Posao, stres, rad, biznis, svađa, otkaz
Shutterstock, ilustracija
Posao, stres, rad, biznis, svađa, otkaz

Shutterstock, ilustracija

Posao, stres, rad, biznis, svađa, otkaz, Foto: Shutterstock, ilustracija

Retki su poslodavci kao što je Mijo Pašalić iz Makarske (Hrvatska). On je, naime, odlučio da "zbrine" svoje zaposlene koji nemaju rešeno stambeno pitanje i da sagradi dve zgrade sa 16 stanova, veličine od po 60 m2.

U firmi koju vodi ukupno radi 120 zaposlenih. Jedna zgrada ima osam stanova, a obe su u ulici Stari velikobrdski put. Useljenje 13 od 16 radnika planirano je da se odvija od kraja marta pa do Uskrsa.

Ovaj projekat je Pašalića koštao više od 11 miliona kuna (oko 1,4 miliona evra), a radnici će stanove plaćati po ceni kvadrata od 650 do 950 evra, na rok od 15 godina. Navedeno je da tokom tih godina moraju biti zaposleni u njegovoj firmi, piše Slobodna Dalmacija.

Zgrade su se gradile godinu dana, a nove stanare će nekretnina s parking ili garažnim mestom koštati oko 60.000 evra.

- U Makarskoj je ljudima "bez mame i tate" gotovo nemoguće da reše stambeno pitanje. Zemljište za zgrade smo platili 250 evra po kvadratu, i kada gledate ponašanje banaka prema običnim ljudima, te cenu zemljišta i gradnje, nas je sve zajedno koštalo po kvadratu između 1.400 i 1.500 evra - kaže Pašalić, i dodaje:

"Prvo smo sve rešili s bankom, pa će kamata našim radnicima biti 1,99 do 2 posto. Šest meseci smo obavljali razgovore s dve banke, da bismo se na kraju dogovorili sa Zagrebačkom bankom, koja je ispala korektna, ali se ispostavilo da je sedam do osam ljudi od njih 13 - imalo dugove prema jednoj ili više banaka".

I tu im je firma pomogla. "Jednostavno smo shvatili da jedna naša koleginica koja je podstanar i ima dvoje dece, nikada neće rešiti stambeno pitanje, kao ni druga radnica, samohrana majka koja je podstanar 11 godina".

PROČITAJTE JOŠ: