KRIVOKAPIĆ ZAKUKAO U BRISELU! Premijer Crne Gore hoće da izigra Kineze, preti mu gubitak teritorije na obali!

Zdravko Krivokapić, predsednik Vlade Crne Gore, uputio je pismo Evropskoj komisiji povodom duga prema Kini, na ime najteže deonice auto-puta kroz Crnu Goru, od Smokovca do Mateševa (42 km).

Zdravko Krivokapić
Zdravko Krivokapić, Foto: EPA

"Depeša" je stigla u Brisel, potvrdila je portparolka Ana Pisonero Hernandez, poručujući da moguću podršku neće prejudicirati javnim komentarisanjem opcija ili spekulacija.

Zvanična Podgorica traži podršku evropskih institucija u procesu diversifikacije kineskog duga i završetka ostatka auto-puta od Bara do Boljara, granice sa Srbijom. U petak se, doduše, nezvanično u Podgorici čulo da bi do kraja ovog meseca trebalo da stigne odgovor Evropske komisije na premijerovo pismo.

Ako se ne nađe rešenje za otplatu duga, koji u ovom trenutku iznosi gotovo milijardu dolara, nastao zbog izgradnje deonice auto-puta, Crna Gora bi se prema Kini mogla naći u istoj situaciji kao što se pre nekoliko godina našla Grčka, kada je Peking preuzeo luku Pirej. Crnu Goru od 42 kilometra od Smokovca do Mateševa će po prvom ugovoru koštati 809 miliona dolara, pride najmanje 90 miliona zbog pristupnih puteva, elektro i vodovodnih mreža uz saobraćajnicu i tako sve na korak do enormne cifre sa devet nula.

Crna Gora, Luštica
Crna Gora, Luštica, Foto: D.K.

Ministar finansija i socijalnog staranja u Vladi Crne Gore Milojko Spajić spušta "loptu na zemlju"

- Crna Gora nije tražila da neko otplati dugove države, već samo potencijalno refinansiranje sa povoljnim uslovima. Trenutno nema potrebe za dodatnim zaduživanjem, jer je Crna Gora na putu potpunog finansijskog ozdravljenja - izjavio je Spajić. - Crna Gora trenutno pregovara sa evropskim partnerima.

U jeku priče da bi zvanični Peking zbog duga mogao da preuzme deo teritorije Crne Gore, pre svega crnogorsku obalu, pa čak i Luku Bar, Ulcinj, Budvu, Herceg Novi, ambasador Kine Liu Đin je obišao gradilšte na najtežoj deonici auto-puta.

- Ovo je put kinesko-crnogorskog prijateljstva. Postoji poznata kineska izreka - "Ko želi da se obogati, prvo treba da izgradi puteve" - kazao je Đin.

Povezane vesti

 • Korisnik: roko
  19/04/2021 - 21:06
  Raspada se CG em pukla ekonomski em ove komite sta rade tacno protiv svoje drzave da ih svi zaobilaze a toliko lepsih plaza van granica i jeftinijih ima.Sad ce im ovi iz Indije doci 🤣🤣😇😇🤣🤣😇🥰
 • Korisnik: roko
  17/04/2021 - 21:39
  Tu obalu neka otkupe Rusija i Srbija najjace resenje.
  • Blue Star @roko
   18/04/2021 - 07:54
   Brini ti kako ce Srbija da vrati silne milijarde kinezima!Sta ce Srbija da proda??
 • Korisnik: Goran
  17/04/2021 - 19:11
  Pa nek Djukanivic vrati pokradeni novac od gracana CG koje je pokrao pa nek isplati dug.
UČITAJ JOŠ KOMENTARA