Čekanje na granici
Youtube/Printscreen
Čekanje na granici

Youtube/Printscreen

Foto: Youtube/Printscreen

Zvanično, od jutros je Srbima potreban negativan test na korona virus, ne stariji od 48 sati ili da budu u karantinu 14 dana nakon dolaska u Hrvatsku.

Tačnije, nigde u preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravlje ne pominju Srbiju, već nova pravila za treće zemlje, što je nespremne dočekalo naše sugrađane koje su sinoć vratili s njihove granice.

Naime, na portalu koronavirus.hr, kao i na zvaničnom sajtu Hrvatske vlade stoji sledeće uputstvo:

- Osobe koje idu u Hrvatsku zbog tursitičkih ili drugih poslovnih razloga mogu ući u Hrvatsku bez obaveze samoizolacije uz predočenje negativnog nalaza PCR pretrage brisa nosa i ždrela na SARS-CoV-2, koji nije stariji od 48 sati (računajući od vremena uzimanja brisa do dolaska na granični prelaz), odnosno uz obvaezu 14-dnevnog karantina/samoizolacije ako nemaju navedeni negativni nalaz PCR pretrage.

Povezane teme:

Ovo ne važi samo za državljane EU, Šengenskog sporazuma i država pridruženih ovom sporazumu. Nova pravila važe za državljane trećih zemalja, u koje evidentno spada i Srbija.

Vratili se u Srbiju sa granice

Među prvima koji su noćas zaustavljeni je naša sugrađanka Aleksandra Stanić koja je noćas oko 1 sat stigla na granični prelaz sa suprugom i bebom u nameri da letuje u Rovinju.

- Ispred nas je bilo tek nekoliko automobila i zbunilo nas je što su polako okretali da se vrate nazad. Nisam verovala da će i nas da vrate jer sam mislila da su ovi prethodni kasno rezervisali ili zaboravili da rezervišu svoj smeštaj, ali onda nam je ljubazni granični policajac rekao da je dobio naredbu od šefova da od ponoći moramo da imamo PCR test ne stariji od 48 sati ili da 14 dana u Hrvatskoj provedemo u samoizolaciji. Vratli smo se nazad u Beograd - priča za Stanićeva.

Ona kaže da nigde pre puta nije bilo obaveštenja o promeni direktive i da su tek jutros izašli sa informacijom na koronavirus.hr.

Podsetimo, do danas se u Hrvatsku moglo sa odštampanom potvrdom o rezervaciji smeštaju i popunjenim obrascem ENTERCROATIA.

Od ograničenja izuzeti su i dalje zdravstveni radnici i istraživači, prevoznici i putnici u tranzitu.

Pročitajte još: