Porodica Pavlović
Alo!
Porodica Pavlović

Alo!

Porodica Pavlović, Foto: Alo!

Supruga, naše petoro dece i ja sedeli smo ispod ikona u sobi i tek tada smo postali svesni da živimo svoj dugogodišnji san o slobodnoj zemlji, slobodnom gradu. Okruženi decom, kao da su anđeli oko nas, priča za Alo! Radoje Pavlović (43) iz Nikšića.

On i njegova godinu dana mlađa supruga Jelena imaju petoro dece. Njihov dom ispunjen je dečjom grajom, čistim emocijama i predivnim osmesima.

- Supruga i ja vreme ne trošimo na gluposti već ga provodimo sa decom. Mi živimo kroz decu i to je jedinstven osećaj. Verujte mi, sve je lepše kada je kuća puna. I da smo pod šatorom, nama je lepo. Deca su anđeli - kaže on za Alo! i priznaje da njemu i supruzi nije lako da decu izvedu na pravi put, ali u tome uspevaju zahvaljujući pravoslavlju i Crkvi.

Ćirilica uvek u kući Pavlovića

Radoje Pavlović kaže da su deca u Nikšiću ranije imala problema u školi zbog ćirilice, ali da su uspeli da odbrane svoje pismo.

- Ćirilica, srpstvo, Kosovo i Metohija, Crkva su oduvek u kući Pavlovića imali posebno mesto. Nametali su nam njihov jezik, neka njihova slova, ali smo se tome oduprli. Sada je na nama da sačuvamo slobodu koju smo osvojili. Pobedili smo jedan veliki antisrpski projekat - navodi on.

- Oslobodili smo se posle mnogo godina, zahvaljujući prvenstveno Bogu a i mitropolitu Amfilohiju. Nisam nacionalista, apsolutno nisam, ali moram da kažem da smo trpeli mnoge nepravde, nismo se mogli zaposliti... Bog nam je pomogao pa smo uspeli da se uspravimo - kaže Radoje, koji radi kao vozač.

Pavlovići

Alo!

Pavlovići, Foto: Alo!

Ovu ponosnu porodicu poznaju mnogi Nikšićani. O njima imaju samo reči hvale. Radoje i Jelena su pošteni i vredni ljudi, potpuno posvećeni Bogu, Crkvi i porodici. To što zarade oni potroše na svoju decu. I uopšte ne kukaju.

- Ma kakva kuknjava?! Zašto da se žalim sada kada smo slobodni? Deca su nam zdrava, supruga i ja radimo koliko možemo i svaki dinar koji zaradimo trošimo pametno, na decu i kuću. Gde ima za jedno, ima i za dvoje i tako redom... Zapamtite, odricanje ide u korist Boga, a na štetu đavolu - ističe Radoje.

Jelena: Ponosna sam na svoj narod

Jelena Pavlović, hrabra majka petoro dece, kaže da nikada nije sumnjala da će srpski narod dočekati slobodu.

- Bog je u našim srcima i sloboda je neminovnost. Ponosna sam na svoj narod koji je ustao i bio spreman svojim glavama da se usprotivi toj tiraniji. Petoro dece imam, petoro hrabrih srca sam izrodila. Moja deca znaju ko su i šta su, tome smo ih suprug i ja učili i naučili - kaže Jelena.

Ovaj Nikšićanin je, priznaje, imao nekoliko teških situacija u životu iz kojih je, ipak, uspeo da se izvuče. U tome mu je pomoglo pravoslavlje.

- Treba verovati i božja blagodat pomaže. Mene je božja ruka spasla, a bio sam u beznađu - kaže Radoje i dodaje da ga je Crkva uvek privlačila.

- Ovog Vaskrsa srca sedam Pavlovića bila su ispunjena. Teško je to objasniti - priča ponosni Radoje.

Pavlovići

Alo!

Pavlovići, Foto: Alo!

Valentina brine o sestrama i braći

Radojeva i Jelenina najstarija ćerka Valentina ima sedamnaest godina i ona je veliki oslonac roditeljima, ali i braći i sestrama. Ona je jedan od stubova ove porodice.

- U našoj kući nikada nije dosadno. Svako ima svoje obaveze, tako smo se podelili. Učimo, pomažemo roditeljima u kućnim poslovima, a ostane vremena i za korisnu zabavu - kaže Valentina. Pored nje, Jelena i Radoje imaju još i Slađanu (10), Nikolu (7), Nemanju (5) i Anđelu (4).

Komentari (1)

SR71

04.05.2021 07:43

"Oslobodjen NK??JA mislim da je NK okupiran grad od svetosavaca!Jos malo pa sve svetosavce najuriti iz CG!!!