Svetozar Marović
Youtube/Printscreen
Svetozar Marović

Youtube/Printscreen

Svetozar Marović, Foto: Youtube/Printscreen

Pročitajte još:

- DPS je partija kojoj sam ja dao ime, kojoj sam ja pisao programe, to je partija jednog broja ljudi. DPS je bila moja politička privilegija koja mi je omogućila političku karijeru. Prvi put sam se setio mnogih pročitanih knjiga kada sam uhapšen. Politički procesi po pravilima imaju tu karakteristiku, da neko sa vrha mora da odredi ko je kriv. Medijski je bilo sve pripremljeno za moje hapšenje - rekao je na početku razgovora Marović.

- Istina je veoma kompleksna. Svi misle da je imaju. Postoji pravna istina, koja je različita od one za koju sam ja mislio da je opredeljujuća. Pitam se zašto je ovo moralo da se desi. Pitao sam se da li sam ja prvi kriminalac u Crnoj Gori? Da li sam ja taj koji ima milionske vrednosti u nekretninama? Mom sinu su oduzeli stan, on nema gde da živi.

Bulatović predlagao da se Milo oslabi

On je istakao da je Momir Bulatović još u vreme Slobodana Miloševića predlagao da se Milova moć oslabi.

Milo Đukanović

Youtube/ Al Jazeera Balkans

Milo Đukanović, Foto: Youtube/ Al Jazeera Balkans

- Momir Bulatović je još tada razmišljao i predložio tadašnjem predsedniku Slobodanu Miloševiću da treba oslabiti Milovu snagu. Momir je veoma dobro poznavao Milov temperament. Teško mi je bilo da prihvatim da ja budem kandidat za predsednika. Princip da čoveku iako pogreši treba pružiti ruku, bio je od presudnog značaja da ja stanem uz Mila, a ne uz Momira Bulatovića. Nisam slutio da ću ja, evo koliko godina kasnije, doživeti istu sudbinu. Politika je okrutna - dodao je Marović.

Šok saznanje

On je kazao da se politički proces odvija tako da se prethodno odredi ko treba da bude kažnjen i da se prvo pripremi medijski. Marović je naveo da mu je jedan novinar kazao da njegovi američki izvori kažu da su ga "njegovi" prikazali kao nekoga ko je doveo ruski kapital u Crnu Goru i da je on "istočnjačko-pravoslavna žrtva" koja je bila potrebna za ulazak u NATO.

Dan pre hapšenja pili smo kafu

Kako je rekao, dan pre hapšenja sedeo je sa Đukanovićem i pio kafu, ali mu sadašnji predsednik Crne Gore nije ni napomenuo da bi mogao biti pritvoren.

- Politika je bitka za moć. Ako se ne prirpemite za tu bitku, pre ili kasnije ćete izgubiti. Ta možda zna da bude toliko izazovna da se zaboravi na moral i ljudske vrednosti. U svakom slučaju politika sa Đukanovićem je prošla kroz razne dileme. Politiku gledam sa aspekta morala. Milo je jedini bio na svadbi moga sina od svih političara DPS-a. Mene su uhapsili dan nakon što smo Milo i ja pili kafu. Kada sam izašao iz pritvora posle pet meseci Milo se zaista javio dan kasnije. Rekao mi "znaš, ovo sve oko pritvora i sve što se dešavalo, ja nisam znao za to". Ja sam u to poverovao, nažalost - iskreno je rekao Marović.

Svetozar Marović

Printscreen

Svetozar Marović, Foto: Printscreen

Bio sam crnogorski Sanader

On je dodao da njegovo hapšenje nije moglo da se odigra bez znanja Mila Đukanovića.

- Svi su mi govorili da je ta stvar oko mog hapšenja pitanje, ne samo pravne odluke, nego nekog prethodnog političkog cilja. Ja sam bio Sanader koji treba da izdrži svoju kaznu. Ja sam bio naivan. Priču da ja "šurujem" sa Rusima čuo sam nakon pritvora. Sreo sam se sa jedinim uglednim novinarom u Budvi, a on mi je rekao da su me moji iz partije označili kao čoveka koji je doveo Ruse u Crnu Goru. Ja sam sa simpatijama gledao na ruske investicije koje su podigle standard u zemlji. Vi znate da se u ključnim odlukama pita Đukanović. Bio sam jedan od ljudi koji je znao da prigovori. Ja i sada mislim da je ruski kapital bio koristan za Crnu Goru. Ali na taj način su ubrzali moju kriminalizaciju.

Policija Crna Gora, auto litije

Instagram/marko.d.milacic

Policija Crna Gora, auto litije, Foto: Instagram/marko.d.milacic

- Toliko je ozbiljna je bila ta Milova kriminalna grupa, da je planove pravila u kafićima. Veoma je važno u politici znati da onima kojima ste najviše verovali, da će vas prodati.

ANKETA: Da li će Milo Đukanović izgubiti na izborima u Crnoj Gori?

 

O boravku u zatvoru i torturi koju je trpeo, i koju je trpela njegova porodica

- U pritvoru sam bio u samici. Taj moj život je prošao sa mnogim teškim trenucima. Psihološki sam se preispitivao. Mitropolit Amfilohije je došao drugi dan i doneo mi nekoliko knjiga koje su me održale. Imao sam mali prostor gde sam mogao sam da šetam. Neke ose su se pojavile u mojoj samici, koje su mogle da budu smrtonosne po mene. Ne mogu da tvrdim da su ubačene, ali eto mogle su da budu fatalne. Saznao sam posle i da je moja porodica trpela torturu. Moju porodicu su zvali da pitaju da li znaju da sam ja izvršio samoubistvo. Nisam znao mnoge stvari koje su se dešavale napolju. U svakom slučaju porodici ostajem životno dužan da objasnim sve ovo - rekao je Marović.

Preporučujemo:

Komentari (1)

Srbin

25.08.2020 10:22

Svi ste vi ista CG g..na.