Migranti
Shutterstock
Migranti

Shutterstock

Migranti, Foto: Shutterstock

"Skandalozna je činjenica da vlast Unskog-sanskog kantona, ali i bošnjačka vlast u Sarajevu, u poslednje dve godine konstanto nastoje da se u srpskim selima nasele migranti s ciljem zastrašivanja preostalih Srba, sprečavanja povratka proteranih Srba i uzurpacije i otimanja srpske zemlje i druge imovine", naveo je Linta u izjavi za javnost.

Stalni pokušaji zvaničnog Sarajeva i Bihaća da nasele migrante u napuštena srpska sela je, smatra Linta, jedan u nizu dokaza da "bošnjačka vlast na svim nivoima nije odustala od politike cementiranja etničkog čišćenja Srba koji su za vreme građanskog rata proterani sa svojih vekovnih područja".

Linta traži od Ministarstva spoljnih poslova Srbije da Minstarstvu spoljnih poslova BiH saopšti stav da je neprihvatljivo da se u srpskim naseljima u Federaciji BiH formiraju Centri za migrante.

Miodrag Linta

Tanjug

Miodrag Linta, Foto: Tanjug

Srbija se snažno zalaže za dosledno poštovanje univerzalnih vrednosti kako što su ljudska prava, vladavina prava i prava manjinskih naroda, a ne za jednostrane akcije koje neće donijeti nikome ništa dobro.

"Zbog toga je vazno da se insistira da nadležni organi u Sarajevu i Bihaću ponište sve odluke i zaključke čiji je cilj nasilno naseljavanje migranata u srpskom selu Lipa i nizu drugih srpskih sela, kao što je Medeno polje i brojna druga. Važno je istaći da se radi o grubom kršenju Aneksa sedam Dejtonskog sporazuma čime se širi strah, nepoverenje, povećavaju tenzije i produbljuju podele između srpskog i bošnjačkog naroda", naveo je Linta.