Droga u golfu
MUP RS
Droga u golfu

MUP RS

ilustracija, Foto: MUP RS

Mike Aničić osuđen je na 13 godina zatvora, jer je avionima s Bahama krijumčario kokain u Hrvatsku, koja je za njim raspisala poternicu.

Nakon što su ga pola godine pratili, kostarikanski policajci uhapsili su kanadskog Hrvata Miroslava Mikea Aničića (45) ispred njegove kuće u mestu Boca de Arenal na severu Kostarike.

Učinili su to na zahtev Hrvatske, koja je za njim izdala nalog za hapšenje i raspisala poternicu. On je u septembru 2018. pravosnažno osuđen na 13 godina zatvora zbog krijumčarenja najmanje 170 kilograma kokaina pa će u pritvoru čekati odluku o izručenju kostarikanskog suda. Aničić je uhapšen u policijskoj akciji "Spiderweb 2011". Nakon što je u Kanadi upao u poslovne probleme, došao je u Hrvatsku i odlučio da se posveti karijeri međunarodnog dilera. Nije hteo da radi na malo pa je okupio ekipu koja je s njim organizovala krijumčarenje kokaina avionima s Bahama.

Prvu pošiljku rasprodao i dilerima iz BiH

Prva pošiljka, a reč je bila o 74 kilograma kokaina koje je Aničić s Nikolom Katićem već 21. januara 2011. godine privatnim avionom dovezao u Zagreb, zahvaljujući Simi Čančaru i njegovim vezama, rasprodana je dilerima iz Zagreba, Istre, Dalmacije, Slovenije, Srbije, BiH i Španije.

Potom su na Bahamima kupili 101 kilogram kokaina, vredan 3,2 miliona eura. Strpali su ga u avion i doletjeli u Stuttgart. Drogu su u četiri kofera prebacili u Mercedes, u kojem su se 12. aprila 2011. godine Aničić i njegova tadašnja djevojka Marina Gašpar uputili u Hrvatsku. Uhapsili su ih u Austriji u mjestu St. Niclas. U četiri kofera u gepeku bio je 101 kilogram kokaina 75-postotne čistoće, piše portal 24 sata.hr.

- Lično sam upoznao Raula Kastra, brata kubanskog predsednika Fidela. Upoznao sam i bivšeg predsednika Venecuele Huga Čaveza te panamskog ministra finansija, kojem se ne mogu setiti imena, a sa svim tim osobama upoznao me moj poslovni partner David Molina. Molina je izuzetno sposoban poslovni čovek, a nikad se nije bavio trgovinom kokaina ili bilo kakvim ilegalnim poslovima. Molina je kum jednog od najbogatijih ljudi na svetu Carlosa Slima, no David Molina s kojim sam ja poslovao, nije onaj David Molina čiju je sliku poslala policija - ispričao je u svojoj odbrani Aničić, koji je zbog maksimalne kazne pre objave presude napustio Hrvatsku.

Kokain se prevozi u jedrilicama i jahtama

Njegova desna ruka Nikola Katić pravosnažno je osuđen na 10 godina zatvora. No, i on je odlučio izbeći dugogodišnji boravak u Lepoglavi pa je pobegao iz zemlje. I on je, kao i Aničić, zbog ukidanja istražnog zatvora, pušten na slobodu. I za njim je bila raspisana poternica te je u decembru 2019. uhapšen u Gibraltaru zbog krijumčarenja 155 kilograma kokaina vrednog devet miliona funti. Hrvatska je zatražila njegovo izručenje.

Osim u avionima, Hrvati kokain na veliko dovoze i u jedrilicama, teretnim brodovima, jahtama... Grupi uhapšenoj još u maju 2012. u međunarodnoj akciji "Jadera" suđenje još nije ni počelo.

Drogu mazali kafom

Akcija je dobila ime po latinskom imenu za Zadar s obzirom na to da je cela operacija krijumčarenja kokaina na karipsko-hrvatskoj ruti vođena upravo iz Zadra, a i troje Zadrana na Karibima je palo sa 174 kilograma kokaina. Akcija "Jadera" pokrenuta je u oktobru 2011. godine nakon prvih informacija o organizovanoj grupi krijumčara koje su prikupile hrvatska Sigurnosno-obaveštajna agencija i PNUSKOK.

Osumnjičene su više meseci tajno pratili, prisluškivali i snimali. U aprilu 2012. Zlatko Ugarković Patak iz Zadra otputovao je u Dominikansku Republiku, gde je, prema saznanjima istražitelja, s visokorangiranim pripadnikom kolumbijskog narkokartela Para Florentinom dogovorio isporuku kokaina vrednog osam miliona eura. Drogu, koja je stigla iz Venecuele, prekrcali su na moru, a kako bi zavarali policijske pse, pakete s kokainom premazali su mešavinom senfa i kafe te sakrili u duplom dnu hrvatske jedrilice. No, čim su isplovili iz teritorijalnih voda Dominikanske Republike i ušli u vode karipskog ostrva Martinika, presrela ih je policija.

Pročitajte: