FRIDOM HAUS O HRVATSKOJ: Plenković uništava demokratiju, ugrožena politička prava i građanske slobode!

Neuspeh postojećih institucija da se pozabave hitnim društvenim problemima, sve veća polarizacija i rastuća nejednakost

Andrej Plenković, Hrvatska
Andrej Plenković, Hrvatska, Foto: Tanjug/AP

Kada je reč o Hrvatskoj, ona je i dalje svrstana u skupinu polukonsolidiranih demokratija, koje Freedom House definiše kao države koje imaju visoke standarde za proces izbora nacionalnih lidera, ali pokazuju slabosti u obrani političkih prava i građanskih sloboda. Jasnije rečeno, u Hrvatskoj se vlast bira demokratski, ali ta vlast ne čini dovoljno da uspostavi jednako visoke i snažne standarde za prava i slobode vlastitih građana.

U odnosu na prošlogodišnji izveštaj, stanje demokratije u Hrvatskoj stagnira. Proteklih godina u Hrvatskoj je stanje demokratije bilo manje-više nepromenjeno (i loše), a Freedom House je konstatovao da su se demokratska prava i vrednosti u Hrvatskoj počeli smanjivati u isto vreme kada je na vlast došla vlada Andreja Plenkovića.

"Neuspeh postojećih institucija da se pozabave hitnim društvenim problemima, sve veća polarizacija i rastuća nejednakost potaknuli su nesigurnost i bes kod građana, a loše upravljanje pandemijom covida-19 vodećih svetskih demokratija pružilo je dodatnu hranu onima koji su zainteresovani za iskorištavanje razočaranja tradicionalnih pobornika demokratske uprave", ističe se.

Povezane vesti

  • Korisnik: biserka
    30/04/2021 - 08:25
    Smeta im to što se Plenković premalo ulizuje Amerikancima.
UČITAJ JOŠ KOMENTARA