svetionik, more, okean
Shutterstock
svetionik, more, okean

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Crnogorska policija je zajedno sa kolegama iz Italije uspela da preseče međunarodni lanac krijumčarenja migranata u italijanskim vodama.

Kako se navodi u saopštenju, službenici Sektora za borbu protiv kriminala i Sektora granične policije su nakon višemesečnih aktivnosti sprovedenih tokom 2020. i 2021. godine, a u koordinaciji sa partnerskim policijskim organizacijama i uz angažovanje Guardia di Finaza, u sklopu akcije „Jadran“ presekli lanac međunarodnog krijumčarenja migranata.

U ranim jutarnjim časovima 3. maja 2021. godine u vodama Republike Italije u oblasti luke „Vieste“ presečen je lanac krijumčarenja 34 migranta.


- Slobode su lišeni H. O. (54) i N. S. (41) državljani Ukrajine - navodi se u saopštenju.

Oni se sumnjiče da su, koristeći plovilo – jedrilicu „Star Dance“ preuzeli navedenu grupu u vodama Grčke sa namerom da ih ilegalno prevezu do obale Republike Italije. Osobe koje su činile posadu su bila predmet istražnih radnji Sektora za borbu protiv kriminala i Specijalnog državnog tužilaštva.

- Realizaciji navedene akcije predhodila je intezivna međunarodna saradnja koja se u kontinuitetu sprovodi u cilju identifikacije organizovanih kriminalnih grupa koje deluju kako u oblasti kopna tako u pojasu Jadranskog mora i šire, a sa ciljem sprovođenja radnji krijumčarenja većeg broja osoba i grupa - ističe se u saopštenju.


Kroz akciju „Jadran“ su u ranijem periodu presečena dva lanca krijumčarenja migranata morskim putem i to u oktorbu 2020. god. kada su na jedrilici „Marina“ pronađena 52 migranta i decembru 2020. godine kada je na jedrilici „Posejdon“ pronađeno 39 migranata.