Dragana Jeckov
Privatna arhiva
Dragana Jeckov

Privatna arhiva

Dragana Jeckov, Foto: Privatna arhiva

Veliki broj crkava i hramova SPC je stradao u potresima na Baniji i u Zagrebu. Obnova je počela ali biće potrebno vreme da se vrati prvobitni izgled objekata. Nositeljka liste SDSS-a za izbore u Vukovarsko-sremskoj županiji osvrnula sa na probleme sa kojima se suočavaju vernici i sveštenstvo kao i na oštećenja koja su pretrpili hramovi SPC.

Dragana Jeckov potpredsednica SDSS analizirala je stanje crkava na Baniji “ Hramovi SPC na Baniji su pretrpili ogromna oštećenja i većina njih se uopšte ne može koristiti za bogosluženja. U parohiji petrinjskoj vernici su ostali bez dva bogoslužbena mjesta koja su imali, jer je stradao parohijski dom u kome se nalazila kapela posvećena Svetom Spiridonu i kapela na groblju posvećena Svetom Nikoli. Stradali su manastir Komogovina čiji hram datira iz 1814 i hram Pokrova Presvete Bogorodice u Mečenčanima koji je sagrađen 1810.”

“U parohiji glinskoj potpuno je porušen hram Vaskrsenja Gospodnjeg. Stradao je i hram Rođenja Presvete Bogorodice u Glini i parohijski dom. Moramo obnoviti ove svetinje na Baniji. Zajedno sa sveštenstvom SPC i sa blagoslovom i podrškom njegove svetosti Patrijarha srpskog gospodina Porfirija verujem da ćemo sve uspeti obnoviti” istakla je Jeckov.

Dragana Jeckov je istakla da Srbe u Hrvatskoj posebno raduje početak obnove Sabornog hrama Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu.
“Nešto više od godinu dana nakon zemljotresa koji je pogodio Zagreb postavljene su skele na spoljašnjoj strani teško oštećenog Sabornog hrama Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu. Pre nego što je uspostavljeno redovno bogosluženje u ovom hramu, Srbi u Zagrebu odlazili su na liturgiju u kapelu Svetog Save koja se nalazi u sklopu Gimnazije Kantakuzine Katarine Branković. Raduje nas što se radovi odvijaju planiranom dinamikom i nadamo se da će obnova proći u najboljem redu.”

“Obnavljaju se hramovi SPC i u drugim delovima Hrvatske. Dobar primer je i u Istri gde je prošle nedelje obnovljen deo crkve Svetog Spiridona i kapele Pokrova Presvete Bogorodice u mestu Peroj kod grada Vodnjana, a ikonopis je ranije renoviran uz podršku ministarstva kulture Srbije” rekla je Jeckov.

Jeckov je rekla da se radovi na Srpskom Domu u Vukovaru privode kraju. “ Hvala Republici Srbiji i rukovodstvu na donaciji na ovome značajnom objektu za Srbe u Vukovaru. Zahvaljujem se i Ministarstvu regionalnog razvoja RH te Fondu za obnovu grada Vukovara. Radujemo se otvorenju Srpskog doma i prvim kulturnim manifestacijama koje nas okupiti u ovom zdanju u čijoj obnovi je celokupno rukovodstvo stranke bilo ne samo uključeno nego vrlo posvećeno. U planu je i izgradnja nove crkve u Karadžićevu u općini Markušica gde do sada nismo imali hram. Zajedno sa SPC pomažemo ne samo u obnovi već i u izgradnji novih hramova. Ovaj posao nam je od najvećeg značaja jer je crkva održala naš narod kroz vekove.”

Dragana Jeckov se osvrnula i na mnogobrojne napade na SPC koji su se dogadjali od predstavnika desnice proteklih nedelja. “ Osećamo nemir zbog istupa pojedinica proteklih nedelja. Napadi na SPC su napadi na sve Srbe u Hrvatskoj i predstavljaju nastavak nekih politika za koje smo se nadali da pripadaju prošlosti”.