Čokolada
EPA/FILIP SINGER
Čokolada

EPA/FILIP SINGER

Čokolada, Foto: EPA/FILIP SINGER

Zvanični podaci pokazuju da su Hrvati od skandala iz 2016. iz godine u godinu kontinuirano smanjivali uvoz čokolada iz Srbije. Najveći pad beležen je, očekivano, prvih godina, čak i do 30 odsto, ali ni novi podaci nikako nisu za zanemariti.

Ukupan uvoz čokolada u Hrvatsku iz Srbije, od 2016. do 2021. godine smanjen je sa oko 1,9 na 1,1 miliona evra, dakle za punih 800.000 evra. Ako uzmemo da jedan čokoladni proizvod u proseku košta jedan evro, računica pokazuje da je kroz tri godine smanjen uvoz za oko 800.000 komada.

Hrvatska danas zauzima 10. mesto na spisku zemalja gde izvozimo čokoladu, a jedanaesto mesto za izvoz čokoladnih proizvoda. Ispred su i BiH, Crna Gora, Severna Makedonija, ali i Bugarska, Nemačka i Turska, potvrdili su nam u PKS.

EPA/ANTONIO BAT

Kolinda Grabar Kitarović

EPA/ANTONIO BAT, Foto: Kolinda Grabar Kitarović

Prema podacima PKS, prošle godine je u Hrvatsku izvezeno 147 tona čokolade. Vrednosno je zabeležen pad od 10 odsto u odnosu na 2019. Zajedno sa proizvodima od čokolade u Hrvatsku smo izvezli oko 400 tona, što je vrednosno milion evra.

Posmatrajući 2019 na 2018. godinu U Hrvatsku smo izvezli 25 odsto manje čokolada i čokoladnih proizvoda, a još veći pad bio je prethodnih godina.

Kolinda: "To se više neće dogoditi"

Podsetimo, Kolinda Grabar Kitarović se prilikom posete Dubrovniku, povodom Dana dubrovačkih veterana 2016. godine, između ostalog, srela s decom iz dubrovačkog vrtića. Nedugo potom jedan ogorčeni roditelj izjavio je Dubrovačkom dnevniku da je njegovo dete u vrtiću od predsednice dobilo na poklon čokoladu proizvedenu u Srbiji.

Vrlo brzo stigao je odgovor i iz kancelarije hrvatske predsednice gde su rekli da oni ne nabavljaju pakete i da je ovaj dubrovački pakovan u Vukovaru: "Spomenutim prigodnim paketom upotpunjena je košara puna hrvatskih proizvoda, što je rezultiralo da se među tristotinak proizvoda našlo i nekoliko spornih".

"Hrvatska predsednica mora da propagira hrvatske proizvode, i to se više neće dogoditi. Uputićemo roditeljima koji su dobili te čokoladice izvinjenje i poslaćemo im hrvatske proizvode", kazala je tada Grabar Kitarović.

Komentari (1)

sara

17.04.2021 10:41

Četrdeset godina živim u Beogradu i tvrdim da nikada slično se nije dogodilo u Srbiji!!. Prosto narod nije opterećen time, čiji proizvod kupuje, da li je hrvatski, bosanski makedonski ili slično!!!. Ovo u Hrvatskoj dokazuje da se mržnja i ustašstvo nije iskorenilo!!!!.