Zdravko Krivokapić
EPA
Zdravko Krivokapić

EPA

Zdravko Krivokapić, Foto: EPA/Zdravko Krivokapic

Indikativno je da je DF-u Krivokapić uzeo Carinu, bez konsultacija sa njima, nekoliko dana nakon što se sreo sa Milom Đukanovićem. Predsedniko Crne Gore, interesantno je da je u svim izveštajima Uprava Carina i Luka Bar označene kao najtanja karika u švercerskim poslovima koje su kontrolisale pripadnici bivšeg režima.

Jasno je bilo da će Front, ulaskom u Carine prekinuti sve švercverske kanale, pa još više čudi Krivokapićeva samovolja da im otme Carinu, i to dan pre nego što će se sresti sa Milom Đukanovićem.

Vlada Crne Gore je, na 20. sednici održanoj 15. aprila 2021. godine kojom je predsedavao premijer prof. dr Zdravko Krivokapić, donela Uredbu o izmenama i dopuni Uredbe o organizaciji i načinu rada državne uprave.

- U cilju efikasnijeg sprovođenja politike u oblasti prihoda predloženim izmenama spojene su nadležnosti dosadašnje Uprave prihoda i Uprave carina. Ocenjeno je da će novoosnovana Uprava prihoda i carina celishodnije sprovoditi poresku i carinsku politiku. Među prednostima ove izmene, posebno su naglašene sledeće: fiskalni efekat (20 odsto manji troškovi), sinergetski efekat – jedna kontrolna jedinica za poreske obaveze, igre na sreću i carine, te povećanje efikasnosti otkrivanja carinskih i poreskih prekršaja. Takođe, novi organizacioni model omogućiće da se mnogo lakše i efikasnije naplaćuju odjednom akcize i porezi koje je imaju mnogi proizvodi, a za proizvode koji imaju ulazni PDV plaćen na carini, ali i prodajni PDV u poreskoj, uspostaviće se jasnije linije odgovornosti za postupanje - navode i Vlade u saopštenju.