Nikola Tesla
Shutterstock
Nikola Tesla

Shutterstock

Nikola Tesla, Foto: Shutterstock

On je u izjavi za javnost ocenio da u pitanju je jedan u nizu neprihvatljivih i sramnih pokušaja Hrvatske da prisvoji Nikolu Teslu koga čitava svetska javnost prepoznaje i pamti kao Srbina.

U svom govoru, hrvatska ministarka kulture Nina Obuljen Koržinek je izrekla brutalnu laž da se radi o vraćanju spomenika najvećem hrvatskom naučniku i kosmopolitu, saopštila je Informativna služba Saveza Srba iz regiona.

- Dobro je poznato da u enciklopedijama, naučnim radovima i raznim drugim tekstovima na mnogim svetskim jezicima stoji tačan podatak da je Nikola Tesla srpski naučnik koji je veliki deo svog života proveo u Americi, dodao je Linta.

- Otac Nikole Tesle Milutin je bio sveštenik Srpske pravoslavne crkve i majka Ðuka takođe potiče iz pravoslavne svešteničke porodice Mandića.

Miodrag Linta

Tanjug

Miodrag Linta, Foto: Tanjug

Linta navodi da je Gradonačelnik Gospića Karlo Starčević u svom govoru na svečanosti, između ostalog, licemerno istakao da su Gospićani posebno ponosni što je Tesla bio jedan od njih i što pripada njima.

- Jasno je da Starčević pod Gospićanima smatra samo Hrvate i da je za njega, hrvatsku vlast i veliki deo hrvatske javnosti Nikola Tesla ne samo hrvatski naučnik, već i Hrvat.

- Starčević nije u svom govoru rekao istinu da su sledbenici ustaškog pokreta i poglavnika Ante Pavelića minirali spomenik Nikoli Tesli februara 1992. godine samo zato što je bio Srbin, a ne zato što je izumio struju.

- Karlo Starčević nije u svom govoru rekao istinu da je od avgusta do decembra 1991. godine u Gospiću ubijeno najmanje 124 Srba i da je 1991. i 1992. Godine, ali i kasnije, u Gospiću opljačkano, zapaljeno i minirano na stotine srpskih kuća.

- Zbog navedenih i brojnih drugih činjenica, Gospić će ostati trajno upamćen kao jedno od mnogih mesta istrebljenja srpskog naroda i mesto uništenja spomenika srpskom naučniku.

Linta ističe da spomenik Nikoli Tesli nije postavljen na mesto gde je bio, na gospićki trg, već ispred Kulturno-informativnog centra.

Spomenik je odliven još 2006. godine i skupljao je prašinu u skladištu Ljevaonice u Zagrebu punih 15 godina što jasno potvrđuje da nije bio volje da se postavi.

Pored toga ime i prezime Nikole Tesle ispisano je na spomeniku samo na latinici umesto da bude i na ćirilici što dodatno potvrđuje da je u pitanju hrvatska politika prisvajanja znamenitog srpskog naučnika, dodao je Linta.