Kolinda Grabar Kitarović
EPA-EFE/Valda Kalnina
Kolinda Grabar Kitarović

EPA-EFE/Valda Kalnina

Kolinda Grabar Kitarović, Foto: EPA-EFE/Valda Kalnina

Nedeljnik navodi da istraga sumnja da je mito u iznosu 1,96 miliona kuna Petek predao Kovačeviću na Martinje, 11. novembra prošle godine, kada je Kolinda Grabar Kitarović još bila predsednica.

Nacional piše da je navodnoj primopredaji mita u Kovačevićevom "klubu", u prostorijama u Slovenskoj 9 u Zagrebu, prisustvovao i Jakov Kitarović i da je to, kažu, "uticalo na predsedničke izbore u Hrvatskoj i istragu u ovom slučaju.

Da li je Kolindin muž upetljan u korupciju?

 

To, kažu, proizlazi iz niza informacija koje su dosad procurile u javnost iz istrage u "aferi Janaf", u kojoj je, osim Kovačevića i Peteka, uhapšeno još devet osoba.

Prema pisanju Nacionala, prostorije "kluba" nisu bile ozvučene, niti su bile postavljene kamere, ali su istražitelji snimili prvo Peteka kako ulazi u "klub" s vrećicom PBZ-a u kojoj je, sumnjaju, bilo 1,96 miliona mita koje je podigao u banci toga dana, a onda i Jakova Kitarovića.

U trenutku kada se, kako sumnjaju istražitelji, predavalo mito, tamo je na privatnoj zabavi bio i Kitarović, a ispred je, dok su istražitelji fotografirali ljude koji ulaze u prostorije u Slovenskoj 9, bilo i Kitarovićevo osiguranje s obzirom na to da je njegova supruga tada još bila predsednica.

novac pare evro euri euri euro

Alo.rs/V.Đ.

novac pare evro euri euri euro, Foto: Alo.rs/V.Đ.

Petek je, kažu, kasnije snimljen kako izlazi bez vrećice.

Uskok je, tvrdi Nacional, izveo prvorazrednu političku manipulaciju jer bi, znajući da bi morao privesti Kitarovića i još dvadesetak prisutnih, jako naštetio Kolindinoj kampanji za drugi mandat pa nije upao u prostorije "kluba" kada se predavalo mito i uhvatio aktere na delu, čime bi imao krunski dokaz protiv Kovačevića i Peteka.

Odlukom da ne upadne u klub, piše list, uticalo se i na predsedničke izbore.

Nacional piše da je upravo na to upozorio predsednik Zoran Milanović koji je ljut i zbog činjenice što se, ne znajući za sve ovo, u prostorijama Kovačevićevog "kluba" početkom ove godine našao sa ministrom tadašnjim ministrom Damirom Krstičevićem.

Nedeljnik u današnjem izdanju spominje i ministra Darka Horvata, čije se, kažu, ime takođe pominje u transkriptima ove afere.

Krajem prošle sedmice u Hrvatskoj je u velikoj policijskoj akciji uhapšeno 11 osoba među kojima su šef Uprave Janafa Dragan Kovačević i Krešo Petek, vlasnik tvrtke Elektrocentar Petek iz Ivanić-Grada, zbog malverzacija u državnoj firmi Janaf.