kvalifikacije ne doprinose BiH, već je samo udaljavaju od bilo kakvog dogovora.

Pročitajte još:

Komentari (1)

Njegove prodane duse

25.02.2021 20:14

taj olinjali jarac bakir ima pravo da oni srbi koji su se zbog licnog profita priklonili njemu sarovic, mektic, borenovic blesava pandurovic i jos njih i jesu pokvareni srbi ali su to njegovi podrepni srbi