Vladika Joanikije
printscreen youtube
Vladika Joanikije

printscreen youtube

Vladika Joanikije, Foto: printscreen youtube

Vladika je govorio o značaju Svetog Vasilija Ostroškog u pravoslavnom svetu, naročito za grad Nikšić, čiji je on zaštitnik, ističući da optužba da su on i osmorica nikšićkih sveštenika ugrozili zdravlje građana Nikšića, ne stoji, jer je u vreme proslavljanja praznika Svetog Vasilija, kako je podsetio, Crna Gora je bila zvanično proglašena kao „slobodna zemlja od korone“.

On je objasnio da su službe vršene u skladu sa merama, i da su gledali da izađu u susret i narodu, kao i da odgovore na ljubav koju narod pokazuje prema crkvi i Sv. Vasiliju.

Vladika Joanikije je podsetio i da se sa te litije niko nije zarazio, već, kako je kazao, ta je litija pomogla zdravlju, a narod najbolje zna kako Sveti Vasilije štiti i pomaže.

„Nas stalno optužuju da razaramo državu, da ne priznajemo Crnu Goru, padaju optužbe redovno na nas od strane države, kazao je vladika Joanikije i dodao da je lako videti ko je šta uradio, preneo je portal In4s.

„Evo da vidimo šta je ko uradio. Mitropolit Amfilohije je 30 godina u Crnoj Gori, njegovo delo je monumentalno i vidljivo, i kada dođe čovek sa strane može samo da se divi. Naše svetinje su obnovljene, izgrađene nove. Mi smo ukrasili Crnu Goru. Mi ih nećemo nositi u Srbiju, nas optužuju za neko velikosrpstvo, mi koji smo sve dali za Crnu Goru“, rekao je vladika i dodao:

„Nismo obnavljali i gradili hramove za sebe, nego za budućnost naroda u Crnoj Gori“.

PROČITAJTE JOŠ: