Milo Đukanović
Ilustracija
Milo Đukanović

Ilustracija

Milo Đukanović, Foto: Ilustracija

Dobro došli u Crnu Goru, jedinu zemlju u Evropi gde vlast nikad nije izgubila izbore. Ama baš nikad. U istoriji.

Građani Crne Gore danas će imati priliku da jednim potezom olovke biraju između Mila Đukanovića i, kako bi Matija Bećković naveo, Svetog Vasilija Ostroškog.

- Reč je o izborima kakvih nije bilo, ne samo u istoriji Crne Gore. Na ovim izborima protivkandidat gospodinu Đukanoviću i njegovoj vladajućoj partiji ovoga puta je Sveti Vasilije Ostroški, a s njim i Sveti Petar Cetinjski, i Sveti Arsenije Ždrebaonički, i Sveti Stefan Piperski. A sa njima Sveti Sava i hiljade oltara Srpske pravoslavne crkve. Zato, ko god čuje srce u prsima, valja da izađe na ove izbore. Ulog je veći nego ikad. U pitanju je obraz, čast, ponos, istina, savest, sudbina i budućnost Crne Gore. Glasačkim listićima odbranimo svetinje i svetinju Crne Gore - poručio je Bećković.

Neko bi sadašnju Podgoricu uporedio s Panamom i njenog vladara sa generalom Norijegom, na čije su "nestašluke s trgovinom narkoticima, kršenjem ljudskih prava, progonom političkih neistomišljenika" Vašington i međunarodna zajednica žmurili jer je bio na pravoj strani. Za one koji su zaboravili, Norijega je vladao Panamom osamdesetih godina prošlog veka i na kraju je završio iza rešetaka kada su i njegovi najveći sponzori, SAD, digli ruke od njega.

Preporučujemo:

Kada je reč o današnjim izborima, Crnogorci će birati između 11 izbornih lista ko će ući u parlament. Pravo glasa ima 540.026 birača na 1.217 biračkih mesta. U crnogorskom parlamentu ima mesta za 81 poslanika. Ovo su jedanaesti izbori u Crnoj Gori od uvođenja višestranačja i peti od osamostaljenja od Državne zajednice Srbije i Crne Gore. Prema mišljenju analitičara, na osnovu anketa javnog mnjenja, ovi izbori mogli bi da budu najneizvesniji do sada, a ujedno su i najveći politički izazov za Demokratsku partiju socijalista, stranku Mila Đukanovića, koji je već 30 godina na vlasti u Crnoj Gori. Ova partija nastupa u koaliciji sa Liberalnom partijom, a nosilac izborne liste "Odlučno za Crnu Goru! DPS - Milo Đukanović" jeste zamenik predsednika stranke i aktuelni premijer Duško Marković. Vodeće opozicione stranke idu u dve kolone.

U koaliciji "Za budućnost Crne Gore" su Demokratski front, Socijalistička narodna partija, Radnička partija, Prava Crna Gora, Ujedinjena Crna Gora i nestranačke ličnosti, a nosilac liste je profesor Mašinskog fakulteta Zdravko Krivokapić. Koalicija koju čine Demokrate, Demos, Partija penzionera invalida i restitucije, Građanski pokret Nova levica i Društvo za istraživanje politike i političke teorije nastupiće na izborima pod sloganom „Mir je naša nacija“. Prvi na listi je predsednik Demokrata Aleksa Bečić. Albanske stranke nastupaju odvojeno - Albanska koalicija, koju čine Demokratski forum, Forca, Građanski pokret Perspektiva i Unija Tuzi, učestvovaće na izborima sa listom „Sad je vrijeme“, a prvi na listi je Nik Đeljošaj. Demokratska unija Albanaca, Demokratska partija i Demokratski savez u Crnoj Gori članice su albanske koalicije „Jednoglasno“, a nosilac liste je Fatmir Đeka. Bošnjačka stranka učestvuje na izborima pod sloganom „Bošnjačka stranka - Ispravno - Rafet Husović“, a prvi na listi je poslanik Ervin Ibrahimović.

Hoće li Milo pobediti na izborima?

 

Prvi put i Hrvati nastupaju u dve kolone. Prva je kao Hrvatska građanska inicijativa predala listu „HGI. Svim srcem za Crnu Goru!“, na čijem je čelu predsednik stranke Adrijan Vuksanović. Druga je Hrvatska reformska stranka, a nosilac liste je direktor Aerodroma Tivat Radovan Marić. Izbori će biti održani u skladu s preporukama Nacionalnog koordinacionog tela za zarazne bolesti u borbi protiv epidemije koronavirusa.

Na čekanju otimanje svetinja

Protiv Zakona o slobodi veroispovesti, kojim se predviđa da država postaje vlasnik svih verskih objekata koji su izgrađeni do decembra 1918. godine ukoliko verske zajednice ne dokažu vlasništvo nad njima, prethodnih meseci na ulicama crnogorskih gradova održavane su protesne litije. Neke od tih skupova organizovala je Mitropolija crnogorsko-primorska Srpske pravoslavne crkve, dok je mitropolit Amfilohije pozvao građane da glasaju protiv onih koji su doneli ovakav zakon. Ujedno, to je bio i glavni adut DPS-a u kampanji, koji je optuživao SPC da zajedno sa Rusijom i Srbijom radi protiv Crne Gore.

Pročitajte još: