Đukanović i Krivokapić
Printscreen
Đukanović i Krivokapić

Printscreen

Đukanović i Krivokapić, Foto: Printscreen

U prethodna četiri meseca Vlada je izvršila samo kozmetičke promene u javnom sektoru, dok isti i dalje vrvi od DPS-ovih kadrova, od kojih neki još uvek drže ključne rukovodeće pozicije. Po dubini je situacija još dramatičnija, jer su gotovo svi glasači DPS-a zadržali svoja radna mesta sa kojih i dalje mogu da daju doprinos partiji koja ih je tu postavila.

Krivokapić je pod plaštom postizbornog sporazuma, sastavljenog u zapadnim ambasadama, “pomilovao” DPS-ove pitomce u javnoj upravi. On se obavezao da Vlada na čijem je čelu neće sprovoditi politički revanšizam, što nakon četiri meseca ima za posledicu i snažan DPS, što su donekle pokazali i rezultati lokalnih izbora u Nikšiću. Zato premer i brojni ministri ne otpuštaju kadrove DPS-a koji i dalje nemaju potrebe da cepaju članske karte svoje partije. A i zašto bi, kada im ona i dalje donosi benefite, pa su tako neki pojedinci i napredovali u službi, a najsrećnije je zapalo da budu i na čelu pojedinih ministarstava.

Nema obzira prema Srbima i srpskim nacionalnim interesima

Uporedo sa Zdravkovom popustljivošću prema DPS-u, u poslednje dve nedelje do izražaja je isplivao i njegov odnos prema Srbima koji se pre svega ilustrovao njegovim zahtevom za razrešenje ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića zbog svog stava o zločinu u Srebrenici.

Svojim odnosom prema Leposaviću, Krivokapić je indirektno pokazao kako će se ophoditi prema legitimnim interesima srpskog naroda u Crnoj Gori.

Iako su glasovi koaliciji Za budućnost Crne Gore gotovo stoprocentno dati od Srba, premijer smatra da će za zadovoljenje njihovh nacionalnih interesa biti dovoljno samo izmeniti Zakon o slobodi veroispovesti. A koliko je iskren i u toj nameri bio dovoljno govori i to da želi da smeni ministra koji je te izmene i pisao.

Na tome će se očigledno svesti Zdravkova mnogobrojna obećanja data srpskom narodu u predizbornoj kampanji, na zadovoljstvo zapadnih ambasada i svih onih snaga koji su nesebično dali doprinos u diskriminaciji srpskog naroda u Crnoj Gori.