BAKIR U ŠOKU! Tražio je da se uključi Amerika, a sada je dobio šamarčinu usred Sarajeva!

Ambasada SAD u Sarajevu je izjavu srpskog člana i predsedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodika o mirnom razlazu u BiH poistovetila sa izjavom lidera SDA Bakira Izetbegovića, da je spreman da povede ljude u rat, uz ocenu da je retorika o ratu i secesionizmu opasna.

Banjaluka
Banjaluka, Foto: EPA

"Bosna i Hercegovina je demokratska, multietnička, suverena i nezavisna država sa neupitnim teritorijalnim integritetom", saopšeno je za sarajevski Avaz iz Ambasade SAD.

Na pitanje da komentarisu izjave Dodika i Izetbegovića, iz tog dipomatskog predstavništva su poručili da građani od svojih lidera zaslužuju više od, kako kažu, remetilačkog deovanja s ciljem skretanja pažnje sa pokretanja primarnih ekonomskih i izbornih reformi, te reformi iz oblasti vladavine zakona uz pomoć kojih će ova zemlja krenuti napred.

Bakir Izetbegović
Bakir Izetbegović, Foto: EPA/ALAA BADARNEH

"Zapaljiva retorika koja govori o ratu, secesionizmu i BiH opasna je, neodgovorna i neprihvatljiva. Što se tiče statusa BiH kao države, tu nisu bitna mišljenja, nego činjenice i međunarodno pravo. Teritorijalni integritet i suverenitet BiH garantovani su Dejtonskim mirovnim sporazumom", navodi se u odgovoru.

Ukazuju da ni Dejton, ni Ustav BiH ne daju pravo na otcepljenje ni jednom od dva entiteta. "Svako delovanje usmereno na razgradnju BiH predstavlja kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma. Nijedan entitet nema budućnost izvan BiH", naveli su iz Ambasade SAD.

Podsećaju da je stav SAD po pitanju Dejtonskog mirovnog sporazuma i budućnosti BiH kao jedinstvene države predodređene za evroatlantsku zajednicu dobro poznat i nepromenjen.

"Mi smo privrženi principima Dejtona", poručili su iz Ambasade SAD u Sarajevu.

Povezane vesti