Dragana Jeckov i Boris Milošević
Alo.rs
Dragana Jeckov i Boris Milošević

Alo.rs

Dragana Jeckov i Boris Milošević, Foto: Alo.rs

Predviđeno je da venac zajedno polože Milorad Pupovac, saborski zastupnik i predsednik Srpskog narodnog veća i predsednik SDSS-a, Ognjen Kraus, predsednik koordinacije Jevrejskih opština u RH, Veljko Kajtazi, saborski zastupnik, predstavnik Saveza Roma u RH Kali Sara i Franjo Habulin, predsednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH.

Potpredsednica SDSS-a Dragana Jeckov ističe “Moramo se uvek pokloniti žrtvama najvećeg logora na ovim prostorima i ne smemo nikad zaboraviti strahote Jasenovca. Kao potomci logoraša važno je da obeležavamo ovaj dan kako bi uvek i svima pokazali razmere zločina na jednom od najvećih mesta stradanja našeg naroda. Svedoci smo neprekidnih pokušaja revizije istorije. Svedoci smo pokušaja da se zamene žrtve i dželati. Svedoci smo neprekidnog umanjivanja broja žrtava. Važno je da se suprostavimo ovim tendencijama i da ne dopustimo da niko umanjuje razmere stradanja u Jasenovcu”.

Dragana Jeckov i Boris Milošević

Alo.rs

Dragana Jeckov i Boris Milošević, Foto: Alo.rs

Potpredsednik Vlade Boris Milošević ističe “Jasenovac je jedno od najbolnih mesta stradanja Srba u istoriji. Fašizam je doneo smrt za Srbe, Jevreje, Rome ali i Hrvate antifašiste. Ne smemo zaboraviti žrtve Jasenovca. Važno je da kroz obeležavanje svih datuma vezanih za Jasenovac ostane svest u društvu o zločinima koji se ne smeju nikad više dogoditi. NDH kao fašistička tvorevina je osnovala i rukovodila koncentracionim logorom “Jasenovac”. Ništa dobro i humano tu nije bilo i pokušaji rehabiltacije ustaša moraju biti osudjeni od svih. Današnja moderna Evropa je nastala na zajedničkoj borbi protiv fašizma. Pokušaji nekih desnih stranaka danas da prikažu NDH i ustaše kao neke borce za slobodu su zlokobne insinuacije koje nas brinu”.