MILO ZALOŽIO DRŽAVU Kina preuzima najveći deo crnogorske obale!

Kao što je poznato, nova vlada je nedavno zatražila pomoć Brisela kako bi otplatila kredit koji je prethodna vlast 2014. godine uzela od Kine za deonicu autoputa.

Milo Đukanović
Milo Đukanović, Foto: Ilustracija

Zahvaljujući bivšoj vlasti, koja se zadužila kod Kineza skoro milijardu evra – Crna Gora se nalazi na pragu dužničkog ropstva.

Kao što je poznato, nova vlada je nedavno zatražila pomoć Brisela kako bi otplatila kredit koji je prethodna vlast 2014. godine uzela od Kine za deonicu autoputa. Ipak, iz Brisela je stigao ekspresan, negativan odgovor – saopštili su da ne finansiraju kredite trećih država, ali da mogu da ponude povoljne kredite za druge dionice druma.

„Ali čekajte sekund, je li ovo stvarno Vlada Crne Gore tražila od EU da otplati kineski dug, a ovi im rekli „to ne radimo ni zemljama članicama“ i da „nema rešenja za trenutnu situaciju“? Može li neprijatnije? Zadužiš se milijardu i nemaš odakle da vratiš i sad ti je kriv taj što ti je u nevolji pozajmio pare kad niko drugi nije hteo da ti pozajmi pa ga blatiš pred celim svetom i još pričaš da te prevario. Pa ko bi rekao da će Brisel ostaviti Kaplju Vode na Balkanu? Mislio sam da smo prijatelji.“, istakao je Neprijatni Gospodin.

dužničko ropstvo
dužničko ropstvo, Foto: IN4S

Međunarodna javnost je još prošle godine ukazivala na pogubne poteze „patriota“. Tako je i The National Interest u martu 2020. istakao da će građani decenijama osećati negativne posledice pomenutog aranžmana onih, koji danas „brane“ Crnu Goru od „četnika“, Srba i Rusa…

Istakli su da takve koncesije mogu uključivati oduzimanje imovine nakon završetka izgradnje, kao što je bilo slučaj sa Šri Lankom, ili promenu spoljne politike države, koja je dužnik u pro-kineskom smeru, kao što je slučaj sa Panamom.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo* Viola fon Kramon je kritikovala odluku EU da ne pomogne Crnoj Gori u otplati zaduženja prema Kini, koje iznosi milijardu dolara. Ona je pozvala EU da “dva puta razmisli” o mogućoj “strateški lošoj odluci” i upozorila da Kina, na račun dugova, može “preuzeti najveći deo crnogorske obale”.

“Korumpirani lideri kao što je Milo Đukanović eksploatisali su državu godinama. Sada nova vlast mora da reši finansijske dugove. EU je već jednom napravila grešku u Grčkoj i Kina je preuzela luku Pirej. Sada se to može dogoditi sa većim delom crnogorske obale”, napisala je fon Kramon na Tviteru.

Frankfurter algemajne cajtung (FAZ) je ocenio da ovakvim aranžmanima „Crna Gora postaje prva evropska žrtva kineske dužničke diplomatije“.

Poznato je da se Crna Gora obavezala da će Kini ustupiti čak i svoju teritoriju, u slučaju da ne bude mogla da vraća kredit. Sigurna su samo diplomatska predstavništva, a sve ostalo mogu zapleniti Kinezi.

„Mi se kao država nismo zaštitili, a imali smo mehanizme na raspolaganju za to“, kazala je ranije, direktorica MANS-a Vanja Ćalović.

„Vizionarski“ karakter vladavine Đukanovića and co. dokazuje i stavka u ugovoru koja predviđa da će sve eventualne sporove između Crne Gore i kineskih partnera rešavati – Sud u Pekingu!

Povezane vesti

  • Korisnik: Драган Гиљен
    18/04/2021 - 10:51
    Прави "ПАТРИОТА"!
  • Korisnik: JaPaja
    16/04/2021 - 10:05
    Znaci icicemo u Kinu na letovanje.
UČITAJ JOŠ KOMENTARA