NI OVAJ DAN NIJE PROŠAO BEZ PROVOKACIJA Milanoviću važno da umanji ustaške zločine: Žrtava je bilo znatno manje, "Dara" je loš i neuverljiv film!

Hrvatski predsednih Zoran Milanović odao je poštu Srpskim, Jevrejskim i Romskim u Spomen parku Jasenovac povodom obeležavanja 76. godine proboja poslednjih zatvorenika u ovom logoru smrti.

Zoran Milanović
Zoran Milanović, Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT

- To je bio ustaški logor, a ustaše su Hrvati, a kako sam i ja Hrvat i predsednik hrvatske države, ne možemo reći da nas se to ne tiče - rekao je Milanović.

Predsednik Hrvatske je dodao kako je "Ante Bakotić, komunista i partizan, poveo zatvorenike u proboj logora za ubijanje", kao i da Josip Broz "nikada nije dolazio u to mesto kontroverzi".

- Jedna strana preteruje da je tu ubijeno 700.000 ljudi, time čine štetu istini i srpskom narodu. Istina je da je brojka manja, ali jednako strašna. Ovde je ubijeno oko 100.000 ljudi. Gledamo sad i filmove u Beogradu, koji su loši filmovi. Mislim na Daru iz Jasenovca, koji je neuverljiv i loš. Nikako na zelenu granu s ovim mestom. Ja nisam doneo venac, nego ružu i kamenčić. Venci vrlo brzo postanu komunalni problem, a ne izraz pijeteta - kazao je Milanović.

Dara iz Jasenovca
Dara iz Jasenovca, Foto: trailer iz filma, printscreen

Milanović je novinarima rekao da je u njegovoj delegaciji trebalo da bude i predstavnik antifašista, ali je izostao jer, kako je rekao, njegovo udruženje zavisi od milostinje premijera Andreja Plenkovića.

Osvrnuo se i na to što državni vrh nije položio zajednički venac.

- Žao mi je što nije došlo do zajedničkog obeležavanja. Državnik mora pokazati i ljutnju i bes, ne glumiti, a opet ne biti oportunista - kazao je Milanović.

Komemoracija je održana kao i prethodnih godina, osim prošle, u tri kolone. Vence su položili najpre premijer Andrej Plenković i predsednik parlamenta Gordan Jandroković, potom predsednik Milanović i najzad predstavnici jasenovačkih žrtava.

Uz Milanovića su i bivši predsednici Stjepan Mesić i Ivo Josipović, kao i bivša predsednica Vlade Jadranka Kosor.

Povezane vesti

  • Korisnik: Branka Met
    22/04/2021 - 17:47
    Pa, Zoki, odluči više - ili si za ustaše ili za partizane. Ja razumem da ti je teško, ali ne možeš na obe strane istovremeno. Zbog tvoje neodlučnosti ne razumeš ni partizanske filmove a kamo li istorijske činjenice.
  • Korisnik: Marko
    22/04/2021 - 16:12
    Ako je zemlja ,koju ti vodiš takva,kao sto sebe predstavljas,nece vas oprati nikad,ni Jadransko more.Zalosno da jedan takav necovek,vodi zemlju kaja je u ,,EUROPI".Zato,cemo mi nasu decu uciti istoriji,da se zna ,ko je ko .Oprostit nikad,a i ne zaboravit.
UČITAJ JOŠ KOMENTARA