litija, Crna Gora
Printskrin
litija, Crna Gora

Printskrin

Crna Gora, Foto: Printskrin

Vrhovni državni tužilac i specijalni tužilac nisu odgovorili na pitanje crnogorskih medija da li će proveriti navode o potencijalnom protivpravnom uticaju na kotorski sud prilikom donošenja ove presude. Iz kotorskog tužilaštva su odgovorili da im još nije dostavljen otpravak presude u pisanoj formi u predmetu formiranom protiv maloletnog M. S. iz Srbije.

- Nakon prijema istog, tužilaštvo će u zakonskom roku odlučiti da li će izjaviti žalbu. Ukazujemo da je sud, shodno Ustavu i zakonu, samostalan i nezavisan, te da svoju odluku donosi po svom slobodnom uverenju, a tužilaštvo će, eventualno, u slučaju saznanja da je bilo koje lice izvršilo protivzakoniti uticaj na donošenje odluke suda blagovremeno reagovati, u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima, o čemu će javnost biti obaveštena - saopštili su iz ODT-a Kotor.

Protesti zbog presude

U međuvremenu su širom Crne Gore organizovani protesti zbog presude za ubistvo Maje Šljivančanin.

Član organizacionog odbora okupljanja na Žabljaku, Živko Taušanović, kazao je prekjuče da ovakva presuda svima, a najviše porodici, nanosi još veću bol jer "po sramnoj presudi, Majin život vredi 120 sati društveno korisnog rada".

- Znam da ste razočarani u sudstvo, koje treba da bude pravično i nepristrasno, a izgleda da je korumpirano. Mladi život je ugašen nečijom bahatošću, bahatošću nekog ko ima tatu punog para, pa je na osnovu toga stekao pravo da može da radi šta hoće. Javno pozivamo predsednicu Vrhovnog suda, ministra pravde i Sudski savet da se uključe u ovaj slučaj. Ovakva presuda mora se ukinuti jer predstavlja sramotu za pravosuđe ove zemlje - istakao je Taušanović.

Otac preminule: "Gubitak deteta je najteži trenutak u životu..."

Otac nastradale devojke, Isailo Šljivančanin, kazao je da porodici predstavlja olakšanje samo saznanje, da je ovoliko ljudi ukazalo na ovu nepravdu.

- Gubitak deteta je najteži trenutak u životu čoveka. Presuda suda iz Kotora otvorila nam je novu ranu. Sa tugom smo navikli da živimo, ali sa nepravdom teško da možemo. Teško je pokazati smirenost za nešto što se kosi sa zdravim razumom. Nekoliko dana prinudnog rada u zamenu za Majin život čini nas ne samo tužnim, nego i poniženim. Smrt jeste nepravedna, ali ne može i život. Valja nam sada voditi dve bitke: jednu protiv tuge, a drugu protiv nepravde koja nam je naneta. Ovakva presuda postaje problem društva u celini. Za delo kažnjivo sa pet godina zatvora izreći kaznu od 120 sati društveno korisnog rada pravni je i svaki drugi apsurd. Zato smo se danas okupili, da poručimo da pravo ne sme da zaobiđe pravdu. Zato pozivamo nadležne da preispitaju ovu presudu i donesu odluku koja bi makar malo ublažila tugu, a građanima pokazala da mogu verovati institucijama sistema - rekao je Isailo Šljivančanin.

"Niko joj nije pomogao"

Podsetimo, maloletnik M. S., 11. jula izazvao je pomorsku nesreću u Budvi, kada je upravljajući skupocenim gliserom, naleteo na barku u kojoj su se nalazili poginula Maja Šljivančanin, inače crnogorska policajka i njen verenik Vladan Stanišić (36).

Kako je utvrđeno toko suđenja uzrok nesreće bila je velika brzina, te maloletnik nije video na vreme barku u koju je udario gliserom.

Vladan Stanišić, verenik poginule devojke, na sudu je svedočio da mladić, niti iko drugi sa glisera, ni u jednom trenutku nije pokušao da pomogne teško povređenoj Maji. Devojka je ubrzo podlegla zadobijenim povredama.

M.S. je od strane kotorskog Osnovnog suda, izrečena kazna pojačanog nadzora, kao i posebna mera društveno korisnog rada.

Javnost, a posebno porodica nastradale Maje, nekoliko puta do sada oglašavali su se u javnosti povodom ovakve presudem za koju smatraju da je nije adekvatna i da se ovako jasna stavlja do znanja "da je lični interes bahatog pojedinca iznad interesa društva".

Mladić rekao da nije video čamac

M. S. uhapšen je 11. jula, istog dana kada se tragedija dogodila, a dva dana kasnije posle saslušanja određen mu je pritvor do 30 dana. Prema informacijama crnogorskih medija, bio je u šoku i tokom saslušanja, zbog teškog psihičkog stanja, uspeo je malo da ispriča o tragediji.

- Saslušanju su prisustvovali maloletnikov otac, inače vlasnik jahte, kao i predstavnik Centra za socijalni rad. Tinejdžer je rekao da nije video barku ispred sebe, kao i da je prošlog leta dobio dozvolu za upravljanje čamcem - preneli su crnogorski mediji.

- On je u Crnu Goru došao nekoliko dana pre nesreće privatnim avionom. Jahta koju je vozio kobnog dana vlasništvo je njegovog oca. U vreme nesreće na njoj je bilo još sedam osoba i niko nije povređen - preneli su izvori iz istrage.

Američki gliser kupio od bivšeg predsednika Srbije i Crne Gore

Gliser plovi pod američkom zastavom i ima registracione papire države Delaver, gde je označen kao motorni čamac. Prema nezvaničnim informacijama, otac osumnjičenog tinejdžera iz Srbije gliser je kupio od rođaka Svetozara Marovića, nekadašnjeg predsednika Srbije i Crne Gore, za kojim je raspisana međunardna poternica nakon što je osuđen za malverzacije.

Pročitajte još:

Komentari (1)

zagor

17.09.2020 20:32

Ma teraj djubre u zatvor na 10 god!!!!