Žurka
Youtube/Printscreen
Žurka

Youtube/Printscreen

Žurka, Foto: Youtube/Printscreen

U stravičnoj saobraćajnoj nesreći koja se dogodila u Osijeku u subotu rano ujutro na raskrsnici Trpimirove i Ulice cara Hadrijana oko 4.50 sati poginule su tri mlade osobe, a još jedna je sa teškim i po život opasnim povredama prevezena u KBC Osijek pa se lekari bore za njen život.

Ispao motor

Prema prvim informacijama, automobil marke BMW sleteo je sa puta i zabio se u stablo. Zoran Kon, portparol PU osječko-baranjske, rekao je da je do nesreće došlo zbog sletanja automobila marke BMW sa puta usled neprilagođene brzine i lošim uslovima na kolovozu pa je na tom delu puta saobraćaj bio zatvoren od pet ujutro do pola deset.

- Na mestu nesreće smrtno su stradali hrvatski državljani, dve muške osobe od 20 i 24 godine, jedna ženska osoba od 25 godina, dok je 21-godišnja devojka teško povređena - izjavio je Kon.

Uviđaj je, uz asistenciju policijske ekipe PU osječko-baranjske, obavila opštinska državna advokatica Vesna Osmanović, a na mesto nesreće došli su i pripadnici osječke Javne vatrogasne stanice kako bi rezanjem vrata došli do devojke koja je sedela iza suvozača i davala znakove života. Motor je ispao iz automobila i odleteo nekoliko desetina metara dalje. Kako se neslužbeno saznaje s mesta događaja, u automobilu je bila ekipa koja se vraćala kući iz izlaska u noćnom klubu.

Noćni izlazak

Dve devojke i dva mladića poslednje trenutke života podelili su na svojim Instagram profilima. Pre kobne nesreće četvoro mladih bilo je s društvom u osječkom noćnom klubu koji je poznat po turbofolk muzici.

Na objavljenim snimcima i fotografijama na Instagramu koje su nastale nekoliko sati pre nesreće, moglo se videti da se ispred njih na stolu nalaze velike količine i razne boce alkohola, a jedan snimak bio je popraćen natpisom "trkanje u ispijanju alkohola". Na snimcima, doduše, nije vidljivo da li je osoba koja je bila za volanom konzumirala alkohol.

Osjek, nesreća

Vlado Kos/Instagram/Cropix

Osjek, nesreća, Foto: Vlado Kos/Instagram/Cropix

Kako se saznaje, vozač je navodno automobilom upravljao bez dozvole pa je već evidentiran u policiji zbog izazivanja saobraćajnih nesreća. Portparol policije je u vezi tih tvrdnji uputio na državnog tužioca koja je rukovodila uviđajem. Međutim, potvđeno je da je u subotu ujutro obavljena obdukcija vozača BMW-a pa su uzeti uzorci krvi radi analize.

- Pogledao sam mesto nesreće i gotovo je neverovatno da se tolikom brzinom, iznad 100 km/h, ako je tačno što pišu mediji, neko ko nema položen ispit i ko je evidentiran zbog saobraćajnih prekršaja usudi da vozi centrom Osijeka.

Neiskustvo vozača

To pokazuje da je vozač verovatno bio siguran da ga policija neće uhvatiti u jurnjavi. Jer u to doba mogla se očekivati veća prisutnost saobraćajne policije negde u gradu i mladi vozači, ako su popili i ako još voze bez vozačke, u strahu su od policije i nastojali bi da ne privuku pažnju policije svojom vožnjom - smatra saobraćajni veštak Goran Husinec.

Što se pak tiče samih uzroka nesreće, osim brzine, sasvim je sigurno da je njoj doprineo klizav kolovoz, jer je temperatura bila ispod nule, a da li je svemu kumovao i alkohol, utvrdiće se nakon toksikološkog veštačenja uzorka krvi stradalog vozača.